Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Εξαρση της γρίπης στα παιδιά: Πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, αυξάνονται τα περιστατικά

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται τα περιστατικά γρίπης σε παιδιά και όσο ο καιρός κρυώνει, οι παιδίατροι φοβούνται έξαρση της νοσηρότητας.
Αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνουν, συνυπάρχουν και γρίπη, και κορονοϊός και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratory Syncytial Virus) που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Τονίζουν μάλιστα πως ένα παιδί μπορεί να νοσεί ταυτόχρονα με περισσότερους από έναν ιό.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 14–20 Νοεμβρίου, στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, ανά 1.000 επισκέψεις τα κρούσματα αγγίζουν τα 100, ενώ το ίδιο διάστημα στην ηλικιακή ομάδα 5-14 ετών τα κρούσματα φτάνουν τα 90.
Η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ δείχνει επίσης πως στο εν λόγω χρονικό διάστημα οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση 29% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Πότε να γίνεται ο εμβολιασμός
Τα παιδιά άνω των έξι μηνών ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη.
Παρόλο που ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα, εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.
Τα συμπτώματα
Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:
-Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Βήχα
- Πονόλαιμο
- Μυαλγίες
- Συνάχι
- Πονοκέφαλο
- Ρίγος
- Αίσθημα κόπωσης
- Διάρροια και εμέτους
Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα