Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΕΣΕΕ: Λουκέτα σε 65.000 ΜΜΕ εμπορίου από την έλλειψη μέτρων ανάπτυξης

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης κατά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σ. Αρναουτάκη χθες στο ΥΠΟΙΑΝ. Σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να κλείσουν 65.000 ΜΜΕ εμπορίου και η συνέπεια θα είναι 120 χιλ. άνεργοι. Η ΕΣΕΕ ζητά μέσω δράσεων που θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο να στηριχτούν οι εμπορικές επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των ήδη απασχολουμένων, ώστε να δοθεί χείρα βοηθείας στις ΜΜΕ, ώστε να παραμείνουν βιώσιμες καθώς στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.
Ο εμπορικός κόσμος εξέφρασε τη δυσφορία του για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου- Υπηρεσιών, στο πλαίσιο των Π.Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τον τίτλο «1η Δράση ενίσχυσης ΜΜΕ» που είχε προκηρυχθεί το Μάιο του 2009. Η κριτική του εμπορικού κόσμου συνίσταται στην δραστική περικοπή του προϋπολογισμού κατά 50% (από συνολικό αρχικό ύψος 1,050 δισ. ευρώ στα 500 εκ και στο γεγονός ότι με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, με το πέρας των αξιολογήσεων, έχουν διαμορφωθεί οι βάσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού, «κλείνοντας» ουσιαστικά την πόρτα της χρηματοδότησης σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, οι οποίες δοκιμάζονται την τελευταία χρονική περίοδο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι από τις 43.750 ΜΜΕ που υπέβαλαν αίτηση, οι εγκρίσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 5.600. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη του 2007, που αφορούσε μόνο τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών οι εγκρίσεις πλησίασαν πανελλαδικά τις 15.000. Επίσης, σημαντικό ρόλο για το μειωμένο αριθμό εγκρίσεων διαδραματίζει και η τροποποίηση της κατανομής του προϋπολογισμού στις 4 θεματικές ενότητες. Από την, αρχικά, ισομερή κατανομή 250 εκ. ευρώ ανά ενότητα, τελικά κατανέμονται μόνο 90 εκ. σε υπηρεσίες και εμπόριο- παρόλο που έχουν υποβληθεί υπερ-πολλαπλάσιες αιτήσεις- και από 200 και 100 εκ. ευρώ στη μεταποίηση και στον τουρισμό αντίστοιχα.
Η ΕΣΕΕ προτείνει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος «1η Δράση ενίσχυσης ΜΜΕ» κατά το υψηλότερο δυνατό. Εκτιμάται ότι:
- 400 εκατ. επιπλέον Δημόσιας Δαπάνης θα μειώσουν τις βάσεις 6 τουλάχιστον μονάδες κατά μ.ο. και θα οδηγήσουν σε συνολικά 11.500 εγκρίσεις (6.000 παραπάνω),
- 200 εκατ. επιπλέον Δημόσιας Δαπάνης θα μειώσουν τις βάσεις 3 τουλάχιστον μονάδες κατά μ.ο. και θα οδηγήσουν σε συνολικά 7.800 εγκρίσεις (3.200 παραπάνω).
Η ΕΣΕΕ είχε πρόσφατα πάλι θέσει τα ζητήματα αυτά και στη συνεδρίαση της Διάσκεψης Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ στις 6 Μαίου και είχε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με δήθεν αναθεώρηση της στρατηγικής του ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων του όταν σε καινοτομία, έρευνα τεχνολογία και πράσινη ανάπτυξη κλπ. αναφέρονται και στοχεύουν όλα τα εγκεκριμένα από την Ε.Ε. προγράμματα. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ στους 7 μήνες της νέας διακυβέρνησης δεν έχουμε ούτε μία νέα προκήρυξη που να αφορά την επιχειρηματικότητα και ειδικά το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Ο Μάιος είναι ο 8ος μήνας της νέας διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα