Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Και όμως η γήρανση... μεταφέρεται


Σε ένα νέο πείραμα, νεαρά ποντίκια βίωσαν για λίγο το γήρας όταν οι επιστήμονες τους μετάγγισαν αίμα μεγαλύτερων ποντικών.
Παρόμοιο φαινόμενο γήρανσης εμφανίστηκε όταν ανθρώπινα κύτταρα βυθίστηκαν στο πλάσμα αίματος ηλικιωμένων ατόμων.
Στα νεαρά αρσενικά ποντίκια ηλικίας 3 μηνών πραγματοποιήθηκε ετεροχρονισμένη μετάγγιση αίματος από μεγαλύτερα ποντίκια δότες, ηλικίας 22-24 μηνών. Στη συνέχεια, δοκιμάστηκε η μυϊκή δύναμη και αντοχή των νεαρών για να διαπιστωθεί εάν το αίμα των ηλικιωμένων ποντικών τους προκάλεσε γήρανση των ιστών.
Συγκριτικά με μια ομάδα ελέγχου (νεαρά ποντίκια που υποβλήθηκαν σε μετάγγιση αίματος από άλλο νεαρό ποντίκι), τα ποντίκια που έλαβαν αίμα από ένα ηλικιωμένο ποντίκι εμφάνισαν «μειωμένη μέγιστη δύναμη σύσπασης των μυών και σημαντικά μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης μυϊκής δύναμης και χαλάρωσης κατά τη διάρκεια των συσπάσεων», ανέφεραν οι ερευνητές.
Τα ποντίκια αμέσως μετά τη μετάγγιση δοκίμασαν τη φυσική τους αντοχή σε διάδρομο για επτά ημέρες. Τα νεαρά ποντίκια που υποβλήθηκαν στη μετάγγιση κουράστηκαν πιο γρήγορα και έτρεξαν μικρότερη απόσταση στον διάδρομο από την ομάδα ελέγχου. Αυτά τα ποντίκια παρουσίασαν επίσης βιοδείκτες για νεφρική βλάβη και ενδείξεις γήρανσης του ήπατος. Όταν σε μεγαλύτερα ποντίκια έγινε ετεροχρονισμένη μετάγγιση με αίμα νεαρότερων ατόμων, τα λιπίδια και η κόπωση μειώθηκαν, ενώ η μυϊκή αντοχή αυξήθηκε.
Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα επιβεβαιώνει μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 2005, η οποία έδειξε ότι σε σιαμαία δίδυμα νεαρά και ηλικιωμένα ποντίκια (και επομένως με κοινή χρήση αίματος και οργάνων) μπορεί να αναστραφεί η γήρανση στα ηλικιωμένα ποντίκια. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια μεταφορά φυσιολογικής γήρανσης, μέσω μετάγγισης αίματος, από ηλικιωμένα σε νεαρά ποντίκια, που δεν σχετίζεται με τη χρονολογική ηλικία.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι κύτταρα από μεγαλύτερα ποντίκια απελευθερώνουν τον συνδεδεμένο με τη γήρανση εκκριτικό φαινότυπο ((Senescence Associated Sectretory Phenotype-SASP), ο οποίος ανάμεσα σε άλλα, προκαλεί μυϊκή αδυναμία, απώλεια αντοχής και βλάβη των ιστών. Αυτά τα γερασμένα κύτταρα που έχουν σταματήσει να αναπαράγονται αλλά δεν έχουν απομακρυνθεί από το σώμα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν, μέσα σε ένα νεότερο άτομο, τα κοντινά κύτταρα ακόμη και πριν τη χρονολογική γήρανση.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν επίσης ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα σε πλάσμα αίματος που ελήφθη από άτομα ηλικίας μεταξύ 60 και 70 ετών και εντόπισαν πολλαπλούς βιοδείκτες γήρανσης μέσα στις επόμενες 6 ημέρες. Αυτοί οι βιοδείκτες δεν αναγνωρίστηκαν όταν το πείραμα επαναλήφθηκε χρησιμοποιώντας πλάσμα που ελήφθη από άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η προαγωγή γήρανσης καταργείται εάν τα ηλικιωμένα ποντίκια υποβληθούν, πριν από τη μετάγγιση του αίματός τους σε νεότερα ζώα, σε θεραπεία με σενολυτικά φάρμακα (είναι φάρμακα που καταστρέφουν τα γηρασμένα κύτταρα στοχεύοντας σε μηχανισμούς επιβίωσης που δεν υπάρχουν στα κανονικά κύτταρα). Οι επιστήμονες υποδεικνύουν ότι η γήρανση «μεταφέρεται» και «εξαπλώνεται» γρήγορα και σθεναρά σε νεαρά ποντίκια από αίμα ηλικιωμένων. Η απομάκρυνση των γηρασμένων κυττάρων που συσσωρεύονται με την ηλικία αναζωογονεί το παλιό κυκλοφορούν αίμα και βελτιώνει την υγεία πολλών ιστών.
Τα πειράματα δείχνουν ότι η προσαρμογή και η τροποποίηση διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του SASP, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές όσον αφορά τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, συμπεραίνουν οι ερευνητές .
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism https://www.nature.com/articles/s42255-022-00609-6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα