Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

ΓΙΏΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ : Οδικός Χάρτης Χάραξης Πολιτικής

Τι πρέπει να κάνουμε;
Η δημοκρατία δεν απειλείται μόνο στην Ελλάδα από τις δυνάμεις της δεξιάς, αλλά παντού, γιατί η υπερσυγκέντρωση πλούτου, η εξαγορά ΜΜΕ, δικαστών, πολιτικών, αστυνομικών κ.λπ., μας πηγαίνει σε κοινωνίες – ζούγκλα, όπου το δίκιο έχει ο ισχυρός αντί να εμπεδώνεται η ισχύς του δικαίου.
Όμως, οι κοινωνίες που θα χτυπηθούν πιο άσχημα από τις παγκόσμιες εξελίξεις είναι εκείνες που θα έχουν πολίτες ανασφαλείς, κυνικούς, παραδομένους στη μοιρολατρία, εξαρτημένους λόγω κοινωνικής ανέχειας από τα πελατειακά δίκτυα – όπως στη χώρα μας.
Οι χώρες που θα αντέξουν, οι κοινωνίες που θα επιβιώσουν, οι κοινωνίες που θα προκόψουν θα είναι εκείνες που έχουν δημοκρατικά λειτουργούντες θεσμούς, πολίτη συμμέτοχο, ικανό, ισχυρό, με αυτοπεποίθηση, κοινωνικά οχυρωμένο, κοινωνία αλληλεγγύης και συλλογικότητας.
Εμείς, ως Παράταξη, έχουμε δώσει ιστορικά τη μια και μοναδική απάντηση που σπάει τα αδιέξοδα του συντηρητικού πολιτικού προσήμου, μια απάντηση απελευθερωτική για την κοινωνία, για τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις.
Εμείς, πιστεύουμε στον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Για εμάς τα μέσα που χρησιμοποιεί κανείς αναδεικνύουν την ποιότητα του πολιτισμού μας, την πραγματική σχέση μας με τον πολίτη, το σεβασμό στην προσωπικότητά του, μια δημοκρατική πρακτική που χτίζει δρόμους και ένα διαφορετικό δημοκρατικό μέλλον.Με κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος δικαίου.
Για αυτό και προχωρήσαμε σε θεσμούς που από τη μια προστατεύουν τα δικαιώματα του πολίτη, από την άλλη ελέγχουν την εξουσία για να χτυπηθεί η λογική της νομής της, της ιδιοποίησης του πλούτου του Ελληνικού λαού.
Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκέντρωση στην Αυτοδιοίκηση, ΚΕΠ, ΑΣΕΠ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ Ηλεκτρονικές Συνταγογραφήσεις και Προμήθειες, Οικονομικός Εισαγγελέας, Πράσινο Ταμείο για μια δίκαιη μετάβαση στην πράσινη εποχή, Συμμετοχή του Πολίτη στη Νομοθέτηση μέσω Διαδικτύου, οι αμυντικές δαπάνες να περνάνε από τον έλεγχο της Βουλής, ακροάσεις ανώτατων δικαστών από την Βουλή να γίνονται πριν κριθούν για προαγωγή, θεσμοθέτηση open.gov για τις θέσεις υψηλόβαθμων στη διοίκηση.
Αυτή η δημοκρατική βούληση πολεμήθηκε – και άγρια, από τα κατεστημένα.
Είναι πια η ώρα, όλοι οι δημοκράτες πολίτες, να συσπειρωθούν γύρω από μια πατριωτική ιδέα.
Της δημιουργίας μιας απελευθερωμένης από τις χρόνιες παθογένειες πολιτείας.
Στις επικείμενες εκλογές καλούμε τους πολίτες σε δημοκρατική αντίσταση.
Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Για ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής.
Για όλους και πρωτίστως για τη νέα γενιά.
Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη να ξαναπιστέψει ότι μπορούμε να χτίσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που εγγυάται για όλους ανεξαιρέτως αξιοπρέπεια και ασφάλεια, όχι μέσω της αστυνομοκρατίας, αλλά μέσω της κοινωνικής συνοχής, με σιγουριά για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την κατοικία, τις μεταφορές, το περιβάλλον.
Αλλιώς θα ευνουχίζεται συνεχώς η ικανότητα του έθνους μας, της κοινωνίας μας, να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής:
Κλιματική κρίση, πανδημίες, προσφυγιά, τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν το μέλλον της εργασίας, ριζική αλλαγή των εκπαιδευτικών μας συστημάτων, ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής προστασίας.

1 σχόλιο:

  1. George A. Papandreou
    Δήλωση μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών:
    Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα πάλι εδώ, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με το οποίο όπως γνωρίζετε με συνδέουν στενοί δεσμοί από την ίδρυσή του.
    Αλλά αισθάνομαι και μεγάλη ικανοποίηση γιατί η πορεία του Ανοικτού Πανεπιστημίου και η προσφορά του στην παιδεία, επιβεβαιώνουν ότι αποτελεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα υψηλού επιπέδου.
    Ένα ίδρυμα το οποίο παράλληλα, επιτελεί και μια σπουδαία κοινωνική αποστολή, παρέχοντας ακαδημαϊκές σπουδές, ως πανεπιστήμιο πρώτης ευκαιρίας, ίσο με τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας, σε συνανθρώπους μας κάθε ηλικίας, που δεν είχαν για διάφορους λόγους αυτήν τη δυνατότητα.
    Σχεδόν 60 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποφοιτήσει από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο στη διεθνή κατάταξη αξιολογήθηκε 4ο μεταξύ 147 αντίστοιχων ιδρυμάτων σε 67 χώρες όλου του κόσμου.
    Τώρα πλέον, όπως έχω σημειώσει και σε ένα άρθρο μου στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου, με τις περγαμηνές που διαθέτει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μπορεί να αποτελέσει την ήρεμη αλλά αποτελεσματική δύναμη για την ανατροπή κατεστημένων αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα την εκπαίδευση στη χώρα μας.
    Η νέα Διοίκηση του Ανοικτού Πανεπιστημίου που προέρχεται από τα σπλάχνα του ιδρύματος, με την οποία είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να τη συγχαρώ, εύχομαι και ελπίζω να συμβάλλει και αυτή στη μετεξέλιξη του ιδρύματος σε ένα πρωτοπόρο εργαστήρι καινοτόμων και εναλλακτικών ιδεών που θα καταστήσουν την εκπαίδευση στα Πανέπιστημιά μας, αιχμή του δόρατος μιας εθνικής προσπάθειας που θα οδηγήσει την Ελλάδα με σιγουριά σε ένα βιώσιμο μέλλον.
    Τα σημαντικά Πανεπιστήμια που διαθέτει η Αχαΐα, ας μεριμνήσουμε όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να φωτίσουν με το έργο τους το δρόμο που οδηγεί στην επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα