Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Νέα εμπόδια για ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων

Νέες εξελίξεις υπάρχουν για το έργο ανάπλασης της πλατείας Γαργαλιάνων που ίσως ανατρέψουν όλα τα δεδομένα για τη μέχρι πορεία των διαδικασιών, που είναι ένα βήμα πριν την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.
Από τη Β’ Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 έγινε δεκτή η προσφυγή δημοτικών συμβούλων της Τριφυλίας κατά απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία είχε κρίνει νόμιμη την εγγραφή ιδίων πόρων για το συγκεκριμένο έργο σε τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, παρά την αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η προσφυγή που είχαν καταθέσει οι σύμβουλοι Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, Παναγιώτης Κατσίβελας, Ιωάννης Αδρακτάς, Ιωάννης Κατσούλας, Μαγδαληνή Καμπύλη - Ανδρινοπούλου και Σαράντος Κουκούμης, έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή του άρθρου 152 πυροδοτώντας όπως όλα δείχνουν μία σειρά νέων εξελίξεων.
Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ενέταξε το έργο ανάπλασης της πλατείας Γαργαλιάνων σε σχετική πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου. Από εκεί και πέρα η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται κατά 60% από το Πράσινο Ταμείο και 40% από ιδίους πόρους του δήμου που αντιστοιχεί σε 219.232 ευρώ. Για να εγγραφεί όμως το σχετικό ποσό χρειαζόταν να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού. Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου κατά πλειοψηφία αποφάσισε την τροποποίηση και την εγγραφή του συγκεκριμένου ποσού. Όταν όμως το θέμα μετά την Οικονομική Επιτροπή πήγε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η μη έγκριση της απόφασής της και η μη εγγραφή του ποσού για την πλατεία των Γαργαλιάνων.
Στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στον έλεγχο νομιμότητας της συγκεκριμένης απόφασης ενέκρινε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, που όμως είχε την μειοψηφία, καθώς η πλειοψηφία είχε προτείνει τη μη εγγραφή ποσού από ιδίους πόρους για το έργο της ανάπλασης. Ουσιαστικά δηλαδή δεν ενέκρινε αυτό που ψήφισε η πλειοψηφία αλλά η μειοψηφία, που ήταν η απόφαση - πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής. Βασιζόμενη σε αυτή την απόφαση της Αποκεντρωμένης η δημοτική αρχή προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου.
Κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης οι σύμβουλοι κατέθεσαν προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152, η οποία και έγινε δεκτή.
Κομβικό σημείο αποτελεί η τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής Λαυρέντιου Παππά, πάρεδρου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που επισημαίνει πως αφού ο δήμος θα συμμετέχει οικονομικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με το 40%, αυτό αυτόματα συνεπάγεται σημαντική οικονομική υποχρέωση του Δήμου Τριφυλίας, οπότε το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασιστική αρμοδιότητα. Και αφού δεν υπήρχε ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μη εγγραφή των ιδίων πόρων στο έργο, οι μεταγενέστερες αντίθετες πράξεις της Οικονομικής Επιτροπής στερούνται νόμιμου ερείσματος. Έτσι πρέπει να ακυρωθεί και η απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.    Κ.Μπ.  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα