Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Αισιοδοξία για παράγωγη και τιμή στο ελαιόλαδο - Αγωνία για την εξασφάλιση εργατών


Αισιοδοξία υπάρχει στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της πατρίδας μας ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα είναι καλύτερη από πέρσι, ποσοτικά και ποιοτικά και θα εξασφαλιστούν υψηλότερες τιμές. Ευνοϊκό σημάδι είναι οι ζημιές και η αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή στην Ισπανία, όμως, υπάρχουν και οι συγκρατημένοι που επισημαίνουν πως δεν πρέπει να στεκόμαστε σε αυτό και ότι το λάδι είναι χρηματιστήριο. Ζήτημα σοβαρό υπάρχει με την έλλειψη εργατών γης. Στην Κρήτη, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο με τον δάκο, αναμένεται να είναι μία από τις καλύτερες χρονιές όλων των εποχών.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Νηλέας” στην Τριφυλία Γιώργος Κόκκινος ανέφερε ότι “έχουμε καλή παραγωγή και θα είναι τέτοια έως τη συγκομιδή, αν δεν έχουμε προβλήματα με το δάκο και το γλοιοσπόριο. Η δακοκτονία εξελίσσεται και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο”. Επεσήμανε με αγωνία “αν μπορέσουμε να έχουμε κι εργάτες, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο. Δεν υπάρχει πλέον αυτό που ξέραμε. Η έλλειψη εργατών γης θα φέρει τεράστιες ανακατατάξεις στην αγροτική παραγωγή. Είναι μεγάλο το κόστος παραγωγής και είναι ευκαιρία οι Ομάδες Παραγωγών και οι οργανώσεις να παίξουν ρόλο, αλλά είναι μόνο το 10%”.
Αφού επιβεβαίωσε ότι “όπως κυκλοφορεί στον Τύπο, Ισπανία και Ιταλία θα έχουν μειωμένη παραγωγή”, παρατήρησε πως “ακούγονται πολλά και υπάρχει αισιοδοξία. Το περσινό λάδι έχει 3,50 με 3,60 ευρώ και σίγουρα με αυτή την τιμή, τουλάχιστον, θα ξεκινήσει η φετινή παραγωγή”.
Ο Γ. Κόκκινος προέτρεψε “να μην ξεχνάμε ότι η ελαιοκαλλιέργεια είναι πλέον παγκόσμια καλλιέργεια, καλλιεργεί και το νότιο ημισφαίριο με μεγάλες και οργανωμένες καλλιέργειες και ανεβαίνουν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά”.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας Παναγιώτης Μπατσάκης μας ενημέρωσε ότι δεν έχει δάκο, είναι σε λογικά πλαίσια και θα είναι καλή η χρονιά”. Εκτίμησε πως “θα ανεβασμένη κατά 30% η παραγωγή. Καλά θα πάμε, ευελπιστούμε ότι οι τιμές θα είναι καλύτερες από πέρσι”. Υπενθύμισε ότι “πέρσι ξεκινήσαμε με 4,20 ευρώ, δίνοντας 480 τόνους ως πρώτη ποσότητα” και δήλωσε με αισιοδοξία “φέτος να δώσουμε ξανά ως πρώτη ποσότητα το λιγότερο 800 τόνους, όπως τα προηγούμενα χρόνια και με καλύτερη τιμή.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Βλαχιώτη Λακωνίας Παναγιώτης Βαρελάς, του συνεταιρισμού που λίγες μέρες πούλησε περσινό λάδι με 4 ευρώ, παρατήρησε πως “η καλή χρονιά στην περιοχή μας ήταν η περσινή”. Επιφυλάχθηκε να κάνει εκτιμήσεις, γιατί όπως είπε, “έχουνε δει τόσα τα μάτια μας, που άλλα περιμένουμε και άλλα βλέπουμε” και μας ενημέρωσε ότι “είμαστε σε επιφυλακή για το δάκο, γιατί δεν έχει κάνει παρατεταμένους καύσωνες κι έχει κάτι υγρασίες και βροχούλες”.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς επεσήμανε ότι “η παραγωγή θα είναι ανεβασμένη, θα είναι χρονιά ρεκόρ για την Κρήτη”. Μας πληροφόρησε πως “γίνονται όλες οι διαδικασίες της δακοκτονίας και ο δάκος δείχνει να είναι πιο επιθετικός” κι εκτίμησε ότι “αν δεν υπάρξουν προβλήματα από ζημιές, θα είναι μία από τις καλύτερες χρονιές όλων των εποχών και σε ποσότητα και σε ποιότητα”. Αναγνώρισε πως “το λάδι είναι χρηματιστήριο”, χαρακτήρισε θετικά τα νέα για μειωμένη παραγωγή στην Ισπανία, αλλά τόνισε ότι “δεν πρέπει να στεκόμαστε σε αυτό, αλλά να στήσουμε brand για το προϊόν μας, να ξεφύγουμε από το χύμα”.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα “να ξεκινήσει η παραγωγή με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά”.    
Γιάννης Σινάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα