Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Η Μεσσηνία "μάνα" κορυφαίων πολιτικών: Από τον Αλ. Κουμουνδούρο στον Προκόπη Παυλόπουλο

Share
Εκατόν πενήντα χρόνια από τότε που ο πρώτος Μεσσήνιος πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του (2 Μαρτίου 1865), γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην Καλαμάτα. Θα τα κάνει ο σημερινός Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που ξεκίνησε την πορεία του προς την κορυφή ως γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί του πρώτου μεταπολιτευτικού Προέδρου - επίσης Μεσσήνιου - Μιχαήλ Στασινόπουλου. 
Ο βίος και η πολιτεία του διαπρεπούς Μεσσήνιου πολιτικού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου που σφράγισαν πολλές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας δεν είναι γνωστά ευρέως στους νεότερους και αυτό με ευθύνη όλων όσοι ασχολήθηκαν διαχρονικά με την ιστορία του τόπου. Πρόσφατα εκδόθηκε ένα βιβλίο από τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Παναγή Κουμάντο, ο οποίος μάλιστα θα είναι ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση στην πλατεία Οθωνος. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στην Καλαμάτα έχουμε έναν ταπεινό δρόμο για τον μεγάλο πολιτικό, του οποίου την προτομή στήνει ο
δήμος σε μια πλατεία αφιερωμένη στο Βαυαρό βασιλιά Οθωνα.
Με αφορμή την εκδήλωση κρίναμε σκόπιμο να πάμε πίσω στην ιστορία και να δούμε τους πολιτικούς της Μεσσηνίας οι οποίοι πέρασαν από υπουργικούς θώκους και σηματοδότησαν θετικά ή αρνητικά με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους το μέλλον της Μεσσηνίας, κρίνοντας από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας σήμερα.
Ξεκινάμε από τον δεύτερο πρωθυπουργό από τη Μεσσηνία τον Σωτήριο Σωτηρόπουλο, που εκλεγόταν στη Βουλή ως πληρεξούσιος των Φιλιατρών στα οποία μόλις τώρα ετοιμάζεται ονοματοδοσία δρόμου προς τιμήν του. Οικογενειακά από τη Μεσσηνία κατάγεται και ο τρίτος πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, που εκπροσώπησε το νομό στη Βουλή και την κυβέρνηση από το 1977. Δεν υπολογίζουμε βέβαια στην αρίθμηση τον πρωθυπουργό της χούντας Αδ. Ανδρουτσόπουλο.
Σειρά από πλευράς ύψους αξιώματος έχει ο καταγόμενος από την Μεσσήνη Γιάννης Αλευράς που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα υπηρεσιακός Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με την πρόβλεψη του Συντάγματος. Ιδίου επιπέδου αξίωμα κατείχαν ο Κωνσταντίνος Κουμουνδούρος γιος του πρωθυπουργού, ως πρόεδρος της Βουλής το 1908 και ο Δημήτριος Κάβουρας ως πρόεδρος της Γερουσίας το 1929 και ο…
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου διετέλεσε ο Τριφύλιος Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ενώ πέρασε και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Αναζητώντας τους Μεσσήνιους υπουργούς του 19ου αιώνα συναντάμε τον Σπήλιο Αντωνόπουλο από την Μεσσήνη το 1872 και τον Γ. Ράλλη από την Κορώνη το 1897 και το 1901. Τέλη του 19ου αιώνα συναντάμε υπουργό το Νικόλαο Καράπαυλο.
Τον 20ό αιώνα πρωτοσυναντάμε τον Παν. Μερλόπουλο, τον Σπ. Κουμουνδούρο (γιο του πρωθυπουργού), τον Περικλή Ράλλη το 1935, το Νάσο Περρωτή το 1946 και τον ίδιο χρόνο τους Κυπαρίσσιους Αλέξανδρο Καλαντζάκο και Ανδρέα Λαμπρόπουλο το 1950, καθώς και τον Παυσανία Λυκουρέζο το 1952 αλλά και τον Σπ. Γεωργούλη.
Με την ΕΡΕ και στη συνέχεια με τη Νέα Δημοκρατία υπουργοί ήταν ο Γιάννης Μπούτος, Αριστείδης Καλαντζάκος, Γιάννης Ψαρρέας και Νίκος Αναστασόπουλος που εκλέγονταν βουλευτές Μεσσηνίας επί δεκαετίες.
Κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων της Ενώσεως Κέντρου υπήρξε ο Σταύρος Κωστόπουλος σε παράλληλη πορεία και στους ίδιους συνδυασμούς με τον Ανδρέα Κοκκέβη.
Επί ΠΑΣΟΚ η παρουσία του Γιώργου Γεννηματά σε διάφορα υπουργεία υπήρξε για τη Μεσσηνία ευτυχής συγκυρία, ιδίως την εποχή του σεισμού του 1986, όπου υπήρξε και ο Θαν. Φιλιππόπουλος ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αλλά και η παρουσία του Στ. Μπένου σε υπουργικές θέσεις κρίνεται αξιοσημείωτη. Στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαμε ακόμα υπουργούς τον Δημ. Κουλουριάνο και τον Γιώργο Κουβελάκη.
Τέλος να μην ξεχάσουμε τον Γ. Κατρούγκαλο που έγινε υπουργός με τον ΣΥΡΙΖΑ ως βουλευτής Μεσσηνίας με την οποία δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι σχέση έχει.
Στην ιστορική πορεία της Μεσσηνίας αρκετοί πολιτικοί υπηρέτησαν σε διάφορες κυβερνήσεις από θέση υφυπουργού. Ανάμεσά τους ο Αριστομένης Περρωτής, η Σοφία Καλαντζάκου, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Δημήτρης Κουσελάς και τώρα ο νεότερος Αλέξης Χαρίτσης.

Κλείνουμε, αφού τονίσουμε ότι δεν κάναμε ιστορική έρευνα, απλά μια καταγραφή από την οποία είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν παραλείψεις και γι' αυτό ζητάμε την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα