Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ - Φθηνότερες χρεώσεις στα κινητά τηλέφωνα


Φθηνότερες χρεώσεις στα κινητά τηλέφωνα
Το πράσινο φως άναψε το Ευρωκοινοβούλιο για την οριστική κατάργηση των λιανικών χρεώσεων περιαγωγής, εγκρίνοντας τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα ανώτατα όρια των τιμών χονδρικής περιαγωγής. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις roaming αναμένεται να καταργηθούν οριστικά από τις 15 Ιουνίου 2017, σημαίνοντας στην πράξη πως οι καταναλωτες θα έχουν έτσι τη δυναντότητα να στέλνουν μηνύματα, να καλούν και να μεταφέρουν δεδομένα σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. ταξιδεύουν, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, πληρώνοντας ό,τι ισχύει στη χώρα τους. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, θα μπορούν πλέον χωρίς επιπλέον χρέωση να ελέγχουν τα email τους, να χρησιμοποιούν χάρτες, να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ.
«Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές», όπως δήλωσε η εισηγήτρια Miapetra Kumpula-Natri (Σοσιαλιστές, Φινλανδία), τονίζοντας πως «μπορούμε τώρα να γιορτάσουμε το γεγονός ότι από τις 15 Ιουνίου δεν θα υπάρχουν πλέον τα τέλη περιαγωγής».
Τιμές χονδρικής
Η άτυπη συμφωνία για τα ανώτατα όρια τιμών χονδρικής καθορίζει τις χρεώσεις που θα μπορούν να επιβάλουν μεταξύ τους οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών για τη χρήση των δικτύων τους κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών κλήσεων «περιαγωγής». Οι τιμές χονδρικής περιαγωγής επηρεάζουν έμμεσα τους τελικούς λογαριασμούς των καταναλωτών.
Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα όταν ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Παράλληλα, θα επιτρέψει το άνοιγμα των αγορών στις μικρές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με τα νέα ανώτατα όρια για τις χρεώσεις χονδρικής, το κόστος για τις φωνητικές κλήσεις: ανέρχεται σε 0,032 ευρώ, για τη μεταφορά δεδομένων 7,7 ευρώ/gigabyte (από τις 15.06.2017), 6 ευρώ/ gigabyte (από τις 01.01.2018), 4,5 ευρώ/ gigabyte (από τις 01.01.2019), 3,5 ευρώ/ gigabyte (από τις 01.01.2020), 3 ευρώ/ gigabyte (από τις 01.01.2021), 2,5 ευρώ/ gigabyte (από τις 01.01.2022), ενώ το κόστος για μηνύματα κειμένου ανέρχεται σε 0,01 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα