Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας ο εξωδικαστικός συμβιβασμός


sto-laburintho-tis-grafeiokratias-o-ekswdikastikos-sumbibasmos

Αρκετές "γκρίζες ζώνες" διαθέτει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι φόβοι παραγόντων της αγοράς.
Έναν «Γολγοθά» θα κληθούν να ανεβούν όσες επιχειρήσεις επιδιώξουν να ενταχθούν στον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς οι ελπίδες την αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών οφειλών φαίνεται πως εξανεμίζονται από την περιπλοκότητα της του νομοσχεδίου που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.
Και τούτο διότι ο προτεινόμενος νόμος προβλέπει διαδικασίες ιδιαίτερα γραφειοκρατικές και χρονοβόρες, ενώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δύσκολα θα εφαρμοστεί στην πράξη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα», «ενδεικτικό της γραφειοκρατίας του νόμου είναι ότι μόνο για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στη διαδικασία απαιτούνται 25 έγγραφα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά και 19-20 βήματα κατά τη διαδικασία».
Εκείνο ωστόσο που φαίνεται να δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου η όποια συμφωνία προκύψει μεταξύ των μερών θα πρέπει κατόπιν να επικυρωθεί από το δικαστήριο. Αυτό θα κληθεί να εξετάσει εξ αρχής όλα τα έγγραφα και όσα συμφωνήθηκαν, αλλά και τις όποιες ενστάσεις επί της διαδικασίας.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αναλυτές, το νομοσχέδιο κινδυνεύει να δημιουργήσει μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη του «νόμου Κατσέλη» με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις στα
δικαστήρια.
«Για του λόγου το αληθές, μια απλή πράξη είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το πρόβλημα. Αν υποτεθεί ότι θα φτάσουν για επικύρωση 50.000 συμφωνίες εξωδικαστικού συμβιβασμού μέσα σε διάστημα δύο ετών, τα δικαστήρια θα πρέπει καθημερινά να εξετάζουν και να επικυρώνουν περίπου 69 συμφωνίες. Αδύνατον» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό ρεπορτάζ των «Νέων».
Ο έντονος προβληματισμός παραγόντων της αγοράς επιτείνεται από το γεγονός ότι προβλέπεται μία βαριά διαδικασία στην οποία εμπίπτουν τόσο μικρές όσο και μεγάλες επιχειρήσεις, με μόνη διαφορά την υποχρεωτική συμμετοχή εμπειρογνώμονα για τις μεγάλες επιχειρήσεις έναντι προαιρετικής για τις μικρές.
Ανησυχία εκφράζεται ακόμη αναφορικά με το τι θα συμβεί εάν η ηλεκτρονική πλατφόρμα που προβλέπεται δεν βρίσκεται σε λειτουργία όταν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος, πιθανότατα τον προσεχή Ιούλιο.
Η επιτυχία ή αποτυχία της ρύθμισης θα έχει ωστόσο και άλλες συνέπειες, κυρίως αναφορικά με το στόχο που έχουν θέσει οι τράπεζες για μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2019, αλλά και για την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος.
Τέλος, ανοιχτό παραμένει και το θέμα της διάταξης για να προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι των τραπεζών και του δημοσίου. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης το θέμα αναμένεται να διευθετηθεί με διάταξη που θα προωθήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τι είπε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας

«Το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμoύ που φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή δεν εγγυάται τη ρύθμιση οφειλών κάθε επιχείρησης καθώς καμία ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των πιστωτών, αλλά θέτει προϋποθέσεις οι οποίες προσφέρουν ουσιαστικές ευκαιρίες συνεννόησης μεταξύ των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και των πιστωτών» ανέφερε ο από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και αφορά, δυνητικά, 400.00 επιχειρήσεις
Ο κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι θα τεθεί τον Ιούλιο σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων και χρειάζεται ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπογράμμισε δε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεσμεύει και τους μειοψηφήσαντες καθώς και τους μη συμμετέχοντες πιστωτές με την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί με δικαστική απόφαση.
«Στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όσο και τα έσοδα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων» είπε ο υπουργός. Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι δημιουργούνται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσουν όλες τις επιχειρήσεις στην πορεία προς την ανάπτυξη της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα