Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Τα περιστατικά έμφυλης βίας που συγκλόνισαν τη Μεσσηνία


Πέρυσι το Σεπτέμβριο η 42χρονη αγνοούμενη με καταγωγή από τη Ρουμανία Μόνικα Γκιούς βρίσκεται τσιμεντωμένη στην αυλή του σπιτιού όπου διέμενε στην Κυπαρισσία. Ο σύντροφός της, ένας βίαιος άντρας σύμφωνα με τις περιγραφές, συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται ως δράστης του εγκλήματος. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα περιστατικά έμφυλης βίας που έχουν συγκλονίσει τη Μεσσηνία και το πανελλήνιο. Στις 11 Δεκεμβρίου 2019 ένας Αλβανός περιλούζει με βενζίνη τη σύζυγό του μέσα στο διαμέρισμά τους στην οδό Ακρίτα στην Καλαμάτα και της βάζει φωτιά, γιατί πίστευε ότι έχει σχέση με άλλον άντρα. Τον Οκτώβριο 2013 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας κρίνει ομόφωνα ένοχο έναν Αλβανό κατηγορούμενο για μία από τις πιο ειδεχθείς απόπειρες ανθρωποκτονίας που έχουν ποτέ γίνει στη χώρα μας: 
τον τεμαχισμό με αλυσοπρίονο των χεριών και των ποδιών της εν διαστάσει συζύγου του, στις 11 Απριλίου του 2009 μέσα στο διαμέρισμά της στην Καλαμάτα. Αλλά και πρόσφατα, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, ένας 50χρονος Έλληνας παραφυλάει στο σκοτάδι την 49χρονη πρώην σύζυγό του και πετάει στο πρόσωπό της ένα μπιτόνι με υδροχλωρικό οξύ.
Φέτος στη χώρα μας 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί πέφτοντας θύματα βίας ανδρών, ενώ δεκάδες άλλες χαρακτηρίζονται ως θύματα έμφυλης βίας. Θύματα της νοοτροπίας και ψυχοπαθολογίας των συντρόφων τους· ανδρών που θεωρούν τη γυναίκα κτήμα τους και δεν αντέχουν στη σκέψη να την χάσουν.
22 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΕΣ ΤΟ 2021
Μόνο το 2021 δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα 22 γυναίκες από το σύζυγο ή το σύντροφό τους. Οι γυναικοκτονίες στατιστικά αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια και για το λόγο ότι πριν δεν συζητούσαμε ως κοινωνία για τα θύματα έμφυλης βίας. Γιατί, πάντα γίνονταν γυναικοκτονίες, αλλά περνούσαν στα… ψιλά των εφημερίδων καθώς δεν το θεωρούσαν έγκλημα για την πρώτη σελίδα ή πρώτο θέμα για τα δελτία ειδήσεων. Ο εγκλεισμός όμως στο σπίτι εξαιτίας του Covid-19 οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των βίαιων περιστατικών απέναντι στις γυναίκες και έκανε ορατή την έμφυτη βία. Κι αυτό δεν μεταβλήθηκε μετά την άρση της καραντίνας, ωστόσο ακριβή δεδομένα για την έμφυλη βία στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, καθώς η Αστυνομία έχει ξεκινήσει την καταγραφή του φύλου του θύματος και του δράστη όπως και τη μεταξύ τους σχέση, από το 2020 και μετά.
ΑΤΟΜΑ ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ
Σκιαγραφώντας το προφίλ των δραστών οι κοινωνικοί επιστήμονες μιλούν για άτομα χειριστικά που δημιουργούν μια εξαρτητική και εξουσιαστική σχέση με τη σύντροφό τους. Συνήθως, απαιτούν από τη γυναίκα αποκλειστικότητα και την οδηγούν σταδιακά σε πλήρη απομόνωση από το υπόλοιπο οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα πάνω από 44.200 γυναίκες έχουν επισκεφθεί τα συμβουλευτικά κέντρα (μεταξύ αυτών και το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καλαμάτας) για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ενώ πάνω από 3.700 γυναίκες και παιδιά έχουν φιλοξενηθεί σε ξενώνες φιλοξενίας του δικτύου δομών της ΓΓΙΦ. Δικηγόροι, ωστόσο, που αναλαμβάνουν υποθέσεις έμφυλης βίας λένε ότι δεν είναι εύκολο μια γυναίκα να προστατευτεί, γιατί μπορεί ο κακοποιητικός σύντροφος να την εντοπίσει. Και επισημαίνουν πως η μήνυση για ενδοοικογενειακή βία δεν δημιουργεί ασυλία για τη γυναίκα, ώστε να προστατεύεται το θύμα βίας και να μην μπορεί ο δράστης να την πλησιάσει.
*Γυναίκες που απειλούνται και κακοποιούνται σωματικά και ψυχολογικά μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία επί 24ωρης βάσης παρέχει άμεση βοήθεια σε περιστατικά βίας. Μπορούν, επίσης, να απευθύνονται στα Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, το οποίο λειτουργεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας για την προστασία των θυμάτων.    
Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα