Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Σαν σήμερα, όποιος ανακατεύεται με το καλαμπόκι των τρώνε οι κότες – Το σκάνδαλο που οδήγησε στη φυλακή υπουργό του ΠΑΣΟΚ


Σκάνδαλο, καλαμπόκι, ΠΑΣΟΚ και φυλακή για ένα υπουργό. Η τελευταία 10ετία του 20ου αιώνα είχε πολλές τέτοιες ιστορίες…
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 11 Αυγούστου του 1990, όταν το Ειδικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του για μια υπόθεση – σκάνδαλο που στιγμάτισε τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: την Υπόθεση του Γιουγκοσλαβικού Καλαμποκιού!
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Αθανασόπουλος (πρώην δικαστής - εισαγγελεάς Εφετών) πέρασε την πύλη της φυλακής όπου έμεινε επί 19 μήνες, αν και καταδικασμένος σε φυλάκιση 3,5 χρόνων.
Ήταν η εποχή των παροχών ΠΑΣΟΚ και των φαύλων πολιτικών λόγων και έργων. Και για να πούμε την αλήθεια ουδέποτε έχει παρέλθει η «εποχή» εκείνη… Χειμαζόμενη ακόμα και σήμερα η πολιτική ζωή του τόπου από σκάνδαλα, προκλητικά διαγγέλματα – απολογίες και ωχαδερφισμό, αναζητεί καθαρούς άρχοντες· η αναζήτηση συνεχίζεται...
Ο Νίκος Αθανασόπουλος, ευφυής και εύστροφος ήταν από τους κορυφαίους των υπουργών της δεύτερης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Στον Νίκο Αθανασόπουλο αποδίδεται η επική φράση: «Όταν εμείς οι Έλληνες χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς οι βάρβαροι τρώγατε βελανίδια», που απηύθυνε στον Βέλγο αξιωματούχο Εμίλ Μενένς, προϊστάμενο του Τμήματος Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής ένωσης, ακόμα τότε ΕΟΚ…
Και ποια ήταν η απάτη για την οποία καταδικάστηκε ο πάλαι ποτέ δικαστής;
Το βαπόρι απ' τη Σερβία..
Το φορτηγό πλοίο «Αλφονσίνα» είχε δέσει αρόδου στη Θεσσαλονίκη με τ’ αμπάρια του γεμάτα καλαμπόκι φορτωμένο από την (τότε) Γιουγκοσλαβία. Το βαπόρι προμηθεύτηκε - ποιος ξέρει πώς - τα απαραίτητα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι το αραποσίτι είχε φορτωθεί στην Καβάλα και ήταν γνήσιο προϊόν της ελληνικής γης!
Το φορτίο προοριζόταν για την εταιρεία ITCO της οποία προΐστατο ο Σούλης Αποστολόπουλος – βαθύ ΠΑΣΟΚ, από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Η εταιρεία (Διεθνής Εταιρεία Διεθνούς Εμπορίου ITCO ΑΕ) είχε ιδρυθεί επί ΠΑΣΟΚ με απότερο σκοπό να ελέγχει και να ασκεί παρεμβατικό ρόλο στις τιμές της αγοράς. Τάχαμου τάχαμου… Η ITCO λοιπόν πούλησε το «ελληνικό καλαμπόκι» στην ελβετική Granomar συμφερόντων Θεόδωρου - Ντόρη – Μαργέλου, επιχειρηματία με άριστες σχέσεις στον χώρο των πρωτοκλασάτων στελεχών του Κινήματος. Και ο Ντόρης μεταπούλησε το καλαμπόκι σε Βέλγους!
Τι κέρδιζαν οι πρυτάνεις των σκανδάλων της εποχής, βαφτίζοντας του γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι σε ελληνικό; Γλύτωναν την καταβολή αντισταθμιστικής εισφοράς, που θα έφθανε στα 182 εκατομμύρια δραχμές και θα λάμβαναν και κοινοτική επιδότηση και θα εξασφάλιζαν καλύτερη τιμή πώλησης! Επιστήμη ολόκληρη!
Κάποιος κελάηδησε στις Βρυξέλλες
Όμως όπως συμβαίνει στις περισσότερες βρωμοδουλειές, κάποιος δεν λαδώθηκε αρκετά, κάποιος έμαθε ότι κάποιος άλλος πήρε περισσότερα και τα στόματα άνοιξαν για να ακουστούν μέχρι τις Βρυξέλλες!
Και τότε ήρθε Τρόικα ή κάτι τέτοιο για να μας ελέγξει. Κι εκεί πήγαμε, οι ξύπνιοι, να τους τα κουκουλώσουμε. Με την ενημέρωση και εν γνώση του αναπληρωτή υπουργού των Οικονομικών Νίκου Αθανασόπουλου, οι εδώ υπεύθυνοι προσπάθησαν να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι κάποιος τους είχε παραπληροφορήσει και όλη η υπόθεση είχε να κάνει με την «…εθνική ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές…».
Τι νομίζετε πως είναι η Ιστορία; Λούνα Παρκ και ρόδα που γυρίζει και άλλους τους ανεβάζει κι άλλους τους κατεβάζει στα τάρταρα…
Και όπως πάντα... «Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκού... Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη»… Να κάτι τέτοια είπαν ή περίπου τέτοια στους βελανιδοφάγους ευρωπαίους και παράλληλα πλαστογράφησαν έγγραφα για να τους παραπλανήσουν, αλλά εκείνοι δεν μάσησαν.
Είμαστε Κίνημα κύριε...
Η υπόθεση έφθασε στη Βουλή, οι ενεχόμενοι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι «μετά από έλεγχο, δεν προέκυψε κάποια εγκληματική πράξη και όσα καταγγέλλονται είναι συκοφαντίες».
Και μάλιστα ο τότε υφυπουργός Εμπορίου Χρήστος Φωτίου, κατακεραύνωσε τον επερωτώντα βουλευτή με την φράση που έμεινε (κι αυτή) στην Ιστορία: «Τι είναι αυτά που μας λέτε κύριε Παναγιωτόπουλε; Εμείς είμαστε Κίνημα, δεν είμαστε κόμμα, αυτά που μας λέτε για λαθρεμπόρια και για νοθείες είναι του παρελθόντος». Ήταν όμως και του παρόντος και του μέλλοντος…
Η Ελλάδα καταδικάστηκε (ερήμην) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με πρόστιμο 600 εκατομμυρίων δραχμών!
Το ΠΑΣΟΚ, που ήταν κίνημα κι όχι κόμμα έπεσε, ήρθε η ώρα των δικαστών της κάθαρσης και ο τέως (πιά) αναπληρωτής Οικονομικών Νίκος Αθανασόπουλος κλήθηκε να απολογηθεί σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη ζημιά που προκάλεσε στο ελληνικό δημόσιο. Τέλος ο Νίκος Αθανασόπουλος παραπέμφθηκε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, πλαστογραφίας και συνέργειας σε πλαστογραφία.

Ο Νίκος Αθανασόπουλος επανήλθε άσπιλος κι αμόλυντος

Και τον Ιανουάριο του 1990 - καημένε Αθανασόπουλε τι σου ‘μελλε να πάθεις – ο δικαστής που είχε σταθεί πλάι στον Σαρτζετάκη, κατά την Υπόθεση Λαμπράκη και είχε αποκαλύψει τη δράση του ακροδεξιού παρακράτους, επιφέροντας συντριπτικό πλήγμα στην κυβέρνηση Καραμανλή, προφυλακίστηκε!
Έπειτα από ακροαματική διαδικασία δυόμισι μηνών, το Ειδικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του στις 11 Αυγούστου 1990. Οι ποινές;
1. Νίκος Αθανασόπουλος, φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών.
2. Σούλης Αποστολόπουλος - τέως πρόεδρος της ITCO, φυλάκιση 3 ετών και 8 μηνών.
3. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος - πρώην δ/ντής του υπουργείου Οικονομικών, φυλάκιση 16 μηνών με τριετή αναστολή.
4. Γεώργιος Ράλλης - πρώην διευθυντής του Τελωνείου Καβάλας, φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή.
5. Ευστράτιος Γιαννάκος - πρώην προϊστάμενος του Τελωνείου Θεσσαλονίκης, φυλάκιση 14 μηνών με τριετή αναστολή.
6. Σάββας Κοσμίδης - πρώην διευθυντής του Τελωνείου Καβάλας, φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή.
Παρά την καταδίκη του, ο 67χρονος τότε Αθανασόπουλος επέστρεψε δυναμικά στην πολιτική. Οι οπαδοί του Κινήματος τον αποθέωσαν και τον τοποθέτησαν στο εικονοστάσι των ηρώων τους πλάι στον Τσε Γκεβάρα, τον Μαρξ και τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο…
Τον Σεπτέμβριο του 1990, αν και εξέτιε την ποινή φυλάκισής του, ο Νίκος Αθανασόπουλος εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο 2ο Συνέδριο του κινήματος. Στις εκλογές του 1993, με τις οποίες επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ψηφίστηκε από 116.474 ψηφοφόρους και εξελέγη βουλευτής της Β' Αθηνών. Στις 17 Ιανουαρίου του 1994, η Βουλή του απένειμε χάρη!
Ο Νίκος Αθανασόπουλος επέστρεψε θριαμβευτής κι όταν τα χρόνια πέρασαν αποσύρθηκε λέγοντας παραμύθια στα εγγόνια του για καλαμπόκια και κακούς ανθρώπους…
Χάρες όμως δεν αποδίδει ο Θεός και ο Νίκος Αθανασόπουλος έφυγε από τη ζωή - πλήρης ημερών - το 2016 σε ηλικία 93 χρόνων.
Ένα ακόμα σκάνδαλο είχε μετατραπεί από τους μάγους του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικό θρίαμβο! 
Και για να λέμε την αλήθεια με το όνομά της: «μάγοι» θα υπάρχουν όσο στις πλατείες των θεάτρων και των πόλεων θα χειροκροτούν αφελείς, φανατικοί, ανόητοι θεατές, οι πάντα θεατές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα