Θα «σπάνε» τα συμβόλαια μίσθωσης των καταστημάτων τους με ένα νοίκι αποζημίωση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου
Στη λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση των ενοικίων στα επαγγελματικά ακίνητα, ώστε να μειωθεί το κόστος για τους εμπόρους- ενοικιαστές και να ρίξουν τις τιμές, προχωρά το υπουργείο Οικονομίας.
Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανακοίνωσε χθες ότι ετοιμάζει τροπολογία στην οποία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις προς όφελος του μισθωτή επαγγελματικής στέγης. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακίνητων (ΠΟΜΙΔΑ), Σταύρο Παραδιά, «σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία θέλουμε να στηρίξουμε τον επαγγελματία με δραστική μείωση των υποχρεώσεών του, σε περίπτωση που θα θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί ή και να τερματίσει την υπάρχουσα μίσθωση ξεκινώντας μια νέα». .............................
Το υπου
ργείο θεωρεί ότι έτσι θα υπάρξουν περιθώρια για τη μείωση των τιμών στην αγορά, από την πλευρά των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομίας θα καταθέσει στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, τροπολογία με την οποία αναμορφώνεται το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τη μίσθωση επαγγελματικών ακινήτων, προκειμένου η καταγγελία μιας μίσθωσης από τον μισθωτή να μπορεί να γίνει μετά τη συμπλήρωση ενός έτους και όχι δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Η τροπολογία θα προβλέπει ακόμα τη μείωση του χρόνου καταγγελίας της μίσθωσης πριν από τη λήξη της σε τρεις μήνες, από έξι που είναι σήμερα, ενώ θα περιορίζει και την καταβαλλόμενη αποζημίωση εκ μέρους του μισθωτή, από ενοίκια τεσσάρων μηνών που είναι σήμερα, σε ένα νοίκι.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ δήλωσε ότι είναι «καθήκον όλων μας να στηρίξουμε τους εμπόρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι΄ αυτό, κάθε ιδιοκτήτης κάνει και θα κάνει οτιδήποτε είναι, κατά την κρίση του, απαραίτητο, ούτως ώστε ουδείς ενοικιαστής να χάσει το κατάστημά του. Κάθε αναγκαία προσαρμογή στα μισθώματα που καταβάλλονται σήμερα θα γίνει, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας επαγγελματίας να χάσει την επαγγελματική του στέγη».
Πάντως χθες με επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, οι έμποροι της Πάτρας τής ζήτησαν να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων των καταστημάτων κατά 20%. Οπως σημειώνουν στην επιστολή, «μέσα στη δίνη των προβλημάτων παρακαλούμε όπως περισώσετε ό,τι απομένει στο εμπόριο με μια νομοθετική ρύθμιση, προκείμενου τα ενοίκια των καταστημάτων να μειωθούν κατά 20%. Στην κρίση όλοι να έχουμε μερίδιο».
Δύσκολη διετία για μικρομεσαίες
Σε απολύσεις περίπου 100.000 εργαζομένων θα αναγκαστούν να προχωρήσουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις το 2011 για να αντέξουν στην οικονομική κρίση, ενώ ήδη 65.000 από αυτές βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες και προμηθευτές.
Την ίδια ώρα, περισσότερα από 30,5 δισ. ευρώ αναμένεται να χαθούν από την αγορά μέχρι το 2012 λόγω των έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση αλλά και της γενικευμένης ύφεσης στην Ελλάδα. Αυτό επεσήμανε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, στη διάρκεια της παρουσίασης έρευνας της ΕΣΕΕ η οποία έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΙCΑΡ.
Οπως σημειώνεται στην έρευνα, για 6 στις 10 επιχειρήσεις οι πωλήσεις το 2009 ήταν μειωμένες, όπως και τα κέρδη τους. Συγκεκριμένα, οι εμπορικές εταιρείες (Α.Ε. και ΕΠΕ) έχασαν περίπου το 7% του τζίρου τους και το 35% των κερδών τους. Μάλιστα, στο ίδιο διάστημα ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε κατά 34,94%, φτάνοντας στο 11,795%, ενώ οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 12,66%.
Σε ό,τι αφορά μικρότερες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο κάτω των 2,5 εκατ. ευρώ, 7 στις 10 παρουσίασαν μειωμένη ρευστότητα τη χρονιά που πέρασε, ενώ και για το 2010 οι προβλέψεις είναι αρνητικές. Ωστόσο, από το 2011 αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, είπε ότι η πορεία του ελληνικού εμπορίου είναι σήμερα μετέωρη. «Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο από εκείνο το παλιό που είχε βασιστεί στην κατανάλωση και θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη», τόνισε. Ανησυχητική ήταν όμως και η αύξηση που διαπιστώνεται στις καθυστερήσεις των επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων έφτασε το 2009 στις 113 ημέρες, από 101 ημέρες που ήταν το 2008, ενώ ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών αυξήθηκε στις 88 ημέρες, από 82 ήμερες στο ίδιο διάστημα. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα στοιχεία μικρών επιχειρήσεων.
πηγή:Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα