Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Δημοσκόπηση Prorata: Στις 5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ


Στις πέντε μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το «Σφυγμό του Νοεμβρίου» από την Prorata, η οποία δίνει και ποσοστό 10,5% στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30% ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με 25%.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 10,5% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και ο ΜεΡΑ25 με 2,5%.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια ενώ στη λίστα ακολουθούν και εθνικά θέματα, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίες, θέματα διαφθοράς και διαφάνειας, οι παρακολουθήσεις και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και εγκληματικότητας.Παράλληλα περισσότεροι από 6 στους 10 αξιολογούν τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την προσωπική οικονομική τους κατάσταση σίγουρα ή μάλλον αρνητικά.
Το 34% των πολιτών εμφανίζεται ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο ενώ το 66% δηλώνει «όχι ιδιαίτερα» ή «καθόλου» ικανοποιημένο.
Παρόλα αυτά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιολογούνται ακόμη πιο αρνητικά ως προς το αντιπολιτευτικό έργο.Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 22% δηλώνει απόλυτη ή σχετική ικανοποίηση από το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 14% από το έργο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 13% από το έργο του ΚΚΕ, το 9% από αυτό της Ελληνικής Λύσης και το 17% από το αντίστοιχο του ΜεΡΑ25.
Ποιο κόμμα είναι πιο αξιόπιστο
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα στην εν λόγω δημοσκόπηση, όπως αναφέρει το 40% των ερωτηθέντων.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 34% ενώ 32% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με μόλις μια μονάδα διαφορά ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που συγκεντρώνει 31%.
Το ΜέΡΑ25 παρουσιάζει ποσοστό 22% ενώ τελευταίο κόμμα στη λίστα είναι η Ελληνική Λύση, με 9%.
Αναφορικά με τον δείκτη ικανότητας διακυβέρνησης, ένας στους δύο θεωρεί ότι η ΝΔ είναι «ικανό» ή «σχετικά ικανό» κόμμα για να κυβερνήσει ενώ με ποσοστό 36% ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποσοστό 41% έναντι του 34% του Αλέξη Τσίπρα.Η μέτρηση της δυνητικής εκλογικής επιρροής των κοινοβουλευτικών κομμάτων καταγράφει την τρέχουσα περίοδο ένα ανώτατο δυνητικό εκλογικό όριο για τη Νέα Δημοκρατία της τάξης του 40%, ενώ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της τάξης του 34%, ποσοστά τα οποία αντιστοιχούν στον όγκο των ψηφοφόρων με τον οποίο το κάθε κόμμα «συνομιλεί», διεκδικώντας την προτίμηση τους στον δρόμο προς τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν τη διαφθορά και τη διαφάνεια, ζητημάτων που σχετίζονται με μισθούς και συνθήκες εργασίας αλλά και αυτών που αφορούν στην προστασία της δημοκρατίας, ενώ το κυβερνών κόμμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ζητημάτων οικονομίας, καθώς και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Τέλος, στον δείκτη όχλησης από μια πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τα δύο κυρίαρχα στον εκλογικό ανταγωνισμό κόμματα, η μεγαλύτερη μερίδα (46%) θα ενοχλούνταν περισσότερο αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ η μικρότερη (43%) αν το κυβερνών κόμμα πετύχαινε μια νέα εκλογική νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα