Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Γιατί «μυρίζει» εκλογές: Τρεις λόγοι που μπορεί να επισπεύσουν τις κάλπες

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η πολιτική επικαιρότητα και η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το αφήγημα με το οποίο θα φτάσει μέχρι τις κάλπες. Το ακριβές timing της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι ακόμα σαφές, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι κάλπες επιταχύνονται. Άλλωστε φωτιές άναψε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως το κλίμα μυρίζει εκλογές και οι κομματικές μηχανές δουλεύουν ήδη στο φουλ.
Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός - μιλώντας σε μέλη της Ν.Δ στο Λονδίνο - είπε πως «ξέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε». Πάντως δεν αποτελεί μυστικό πως όλο και αυξάνονται οι υποστηρικτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιας ταχύτερης προσφυγής στις κάλπες, με το επιχείρημα πως έτσι και αλλιώς δεν είναι μεγάλο το διάστημα μέχρι την λήξη της κυβερνητικής θητείας.
Η οικονομία φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει τον βασικό «παράγοντα» που θα οδηγήσει στην απόφαση επίσπευσης της εκλογικής αναμέτρησης. 
Ειδικότερα τρία στοιχεία λαμβάνονται υπόψη: 
  • Η ακρίβεια σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη. Από το Μαξίμου έχει επανειλλημένα επισημανθεί πως πρόκειται για εξωγενή κρίση, ωστόσο αναγνωρίζεται πως όσο περνάνε οι μήνες θα αυξάνεται η πολιτική φθορά. Επομένως μια επίσπευση των εκλογών θα επέτρεπε στη Νέα Δημοκρατία να αποφύγει ένα μεγαλύτερο «ροκάνισμα» των ποσοστών της εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών για τις ανατιμήσεις.
  • Η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο αποδεικνύεται κάπως καλύτερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Και μπορεί στο εσωτερικό της Ε.Ε.ακόμα να αναζητείται κοινά αποδεκτή λύση σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής (όπως για παράδειγμα το πλαφόν) αλλά τουλάχιστον έχει σταματήσει το ράλι ανόδου των τιμών.
  • Μια σειρά θετικών ειδήσεων στο πεδίο των εσόδων (π.χ.καλή πορεία του τουρισμού, υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων) δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Επομένως η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης και να καλλιεργήσει ένα αφήγημα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες πρόσθετες ανακοινώσεις στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για τον προϋπολογισμό από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου.
Πάντως στην εξίσωση πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένα κρίσιμο θέμα, που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Πρόκειται για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν επιθυμούν να φτάσουν στις κάλπες όσο το θέμα είναι στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων.
Στην κυβέρνηση δίνουν βαρύτητα στις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, που θα ψηφιστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο από την Βουλή. Από εκεί και πέρα το πως θα εξελιχθεί η πολιτική συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών.
Έρχεται νέος κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού
Η συζήτηση για επίσπευση των εκλογών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης, καθώς στη κυβέρνηση ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει διαρκώς την σημασία της πρώτης κάλπης, λέγοντας πως «θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε το επίπεδο στήριξης για να πάμε στη δεύτερη κάλπη να πετύχουμε την αυτοδυναμία».
Στην κυβέρνηση επιδιώκουν να πορευθούν προς τις κάλπες, βάζοντας ως βασικό δίλημμα το «σταθερότητα ή περιπέτειες;» και με κεντρικό ερώτημα το «θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, ή να γυρίσουμε πίσω». Παράλληλα όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνονται οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Να σημειωθεί πως τον τελευταίο μήνα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Πιερία και την Αχαΐα ενώ το Σάββατο συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες στην Καλλιθέα. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περιοδείες και σε άλλες περιοχές και σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Αρκαδία και στη Λάρισα και πιθανότατα στη συνέχεια στη Κοζάνη και τα Ιωάννινα.
Τέλος, θα επιχειρηθεί να αυξηθεί η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, αν και τα μέχρι τώρα τα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς είναι πολύ μικρό το ενδιαφέρον. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε μέλη της Ν. Δ. στο Λονδίνο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «θέλω να σας ζητήσω να είστε παρόντες σε αυτή τη μάχη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάθε ψήφος μετράει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα