Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ρύπανση από πετρελαιοειδή αναστάτωσε τον κόσμο στη Μαραθόπολη…

Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, μπορεί και περισσότερο, κάτοικοι και επαγγελματίες στη Μαραθόπολη έχουν παρατηρήσει πως τα νερά της θαλάσσιας περιοχής τους έχουν άλλο χρώμα, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για «κηλίδα» πετρελαίου, κάτι που ανέφεραν και κατήγγειλαν προφορικά σε κάθε αρμόδια Αρχή και υπηρεσία.
Μάλιστα, όλο το παραλιακό μέτωπο της Μαραθόπολης, από την περιοχή Διαλισκάρι έως και το Λαγκούβαρδο, είχε γεμίσει με μεγάλα κομμάτια πίσσας, τα οποία ο κυματισμός ξέβρασε στην ακτή! Πολλοί φοβήθηκαν και σταμάτησαν να πηγαίνουν για μπάνιο, ενώ ενημέρωσαν και τους αρμοδίους.
Ύστερα από λίγες μέρες η πίσσα ξεράθηκε και στη θάλασσα επανήλθε το κανονικό χρώμα, όμως σε κάποια σημεία έμεινε η «μαυρίλα».
Χθες το πρωί έκανε αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο από Μαραθόπολη έως και Λαγκούβαρδο ο
δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Τσίγγανο και το λιμενάρχη Πύλου, για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι τη ρύπανση που έχει υποστεί η περιοχή και το εύρος της.
Όπως διαπίστωσαν, υπάρχει πρόβλημα και όλες οι ενέργειές τους θα επικεντρωθούν στην απομάκρυνση των ρύπων, αλλά και στην έρευνα για τα αίτια.
Η ρύπανση εικάζεται βάσιμα πως προήλθε από ατύχημα ή ανθρώπινη αμέλεια, εξαιτίας της οποίας ποσότητες πετρελαίου διέρρευσαν και εξαπλώθηκαν στη θάλασσα, σε κάποιο πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο ή άλλο πλοίο που έπλεε στα ανοιχτά ή από παράνομο καθαρισμό των δεξαμενών καυσίμου πλοίου ή πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα και απόρριψη χρησιμοποιημένων λιπαντικών και υπολειμμάτων καύσης κ.τ.λ.
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε: «Αφού γίνει η εκτίμηση της ζημιάς, θα δούμε αν ο Δήμος με ιδία μέσα μπορεί να τα καθαρίσει ή αν θα πρέπει να γίνει συνεργασία με ιδιωτικό φορέα. Όσο η ρύπανση ήταν στη θάλασσα, υπεύθυνο ήταν το Λιμενικό Ταμείο. Από τη στιγμή που οι ζημίες βγαίνουν στην ακτή, υπεύθυνος είναι ο Δήμος. Ο Δήμος Τριφυλίας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος και εφόσον μπορούμε, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Άμεσα θα γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα, διότι υπάρχουν υπεύθυνοι όσον αφορά στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Εμείς θα διεκδικήσουμε όλα τα δικαιώματα της περιοχής από τους υπεύθυνους της ζημιάς».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα