Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκρίθηκε η ΜΠΕ του βιολογικού των Γαργαλιάνων, θέλει «δρόμο» ακόμα…

Θετική εξέλιξη αποτελεί η προ ημερών έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΒΙΟΚΑ) και του Αγωγού Μεταφοράς και Διάθεσης τ. Δήμου Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Έπειτα από αυτή αναμένεται και η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ΜΠΕ κατατέθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 23 Γενάρη 2015 και απαιτήθηκαν 20 ολόκληροι μήνες (παραπάνω, δηλαδή, από ενάμισης χρόνος) για να φτάσει η πολυπόθητη μέρα της έγκρισής της από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες και πόσο «δυσκίνητες» παραμένουν, ακόμα και σήμερα, οι υπηρεσίες, είτε του κράτους είτε της αυτοδιοίκησης... Ωστόσο, η σύνταξη της μελέτης έχει τη δική της, πολυετή, «πονεμένη» και δαπανηρή ιστορία, στην οποία θα αναφερθούμε σε προσεχές ρεπορτάζ!
Η ΜΠΕ παραδόθηκε το πρωί της 22ας Ιανουαρίου 2015 στο Δήμο Τριφυλίας, από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «ΑΞΩΝ Μελέται ΑΤΕ», Σπύρο Νικολόπουλο, και παρελήφθη από το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος την επόμενη μέρα, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία για έλεγχο και έγκριση των περιβαλλοντικών όρων με το τότε ισχύον νομικό καθεστώς, την κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, τότε ο κ. Κατσίβελας προέβη σε δηλώσεις, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης ευφορίας,  «αδειάζοντας» όλους τους προηγούμενους δημάρχους και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, Γαργαλιάνων και Τριφυλίας, αναφέροντας: «Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει καμία από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, έγινε τώρα! Είναι γεγονός ότι φτάσαμε στο τέλος».
Την ίδια μέρα, στις 22 Ιανουαρίου 2015, υπεγράφη από το δήμαρχο και αναρτήθηκε στη Δι@υγεια απόφαση για τον ορισμό επιβλέποντος μηχανικού της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΒΙΟΚΑ) και του Αγωγού Μεταφοράς και Διάθεσης τ. Δήμου Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας!
Πώς γίνεται να παραδίδεται η ΜΠΕ στο Δήμο και να παραλαμβάνεται από το δήμαρχο, και την ίδια μέρα να ορίζεται επιβλέπων μηχανικός για την επίβλεψη κατά την εκπόνηση της μελέτης, είναι ένα ερώτημα το οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχει απαντηθεί. Ίσως, βέβαια, να ήταν «τυπικό»!
Πάντως, η παραλαβή της ΜΠΕ από το Δήμο Τριφυλίας και η κατάθεσή της για έλεγχο και έγκριση στην Περιφέρεια αποτελούσε, όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ, πολύ θετική εξέλιξη στην προοπτική υλοποίησης, κάποια στιγμή, του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού Γαργαλιάνων. Είχαμε επισημάνει, επίσης, ότι άλλο πράγμα είναι η υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, άλλο η πρόταση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και άλλο η οριστική ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ. Είναι σε όλους γνωστό πως ο Βιολογικός Καθαρισμός Γαργαλιάνων αποτελεί έργο - αίτημα ετών και όνειρο ζωής, που προηγούμενες Δημοτικές Αρχές των Γαργαλιάνων οραματίστηκαν, σχεδίασαν, ξεκίνησαν, πλήρωσαν με χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισαν τότε, προχώρησαν και έφθασε, πια, η ολοκλήρωση της μελέτης, με τους κατοίκους του Δήμου Τριφυλίας, από το 2011 μέχρι και σήμερα, να την πληρώνουν και οι ίδιοι αδρά. Μια μελέτη που κόστισε περίπου 750.000 ευρώ, όπως έχει επισήμως λεχθεί. Όλες οι Δημοτικές Αρχές Γαργαλιάνων, από το 1990, η προηγούμενη στο Δήμο Τριφυλίας, όπως και η σημερινή, συνέβαλαν στην προοπτική του έργου.
H υποβολή – κατάθεση της ΜΠΕ και η έγκρισή της, έπειτα από 20 ολόκληρους μήνες, ωστόσο, δε σημαίνει και ότι έγινε το έργο. Μόνο μελετητικά ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες. Πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά από διαδικασίες, ώστε να έρθει η ώρα της ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και μετά η ώρα της δημοπράτησης.
Όπως είναι γνωστό, η μελέτη έτοιμη ήταν, αλλά υπήρξαν εμπλοκές και δικαστικές περιπέτειες, όπως και εξωδικαστικοί συμβιβασμοί. Έγινε επικαιροποίηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, όπως και διαπραγματεύσεις (και από την προηγούμενη και από τη σημερινή) με την εταιρεία για το υπόλοιπο ποσό που διεκδικούσε να πάρει ως αμοιβή και ήταν τεράστιο. Κατέληξαν δε σε συμβιβασμό, με το Δήμο να αναλαμβάνει να της δώσει περί τα 212.000 ευρώ από Ίδιους Πόρους, χρήματα δηλαδή των κατοίκων του Δήμου Τριφυλίας από τα τέλη που πληρώνουν, όπως επισήμως έχει ειπωθεί σε συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας γνωμοδότησε θετικά για το Βιολογικό των Γαργαλιάνων στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016. Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη εκείνης συνεδρίασης ήταν η «Γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου “Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΒΙΟΚΑ) και αγωγού διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων τ. Δήμου Γαργαλιάνων” στη θέση  ΝΟΤΣΑΙΝΑ  της ΔΚ Γαργαλιάνων».
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδρακτάς σημείωσε τότε ότι είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή, ότι 13 φορείς γνωμοδοτούν και ήδη είχαν γνωμοδοτήσει οι 12. Αρχές Ιουλίου, είπε, εκπνέει το διάστημα των γνωμοδοτήσεων, το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία και μες στο καλοκαίρι ο Δήμος θα έχει τη μελέτη στα χέρια του.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε πως η προσπάθεια ξεκίνησε το 1992, ενώ αυτή η Δημοτική Αρχή πήρε την πεθαμένη υπόθεση, την ανέστησε και το έργο θα πάει για χρηματοδότηση, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με το μελετητή και τη συνεργασία με την Περιφέρεια.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, διαφώνησε με το δήμαρχο για τα περί «πεθαμένης υπόθεσης» και σημείωσε ότι το πρώτο που έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν να πληρώσει περί τα 220.000 ευρώ που ήταν οφειλές στο μελετητή για τη μελέτη του έργου από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές των Γαργαλιάνων.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κ. Τατούλης πρότεινε στο Δήμο να πάρει η Περιφέρεια το έργο, μιας και ο Δήμος δεν είχε επάρκεια και δε θα προλάβαινε τις διαδικασίες και τις ημερομηνίες, και ότι έτσι έγινε.
Με όσα ανέφερε ο κ. Ανδρινόπουλος συμφώνησε ο κ. Αδρακτάς, λέγοντας ωστόσο ότι όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και τον κ. Ανδρινόπουλο, εκτός μικροφώνου, να αναφέρει πως υπήρξε στην προηγούμενη δημοτική περίοδο εξέλιξη στο θέμα και έτσι φτάνουν στο αποτέλεσμα.
Σημειώνεται πως ο Βιολογικός των Γαργαλιάνων θα είναι ανοιχτού τύπου και η διάθεση των λυμάτων θα γίνεται με υποθαλάσσιο αγωγό στη θέση Όζαινα. Πλέον, μετά την έγκριση της ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναμένεται στο Δήμο η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και χρειάζεται να γίνει επικαιροποίηση των οριστικών μελετών, θεώρηση και έγκριση από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, παραλαβή τους και υποβολή του συνόλου των μελετών και του φακέλου του έργου για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο έχει ανοίξει το Τομεακό Πρόγραμμα και υπάρχει Πρόσκληση για Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα