Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Θύελλα αντιδράσεων για το νομοσχέδιο Γκάγκα: Τριήμερη απεργία από σήμερα στα νοσοκομεία


Θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ προκαλεί το νομοσχέδιο Γκάγκα που κατατέθηκε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο Γκάγκα εκτός των άλλων δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του δημοσίου να δουλεύουν παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα ανοίγοντας ιδιωτικό ιατρείο ή κάνοντας χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές.
Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) γι’ αυτό και από σήμερα ξεκινά τριήμερη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία.
Ειδικότερα ξεκινούν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ):24ωρη απεργία Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή.
Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.
Η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιεί:
Δευτέρα 28/11/2022
Στάση εργασίας 11.00 -15.00 και συγκέντρωση 12.00 στη Βουλή
Νέα στάση εργασίας 11.00 – 15.00 και Συγκέντρωση 12.00 στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου
Τσουνάμι αντιδράσεων
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) υποστηρίζει ότι οι διατάξεις που προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά και το δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου που δίνει ο νέος νόμος στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ανοίξει “επικίνδυνες κερκόπορτες” στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.
Αναλυτικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν ότι «εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εκτελούν ιδιωτικό έργο, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στο ΕΣΥ.
Πρόκειται για νομοσχέδιο – τομή, όπως υποστηρίζουν, το οποίο «ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα».
Επίσης οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ αντιτίθενται στη ρύθμιση που προβλέπει αλλαγή του καθεστώτος εργασίας των γιατρών εξαιτίας του ιδιωτικού έργου:
«Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και
των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα «τρέχουν» για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές», σημειώνουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.
Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, «ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων», ενώ οι αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαν στους μισθούς τους από το 2012, αλλά και «δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα