Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Παραπομπές και αναταράξεις

Η διαφαινόμενη απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής για 5 "γαλάζιους" πρώην υπουργούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Βατοπαιδίου προκαλεί μεγάλη πολιτική κόντρα.

Για μια ακόμη φορά σε εξεταστική επιτροπή δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό πόρισμα, αφού το κάθε κόμμα σκοπεύει την ερχόμενη Τρίτη να καταθέσει το δικό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνών κόμμα στο δικό του πόρισμα πρόκειται να ζητήσει την σύσταση προανακριτικής για τους κυρίους, Βουλγαράκη, Δούκα, Κοντό, Μπασιάκο και Ρουσόπουλο.

Ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα πρέπει να καταλογιστούν πολιτικές, τουλάχιστον, ευθύνες και στον "πράσινο" πρώην υφυπουργό Απόστολο Φωτιάδη. ..
.....

Οι "γαλάζιοι" πρώην υπουργοί υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα της παραπομπής τους είναι πολιτικά. Ο κ. Δούκας επισημαίνει ότι "δεν έχει κανένα μέσα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αφορά μόνο τη ΝΔ που μου μυρίζει λίγο πολιτική δίωξη".

Ο Αλ. Κοντός σχολιάζει ότι "το παιχνίδι θα είναι πολύ στημένο, πάρα πολύ στημένο. Σπιλώνονται άνθρωποι χωρίς ακόμη να έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το που πάει το πόρισμα αυτό".

Η ΝΔ προσανατολίζεται στο πόρισμά της να καταλογίσει μόνο πολιτικές ευθύνες σε δυο "πράσινους" και πέντε "γαλάζιους" πρώην υπουργούς και υφυπουργούς. Πρόκειται για τους κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Βουλγαράκη, Δούκα, Κοντό, Μπασιάκο και Ρουσόπουλο.

Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχεδιάζει να ζητήσει η ΝΔ, με το σκεπτικό ότι υιοθέτησε εισηγήσεις της μειοψηφίας του νομικού συμβουλίου του κράτους σχετικά με τη διεκδίκηση των ακινήτων της Μονής από το Δημόσιο ενώ είχε επαφές με τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση επιχειρηματία Πάπιστα.

Μόνο πολιτικές ευθύνες σκοπεύει να καταλογίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα στους κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό καθώς επίσης και στους κ.κ. Αγγέλου, Κιλτίδη και Ρουσόπουλο.

Πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό, αλλά με ταυτόχρονη διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των παραπάνω αλλά και του μεγάρου Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή προσανατολίζεται να ζητήσει το ΛΑΟΣ, αν και σε σχέση με το προηγούμενο πόρισμα του εξαιρεί από τον καταλογισμό ευθυνών τον Γιώργο Βουλγαράκη.

Πιθανές ποινικές ευθύνες, στους κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Κοντό, Δούκα, Μπασιάκο και Ρουσόπουλο θα καταλογίζει σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναταράξεις για Βατοπαίδι

Επιστολή του Σήφη Βαλυράκη προς τον Άρειο Πάγο προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά πολλές αναταράξεις προκάλεσε και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για μια 6σέλιδη επιστολή η οποία εστάλη την Τρίτη, από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής, κ. Βαλυράκη προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο, τον εισαγγελέα αλλά και την εφέτη ανακρίτρια ερευνά το σκάνδαλο των "μαύρων" ταμείων της Siemens. Σε αυτή την επιστολή ο κ. Βαλυράκης, ζητεί και εντοπίζει τις ευθύνες και τις παραλείψεις του πρώην ανακριτή της Siemens, Νίκου Ζαγοριανού.

Ο κ. Βαλυράκης αναφέρεται και στο έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων, το C4i, και στις παραλείψεις που έγιναν για την παραλαβή του.

Το σύστημα αυτό δεν έπρεπε να παραλειφθεί, υποστηρίζει ο κ. Βαλυράκης, παρ' όλα αυτά παρελήφθη στις 14 Νοεμβρίου 2008 και παρελήφθη παρά το γεγονός ότι ήταν ελαττωματικό.

Υπαινίσσεται πολιτικές ευθύνες αναφέροντας χαρακτηριστικά στην επιστολή του ότι "πιέστηκαν τα μέλη των επιτροπών παραλαβής, προφανέστατα πιεζόμενοι από στελέχη της κυβέρνησης και προσυπέγραψαν την παραλαβή του".
πηγή: mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα