Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Κτηματολόγιο: Απαντήσεις για όσους δεν δήλωσαν την περιουσία τους


Τυπικά, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, κάποιος μπορεί να δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία χωρίς να πληρώσει πρόστιμο έως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην πληρώσουν πρόστιμο ούτε το 2023 όσοι δεν δηλώσουν την ιδιοκτησία τους. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά χωρίς να χρειαστεί να μεταβείτε στο Κτηματολόγιο.
Ακόμη κι αν έχει λήξει η ανάρτηση, μπορεί ο πολίτης να δηλώσει την περιουσία του. Εστω και εκπρόθεσμα υποβάλλοντας τη δήλωσή εξασφαλίζει ότι οι τίτλοι και τα τοπογραφικά διαγράμματα που διαθέτει θα ληφθούν υπόψη. Επίσης καταχωρίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας του και λαμβάνει ειδοποιήσεις.
Για όποιον ξέχασε να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του και άνοιξε Κτηματολογικό Γραφείο στην περιοχή του, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι εγγραφές, το ακίνητό του θα φαίνεται στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα πρέπει αφού το εντοπίσει να διορθώσει τις εγγραφές με δικαστική ή διοικητική διαδικασία ανάλογα με την περίπτωση, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
Όποιος ξέχασε να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του και άνοιξε Κτηματολογικό Γραφείο στην περιοχή του, και μάλιστα οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές, σε αυτήν την περίπτωση το ακίνητό του φαίνεται στις οριστικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διεκδικήσει αποζημίωση.
Αν κάποιος ενημερωθεί ότι είναι θιγόμενος ιδιοκτήτης, θα έχει 30 μέρες είτε να συμφωνήσει για τη διόρθωση είτε να διαφωνήσει αιτιολογημένα. Εφόσον η προθεσμία αυτή παρέλθει, θεωρείται ότι συγκατατίθεται στη διόρθωση σύμφωνα με τη συνταχθείσα έκθεση. Στην περίπτωση που η αίτηση διόρθωσης δεν αφορά «εκτοπισμό» δικαιώματος ή διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων γεωτεμαχίου εκτός «αποδεκτής απόκλισης» και εκκρεμεί η προσκόμιση στοιχείων, τότε μπορεί να υποβάλει τα στοιχεία αυτά συμπληρωματικά στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα