Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Τριφυλία - "Καλλικράτης" «Βράζουν» Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι

Αντιδράσεις στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους, που μπορεί να πάρουν και εκρηκτικές διαστάσεις, προκάλεσε η δημοσιοποίηση της πρότασης για τη δημιουργία Δήμου Τριφυλίας με έδρα την Κυπαρισσία.

Οι τοπικοί άρχοντες είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα, ενώ οι πολίτες εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχήμα αυτό. Πολλοί, μάλιστα, δε γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει και είναι ιδιαίτερα φοβισμένοι. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι που ναι μεν θα ήθελαν ο Δήμος τους να είναι έδρα ή να παραμείνει αυτόνομος, αλλά δε λένε και όχι στο Δήμο Τριφυλίας, όπως προτείνεται…
Φιλιατρά
Γιώργος Κοτσάκης: «Δε με ενθουσιάζει, περίμενα να μείνει αυτόνομος ο Δήμος Φιλιατρών… Δεν ξέρω στην πορεία αν αυτό βγει σε καλό…».
Γιώργος Σταματόπουλος: «Ως Φιλιατρινός θα ήθελα ο Δήμος μας να μείνει ανεξάρτητος ή να ήταν εδώ η έδρα, αλλά προκειμένου να πηγαίναμε στους Γαργαλιάνους, καλύτερα που η έδρα είναι στην Κυπαρισσία…».
Σταύρος Παρασκευόπουλος: «Θέλαμε την έδρα στα Φιλιατρά γιατί είναι στο μέσο της περιοχής, έχουμε υπηρεσίες, είμαστε αρχαίος – ιστορικός Δήμος… Το σχήμα που παρουσιάστηκε δε με ικανοποιεί απόλυτα… Ο χρόνος θα δείξει».
Τέλης Καναβός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Το χωροταξικό δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Απαιτούσαμε κι εμείς, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο, να μείνουμε αυτόνομοι. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τα οικονομικά… Η Πολιτεία θα δώσει πόρους ή θα φορτώσει μόνο ευθύνες, που θα πληρώνουν οι πολίτες;».
Γιάννης Κίτσος: «Δεν είναι σωστό αυτό που θέλουν να κάνουν. Τα Φιλιατρά είναι μεγάλα, μπορούσαν μόνα τους! Είναι μεγάλη ανοησία αυτό…».
Ανδρέας Ντούνος: «Θα γίνουμε χωριό στα Φιλιατρά, έτσι πιστεύω… Θα μας μείνουν μόνο οι μετανάστες… Όλα τα παίρνει η Κυπαρισσία…».
Ειρήνη Φαραντζή: «Είναι και θετικό και αρνητικό… Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί, δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει… Μακάρι να βγει σε καλό και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας…».
Αγγελική Γκόνη: «Είναι και καλό και κακό… Καλό είναι που είμαστε με την Κυπαρισσία, αλλά θα προτιμούσαμε να είμαστε μόνοι μας…».
Μια παρέα που απολάμβανε τον καφέ της στην πλατεία μάς ανέφερε πως «βάσει γεωγραφικής θέσης, πληθυσμού, μορφολογίας εδάφους και οικονομικής ανάπτυξης που υπάρχει στα Φιλιατρά, πρέπει να γίνουμε έδρα Δήμου. Καλό το σχήμα, αλλά η έδρα πρέπει να γίνει εδώ…», ενώ ένας από την παρέα μάς είπε ότι «με τον “Καλλικράτη” άλλαξε ο Μανωλιός μόνο…».
Γαργαλιάνοι…
Μαριάνθη Νικολοπούλου: «Οι Γαργαλιάνοι έχουν 9,5 χιλιάδες πληθυσμό, έχουν υπηρεσίες, έχουν αγορά, έχουν πόρους, είναι παράλογο να πάμε στην Κυπαρισσία. Μπορούμε μόνοι μας! Είναι κομματικές σκοπιμότητες στη μέση για αυτό που πάει να γίνει…».
Λίτσα - Γαρυφαλλιά Τεριζάκη: «Δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Οι Γαργαλιάνοι έχουν ανάπτυξη! Με τον “Καλλικράτη” δε θα υπάρξει ανάπτυξη των περιοχών μας…».
Σταύρος Μανωλόπουλος: «Είναι λίγο δύσκολο να λειτουργήσει ένας τέτοιος Δήμος. Εμείς θέλουμε να μείνει όπως έχει. Είναι λάθος αυτό που γίνεται και δεν ξέρω γιατί, για ποιες σκοπιμότητες…».
Άλκης Ξύγκας, δήμαρχος Φιλιατρών: «Δε συμφωνούμε με τη χωροταξική κατανομή. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Θα συντονίσουμε τις αντιδράσεις μας, μαζί και με το Δήμο Γαργαλιάνων…».
Γιάννης Φιλντίσης, δήμαρχος Αυλώνος: «Είμαστε σύμφωνοι με την πρόταση για το Δήμο Τριφυλίας, άλλωστε το Δ.Σ. έχει πάρει σχετική απόφαση από τότε που γίνονταν συζητήσεις για τον “Καποδίστρια 2”. Ο Δήμος Τριφυλίας έχει προοπτική και μέλλον και όλοι πρέπει να τον στηρίξουμε…».
Γιώργος Σαμπαζιώτης, δήμαρχος Κυπαρισσίας: «Η πρόταση είναι πολύ κοντά στην απόφαση του Δ.Σ., η οποία ήταν για έναν ενιαίο Δήμο στην Τριφυλία. Είναι θετική εξέλιξη για την περιοχή. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις, αλλά αν περάσει λίγος χρόνος, όλοι μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης με κοινούς στόχους για την ανάπτυξη! Ο καθένας που αγαπά τον τόπο μπορεί να προσφέρει. Η περιοχή μας είχε ανάγκη, άλλωστε, έναν ισχυρό Δήμο…».
Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς αρνήθηκε ευγενικά να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, σημειώνοντας πως θα τοποθετηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, που εκτάκτως θα συνεδρίαζε στις 8.00 χθες το βράδυ.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπύλης Θεόδωρος Τσαλαμανδρής σημείωσε ότι τον βρίσκει θετικό η πρόταση, αλλά θα ήθελε 4 Δήμους στα όρια των πρώην επαρχιών. «Ωστόσο – είπε - ο Δήμος Τριφυλίας είναι ισχυρός Δήμος! Να δούμε, βέβαια, τη λειτουργία και να γίνει καλή προεργασία για να πετύχει ο “Καλλικράτης”, για το καλό του τόπου και των πολιτών».
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα