Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Σχολής της Τήνου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Βουλευτής Κυκλάδων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 18 Μαΐου 2010
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: «Η απόφαση αυτή προσβάλλει την ιερότητα και απαξιώνει την ιστορία του νησιού»
Την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να συγχωνεύσει μετά από 44έτη συνεχούς λειτουργίας, το Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τήνου, με το Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο- Λύκειο Πάτμου, εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Μεταφέροντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων του νησιού, ο κ. Βρούτσης κάλεσε την Υπουργό Παιδείας, να ανακαλέσει την απόφασή της (Α.Π. 49946/Α2/4.5.2010) και παράλληλα να εξηγήσει με ποια ακριβώς κριτήρια προχώρησε στο «κλείσιμο» της Εκκλησιαστικής Σχολής της Τήνου, όταν την ίδια στιγμή άλλες Εκκλησιαστικές Σχολές της χώρας διατηρήθηκαν.
Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη και αψυχολόγητη ενέργεια, η οποία αγνόησε την τεράστια κοινωνική και πνευματική προσφορά της Σχολής στο νησί, τη βούληση των κατοίκων της Τήνου, την αντίθετη γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και την αντίδραση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.
Στην ερώτησή του ο Βουλευτής Κυκλάδων ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι οι δαπάνες λειτουργίας της Σχολής, δεν βαρύνουν το Υπουργείο Παιδείας, αλλά το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, το οποίο υποστηρίζει οικονομικά της Σχολή και παράλληλα έχει παραχωρήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις για τη λειτουργία της. Συνεπώς, οποιοδήποτε επιχείρημα για το κλείσιμο της Σχολής που στηρίχθηκε στην δήθεν περιστολή των δαπανών του Υπουργείου Παιδείας δεν ευσταθεί.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ακόμη, ότι η εξέλιξη αυτή θα αναστατώσει και τη ζωή του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος, καθώς και των μαθητών και των οικογενειών τους, αφού η Τήνος δεν διαθέτει καθόλου ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πάτμο, όπου σχεδιάζεται να μεταφερθεί η Σχολή. Συνεπώς, οποιαδήποτε σκέψη για το κλείσιμο της Σχολής στηρίχθηκε σε λάθος κριτήρια.
Ο κ. Βρούτσης καλεί την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση στο πρόβλημα και να στηρίξει τη νεολαία και τους κατοίκους του νησιού, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την κοινωνική και εδαφική συνοχή. «Οι νέοι που κατοικούν στα νησιά πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση», τόνισε ο κ. Βρούτσης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι :
«Η κατάργηση ενός εκπαιδευτικού – πνευματικού Ιδρύματος με ιδιαίτερο συμβολισμό και σημαντική κοινωνική προσφορά, δεν μπορεί να υπαγορεύεται μόνο από μια στενή οικονομική λογική. Η απόφαση αυτή προσβάλλει την ιερότητα και απαξιώνει την ιστορία του νησιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα