Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Αν ξέρεις να ράβεις κουμπιά τότε δεν ανήκεις στους Millennials


Πολλές φορές έχει τύχει να σου βγει ένα κουμπί και να το ράψεις ή να σου ξυλωθεί το στρίφωμα, οι Millennials από την άλλη μάλλον δεν ξέρουν.
Από μικρά που ήμασταν παρακολουθούσαμε τις μαμάδες μας ή τις γιαγιάδες μας να ράβουν. Μπορούσαν να επιδιορθώσουν ένα ρούχο εύκολα, και το ράψιμο ενός κουμπιού ήταν παιχνίδι γι’ αυτές. Και κάπως έτσι μεγαλώσαμε κι εμείς μαθαίνοντας τα βασικά πράγματα στη ραπτική και χωρίς να χρειαστεί να πάμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα.
Επίσης, μια άλλη πολύ έντονη εικόνα ήταν και το πλέξιμο που τις βλέπαμε να κάνουν, εικόνες που μάλλον οι Millennials και δεν τις έχουν δει αλλά και κατά ένα μεγάλο ποσοστό δε γνωρίζουν πως τις εφαρμόσουν. Ωραία και τι γίνεται μετά; Αυτές τις απλές καθημερινές εργασίες πως θα τις διαχειριστούν; Το δε αξιοσημείωτο είναι πως με έρευνες που έχουν γίνει θα μπορούσαν να μην πετιόντουσαν όγκοι από υφάσματα, αν υπήρχαν οι ικανότητες να διαχειριστούν τα υφάσματα με έναν άλλον τρόπο.
Τα νούμερα είναι υψηλά

Αυτό που κάποτε ήταν κοινή γνώση δεν είναι πια, μετά την παρακμή της οικιακής οικονομίας, φαίνεται ότι οι Μillennials δεν είναι καλά εξοπλισμένοι για να χειριστούν μερικές από τις πιο βασικές εργασίες, όπως είναι και η φροντίδα των ρούχων τους.
Η Pamela Norum, καθηγήτρια στο Τμήμα Διαχείρισης Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης του Κολεγίου Ανθρωπιστικών Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, μελέτησε περισσότερες από 500 γυναίκες baby boomers και millennials (ηλικίας 18 έως 33 ετών) σχετικά με τη φροντίδα των ρούχων. Διαπίστωσε ότι τέσσερις βασικοί τομείς δέχθηκαν πλήγμα στη νεότερη γενιά: το ράψιμο, το στρίφωμα, η επιδιόρθωση κουμπιών και οι γενικές γνώσεις πλυντηρίου.
Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι baby boomers είναι πιο ενημερωμένοι όσον αφορά την επισκευή των ρούχων, η Norum ανησυχεί ότι η απροσεξία μπορεί να συμβάλλει στους 14,3 εκατομμύρια τόνους υφασμάτινων αποβλήτων που δημιουργούν οι Αμερικανοί κάθε χρόνο. Προτείνει ότι εφόσον αυτές οι δεξιότητες δε διδάσκονται πλέον στα σχολεία, θα πρέπει να μαθαίνονται στο σπίτι ή ακόμα και μέσα από blogs μόδας και tutorials στο Pinterest
.
1. Ράψιμο και στρίφωμα
Εκείνοι που έμαθαν να ράβουν στο χέρι αξιολόγησαν τις δεξιότητες τους στην επισκευή, σχεδόν τρεις μονάδες υψηλότερα, από εκείνους που δεν είχαν μάθει ποτέ τη δεξιότητα αυτή. Από τη γνώση του πώς να περνάμε μια βελόνα, που χρειαζόμαστε μεταξύ 40 με 60 εκατοστά κλωστής, μέχρι το πως να διορθώσουμε ένα πεσμένο στρίφωμα, είναι κάτι που όλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις βασικές δεξιότητες ραψίματος.

 


2. Επισκευή κουμπιών

Τα κουμπιά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσουν κάποια στιγμή από ένα ρούχο, άλλωστε τα καταστήματα δεν θα έβαζαν ανταλλακτικά μόνο για πλάκα! Ένα πουκάμισο ή ένα παλτό συχνά δεν είναι ωραίο να μην έχει κουμπιά, οπότε καλό είναι να φροντίσεις να αποκτήσεις αυτή τη βασική δεξιότητα. Aκολουθεί video για αρχάριες με 3 τρόπους ραψίματος κουμπιών. Είναι πανεύκολο!

 


3. Γενικές γνώσεις πλυντηρίου
Αυτή η ολοκληρωμένη δεξιότητα καλύπτει τη δυνατότητα σου να μπορείς να πλένεις όλους τους διαφορετικούς τύπους ρούχων. Βέβαια κάποιες φορές και να γνωρίζεις, κάποια λάθη θα συμβούν. Το πλύσιμο του ολοκαίνουργιου jeans σου με τα ευαίσθητα ρούχα σου μπορεί (όπως μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο) να οδηγήσει σε μια πολύ σοβαρή ζημιά. Αλλά οι βασικές γνώσεις δεν τελειώνουν εδώ. Το πλύσιμο δεν είναι μόνο το να βάζεις τα ρούχα στο πλυντήριο, πρέπει να ξέρεις πόσο απορρυπαντικό πρέπει να χρησιμοποιήσεις, ποια ρύθμιση νερού είναι η καλύτερη και πώς να διαχωρίζεις κάθε πλύση ανά χρώμα και ύφασμα. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο το ξεκούμπωμα ενός πουκαμίσου πριν από το πλύσιμο μπορεί να αποτρέψει το σκίσιμο των κουμπιών.
Αν είσαι γύρω στα 30 και σου φάνηκαν όλα αυτά «ξένες γλώσσες», τότε που να σου μιλήσω για το σιδέρωμα! Όπως και να έχει με αυτές τις βασικές εργασίες πρώτα από όλα θα είσαι εντελώς ανεξάρτητη και δε θα χρειάζεται να ψάξεις να βρεις συνεργείο για να σου ράψουν ένα κουμπί. Άσε δε που θα το πληρώσεις πολύ ακριβά, σχεδόν σαν να αγόραζες το μισό ρούχο. Τα tuttorials θα σε βοηθήσουν πολύ στο να μπορέσεις να μάθεις αυτά τα πολύ βασικά. Και να θυμάσαι πως με αυτόν τον τρόπο βοηθάς το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα