Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Απάτη με γνωστή ελληνική εταιρεία πληροφορικής - Δέσμευσαν λογαριασμούς σε 47 άτομα - Ζημία πάνω από 20 εκατ.

Στα χέρια των εντεταλμένων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα Ελλήνων εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται, εδώ και μέρες, πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπό τον ε.τ. αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, που εντόπισε ίχνη εξαπάτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από στελέχη μιας γνωστής ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας.
Σύμφωνα με το capital.gr, η συγκεκριμένη εταιρεία, με υψηλό κύκλο εργασιών φέρεται, κατά το πόρισμα της Αρχής, να είχε δημιουργήσει με τη μεθοδο του "καρουζέλ” ένα πλέγμα εταιρειών δορυφόρων για να καταφέρει να υφαρπάξει μεγάλα ποσά από επιστροφές ΦΠΑ. Η ζημιά, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αρχής για το Ξέπλυμα, ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ και μάλιστα στρέφεται κατά της Ευρωπαικής Ενωσης, καθώς οι συναλλαγές αυτές αφορούσαν και "εισαγωγές- εξαγωγές”.
47 δεσμεύσεις
Ηδη, μάλιστα, η Αρχή έχει εκδσει διατάξεις με τις οποίες δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί συνολικά 47 ατόμων, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της εταιρείας (στελέχη και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι) καθώς και πολλά προσωπα που λειτουργούσαν ως "μπροστινοί” (κατά την εκτίμηση της Αρχής) στις εταιρείες δορυφόρους.
Η μέθοδος κατό το πόρισμα ήταν η εξης: Η εταιρεία δημιουργούσε εταιρείες δορυφόρους και παρουσίαζε εικονικές συναλλαγές μαζί τους με εικονικά τιμολόγια και εικονικές εισαγωγές, εξαγωγές. Με αυτόν τον τρόπο φέρονται να εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά από παράνομες φοροαποφυγές και είσπραξη επιδοτήσεων με πλαστούς τζίρους. Κυρίως όμως από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, με τη ζημία άνω των 20 εκατο. ευρώ να αφορά την ΕΕ καθώς πολλές συναλλαγές γίνονταν στον ευρωπαϊκό χώρο.
Απάτη
Το περιγραφόμενο -βασικό- αδίκημα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ίχνη του οποίου εντοπίζει η αρχή, είναι απάτη σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε βαθμό κακουργήματος), γι’ αυτό το πόρισμα υποβλήθηκε στους Ελληνες εντεταλμένους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που θα διενεργήσουν την ποινική έρευνα για να διαπιστώσουν την διάπραξη ή όχι του αδικήματος σε σχέση με την πλήρη στοιχειοθέτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα