Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Δημιουργία Οργανισμού Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού (ΟΑΕΝ)

Στη συγκρότηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού (ΟΑΕΝ) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, στη σημερινή συνάντηση εργασίας με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού (ΟΑΕΝ), θα προκύψει από τη συγχώνευση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και του Ινστιτούτου Ναυτικής Εκπαίδευσης «Ποσειδών». Ο ΟΑΕΝ θα καλύψει το σημερινό κενό στις πολιτικές απασχόλησης στον τομέα της Ναυτιλίας (εύρεση εργασίας, εκπαίδευση, επανακατάρτιση, επιδότηση ανεργίας). Στο πλαίσιο του ΟΑΕΝ θα λειτουργήσει και γραφείο διασύνδεσης των επιχειρήσεων του κλάδου και των ναυτεργατών, με δυνατότητες χρηματοδότησης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και διάφορα άλλα θέματα απασχόλησης και ασφάλισης των Ελλήνων ναυτικών. Ενόψει της άρσης του καμποτάζ στον κλάδο της κρουαζιέρας, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΑΝ για τη θεσμοθέτηση σταθερού θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θα επιτευχθούν ταυτόχρονα δύο στρατηγικοί στόχοι: της ανάπτυξης των εργασιών στον τομέα της κρουαζιέρας, με παράλληλη προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών. Ειδικότερα, η Υπουργός αναφέρθηκε:
- Στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο, προκειμένου να τεθούν σταθεροί και διαφανείς κανόνες στον τομέα της κρουαζιέρας, ώστε να δοθεί τέλος στην σημερινή άναρχη κατάσταση, η οποία δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις και περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου, καθώς επίσης και την αύξηση της απασχόλησης.
- Στις πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και του Οίκου Ναύτου: Όπου οι νέες διοικήσεις προχωρούν σε διεξοδικό οικονομικό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβαν δράση για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.
Τέλος, η Υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΑΝ για την ενίσχυση των υποδομών του ΟΛΠ (με αναπτυξιακό πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,5 δις. ευρώ), στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Πειραιά καθώς και του μεγαλύτερου αριθμού των ελληνικών λιμένων με προβλεπόμενη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα