Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
…Όμως, από νωρίς το κλίμα μύριζε, κυριολεκτικά, μπαρούτι. Όταν τα μπλοκ των συνδικάτων, και όχι των «αριστεριστών», αποδοκίμασαν με ακραία συνθήματα φωνάζοντας «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή» ή, έξω από το Κοινοβούλιο, «Κουφάλες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες».
Αυτές οι ακραίες εκφράσεις θεωρούνταν έως τώρα όχι απλώς αποδεκτές (ή και... γραφικές) αλλά περίπου... must. Αλλά από το «περιθώριο» πέρασαν στην κοινωνία…



ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ Χωρίς κουκούλες…
Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Τι κοιτάτε, ρε! Σκίστε τη στολή κι ελάτε μαζί μας. Ψίχουλα παίρνετε για να δέρνετε». Δεν φόραγε κανείς τους κουκούλες. Όλα τα πρόσωπα ήταν καθαρά και ίδια. Σε όλους ζωγραφισμένη η οργή. Άντρες, γυναίκες, συνταξιούχοι, μισθωτοί και φοιτητές, ένα κύμα ανθρώπων που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Χωρίς μολότοφ, χωρίς πέτρες, χωρίς καδρόνια. Με μόνο όπλο το θυμό για όσα έρχονται, για όσα καταστρέφουν τη ζωή και το μέλλον τους.
Το μεγαλειώδες πλήθος ήταν από νωρίς συγκεντρωμένο από το Πεδίον του Άρεως μέχρι την Ομόνοια. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στη Βουλή, η ουρά δεν είχε ακόμα ξεκινήσει. Με τις γροθιές υψωμένες και τα στόματα ορθάνοιχτα φώναζαν συνθήματα κατά του κράτους, των πολιτικών, των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Στο διάβα τους, αστυνομικές ομάδες με χακί, μάσκες, ασπίδες και κλομπ. Συνολικό και αυθόρμητο το γιουχάρισμα. Τα λεκτικά πυρά εκτοξεύονται και πονούν περισσότερο από τα πραγματικά. «Καημένα μπατσάκια. Ένα ντου να κάνουμε, σας φάγαμε. Γιατί κάθεστε εκεί; Τόσο μυαλό έχετε;». Ένας ένας οι πολίτες περνούν μπροστά από τις διμοιρίες και «πυροβολούν». Και οι αστυνομικοί στέκουν ακίνητοι, κοιτάζοντας το τίποτα ή σκύβουν το κεφάλι.
Κρότοι ακούγονται από το Σύνταγμα και μαύρος καπνός υψώνεται στη Σταδίου. Η ουρά της πορείας πλησιάζει το κτίριο της τράπεζας που καίγεται. Άνθρωποι κρέμονται από τα μπαλκόνια την ώρα που στη Βουλή οι πολίτες αυθόρμητα ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τα σκαλοπάτια του προαύλιου του Κοινοβουλίου. Κι εκεί χωρίς κουκούλες. Χωρίς καλυμμένα πρόσωπα.
Ο κόσμος κοίταζε κατάματα την «εξουσία», πολιτική και αστυνομική. Κι όταν τα δακρυγόνα τούς έπνιξαν και η πορεία έσπασε στα δύο και διαλύθηκε, η οργή ξεχείλισε και έπνιξε τα κάθετα στενά.
Εκεί κάποιοι εγκλωβισμένοι οδηγοί που προσπαθούσαν να ξεφύγουν με τα αυτοκίνητά τους δέχτηκαν το μένος των διαδηλωτών. «Γιατί δεν είσαι εδώ μαζί μας; Κάνε στην άκρη γιατί θα φας πολύ ξύλο που θες να περάσεις από 'κει που περνάει ο κόσμος».
Ο θυμός διοχετεύεται παντού, προς όλες τις κατευθύνσεις. Κι όταν προσπάθησε να περάσει, μια ομάδα μοτοσικλετιστών της αστυνομίας, αναγκάστηκε ν' αλλάξει δρόμο. «Φύγετε!» τους απειλούν με μάτια που πετούν φλόγες.
Μια τέτοια ομάδα εγκλωβίζεται στην Εδουάρδου Λω. Ανάμεσα σ' αυτούς που κατέβαιναν την Πανεπιστημίου και σ' αυτούς που ανέβαιναν τη Σταδίου. Έμειναν ακούνητοι, εμβρόντητοι, σαν αγάλματα. Δεχόμενοι και ανεχόμενοι όλα όσα άκουγαν. Κι αν δεν ήταν οι ψυχραιμότεροι να ηρεμήσουν τους υπόλοιπους, οι νεκροί χθες θα ήταν πολύ περισσότεροι....

Παπούλιας: Στο χείλος της αβύσσου η χώρα!
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τα όσα έγιναν χθες, δήλωσε:
«Η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης» είναι -κατά τον Πρόεδρο- «το μεγάλο διακύβευμα» «Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας, που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο. Το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης.
Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα