Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Νύχτα έκαναν διδάσκοντες ΑΕΙ 1.500 - 2.000 εργαστηριακό προσωπικό

Εντάσσονται εντός εξαμήνου σε βαθμίδες ΔΕΠ, στον αέρα ο προγραμματισμός

Νύχτα έκαναν διδάσκοντες ΑΕΙ 1.500 - 2.000 εργαστηριακό προσωπικό
Παπαματθαίου Μάρνυ  

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνέλευση πανεπιστημιακών στο Πολυτεχνείο (PRISMA)

Το υπουργείο Παιδείας τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό των ΑΕΙ επιβάλλοντάς τους την ένταξη σε βαθμίδες Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (δηλαδή διδασκόντων) όλα τα μέλη των κατηγοριών Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ) που υπηρετούν στα ιδρύματά τους.
Έτσι με αιφνιδιαστική ρύθμιση που εισήχθη αιφνιδιαστικά χθες, Τετάρτη, στη Βουλή πριν από την ψήφιση  του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας αλλάζει την «ανθρωπογεωγραφία» των ΑΕΙ.
Η διάταξη αφορά 1.500 με 2.000 άτομα και έχει προκαλέσει ήδη «πονοκεφάλους» και έντονες αντιδράσεις στις διοικήσεις των ΑΕΙ.
Όπως κατήγγειλε  σχετικά ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Μαυρωτάς, «με πονηρό τρόπο, δηλαδή με εμβόλιμη "νομοτεχνική βελτίωση" (25 γραμμών!) σε άσχετο άρθρο ήδη κατατεθείσας εκπρόθεσμης τροπολογίας, πέρασε από τη Βουλή στο χθεσινό νομοσχέδιο για τις "Ρυθμίσεις για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και διαπολιτισμική εκπαίδευση κι άλλες διατάξεις" μια διάταξη που είχαμε "αποκρούσει" τον περασμένο Μάιο».
Τότε η διάταξη αυτή είχε συνδεθεί από πολιτικούς με προηγούμενη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της κατηγορίας στην οποία ανήκει η σύζυγος του Πρωθυπουργού να μπουν ως ΕΔΙΠ στα πανεπιστήμια και μετά να γίνουν μέλη ΔΕΠ.

Η διάταξη αυτή αφορά, όπως λέει ο κ. Μαυρωτάς, «στην ένταξη σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ (χωρίς ανοικτή πρόσκληση) των υπηρετούντων ως ΕΕΠ και ΕΔΙΠ στα ΑΕΙ. Μάλιστα τότε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Αναγνωστοπούλου είχε συμφωνήσει και απέσυρε τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία θα ανέτρεπε πλήρως τον προγραμματισμό των πανεπιστημίων. Ένα θέμα που ασφαλώς χρειάζεται διάλογο και συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και όχι να περνάει "εν κρυπτώ και παραβύστω"».

Ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρει ότι ο κ. Νίκος Φίλης την επανέφερε χθες, Τετάρτη, «ως "νομοτεχνική βελτίωση" της τελευταίας στιγμής σε εκπρόθεσμη τροπολογία και περιέγραψε παραπλανητικά το περιεχόμενό της στην Ολομέλεια (από τα πρακτικά τα λόγια του: "Η δεύτερη (νομοτεχνική) αφορά τη γνωστή ρύθμιση -μπήκε σε παλαιότερες συνεδριάσεις το θέμα- για τους καθηγητές, τους υπηρετούντες λέκτορες των ΑΕΙ και τους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ, δηλαδή το θέμα των ΕΔΙΠ, που δίνουμε μια λύση". Συνεπώς, είτε δεν ήξερε τι περιείχε, είτε ήξερε και σκοπίμως το έκρυψε».

Για το όλο θέμα η αρμόδια αναπληρώτρια κυρία Σία Αναγνωστοπούλου δεν τοποθετήθηκε ως καθ' ύλην αρμόδια για την ανώτατη εκπαίδευση.

Αναστάτωση έχει προκληθεί βέβαια στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ενώ όσοι ανήκουν στις κατηγορίες αυτές θα κληθούν εντός εξαμήνου να καταθέσουν αιτήσεις για ένταξή τους σε θέσεις ΔΕΠ.

Υπουργείο Παιδείας: Ανακρίβειες Μαυρωτά

Για αβάσιμους ισχυρισμούς και εκ των υστέρων καταγγελίες του βουλευτή του Ποταμιού κ. Μαυρωτά κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν καταψηφίστηκε από το κόμμα του. Αναφέρει μάλιστα ότι η ρύθμιση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη των ΑΕΙ τα οποία θα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό και το υπουργείο «ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες».

Η ανακοίνωση-απάντηση έχει ως εξής:

«Για “μουλωχτή νομοθέτηση” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, αναφερόμενος σε νομοτεχνική βελτίωση, η οποία κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου για το θέμα των μελών ΕΔΙΠ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛΛ, “παρών” ψήφισε το ΚΚΕ και το Ποτάμι, ενώ την καταψήφισαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο κ. Μαυρωτάς, αν ήταν βάσιμοι οι ισχυρισμοί του, είχε όλη την ευχέρεια να καταψηφίσει την τροπολογία στην οποία εμπεριεχόταν η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως έκαναν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το έπραξε και οι εκ των υστέρων καταγγελίες του εκθέτουν τον ίδιο στις εύλογες κατηγορίες, ότι ή δεν ξέρει τι του γίνεται ή είναι εκείνος που ασκεί “μουλωχτή αντιπολίτευση”. Και, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Ξέρει αυτός.

Επί της ουσίας: Είναι γνωστό ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε κατατεθεί από τη βουλεύτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρία Κεφαλίδου ανάλογη τροπολογία η οποία, μάλιστα, πρόβλεπε ότι τα μέλη ΕΔΙΠ θα μπορούσαν να κριθούν για τη θέση του επίκουρου καθηγητή και όχι για τη θέση του λέκτορα όπως προβλέπει η ρύθμιση που ψηφίστηκε. Τότε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Αναγνωστοπούλου είχε χαρακτηρίσει δίκαιο το αίτημα των μελών ΕΔΙΠ και υποσχέθηκε να μελετήσει το θέμα. Αυτά είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά της Βουλής, συνεπώς οι αιτιάσεις τού κ. Μαυρωτά περί παραπλάνησης της εθνικής αντιπροσωπείας είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.

Στη συνέχεια, από τη μελέτη του προβλήματος αποδείχθηκε ότι, λόγω της χρόνιας αδιοριστίας στα ΑΕΙ, υπάρχουν επιστήμονες με προσόντα ανάλογα των λεκτόρων που έχουν καθηλωθεί επί χρόνια σε θέση εργαστηριακού προσωπικού χωρίς καμία δυνατότητα εξέλιξης. Οι επιστήμονες αυτοί κατέχουν όλοι διδακτορικό τίτλο σπουδών και έχουν ερευνητικό ακόμη και διδακτικό έργο.

Τώρα, που με ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξεμπλοκάρονται επιτέλους οι διορισμοί, αποφασίστηκε μέσω της ρύθμισης που ψηφίστηκε, να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και, ταυτόχρονα, να δοθεί μια ακόμη δυνατότητα στις σχολές και στα τμήματα των ΑΕΙ να προσλάβουν προσωπικό. Η απόφαση ανήκει στα ίδια τα ΑΕΙ και όχι στο υπουργείο. Αν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κρίνουν μέσα από τις δικές τους διαδικασίες ότι πρέπει κάποια μέλη ΕΔΙΠ να κριθούν για τη βαθμίδα του λέκτορα μπορούν να το πράξουν. Αν όχι, αυτό το προσωπικό θα συνεχίσει να εργάζεται με το υπάρχον καθεστώς. Αυτή είναι η αλήθεια, που, δυστυχώς, επιχειρεί να διαστρέψει ο κ. Μαυρωτάς και όσοι δίνουν βάση στις ανακρίβειές του.

Τέλος, επειδή ήδη κυκλοφορούν ψίθυροι από τα γνωστά και μη εξαιρετέα κέντρα της διαπλοκής, περί σχέσης της συγκεκριμένης ρύθμισης με πρόσωπα που στοχοποιούνται άδικα για μια ακόμη φορά λόγω των σχέσεών τους με πολιτικά πρόσωπα, καλούμε την κοινή γνώμη να αποδοκιμάσει τους εμπνευστές αυτών των αθλιοτήτων και όσους τις αναπαράγουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα