Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Τεράστιες ζημιές σε θερμοκήπια στην Τριφυλία


Γράφτηκε από τον Kώστας Μπούρας
Τεράστιες είναι οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή της Τριφυλίας υπαίθριες και θερμοκηπιακές από τα ορμητικά νερά που παρέσυραν και πλημμύρισαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων, όπου όχι μόνο καταστράφηκαν οι καλλιέργειες αλλά σημειώθηκαν ζημιές και στις ίδιες τις εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων, με τους παραγωγούς να τονίζουν ότι τεράστιες ποσότητες νερού από την κατασκευή του νέου δρόμου ανεξέλεγκτα κατέληξαν στην περιοχή τους. Θερμοκήπια όμως και καλλιέργειες καταστράφηκαν από πλημμύρες και σε άλλες περιοχές, όπως τα Φιλιατρά, που η γνωστή περιφερειακή τάφρος πλημμύρισε για ακόμη μια φορά. Η Τερψιθέα όπου τα νερά, αφού πέρασαν πάνω από την εθνική οδό, έπεσαν μέσα στα κτήματα.


Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, αφού η καλλιεργητική περίοδος είναι στα πρώτα βήματά της και χάνουν τις καλλιέργειές τους πριν προλάβουν να πάρουν την παραμικρή παραγωγή έχοντας κάνει τεράστια έξοδα. Επίσης λόγω των πλημμυρών είναι αδύνατο να καλλιεργήσουν σύντομα πάλι στο ίδιο έδαφος, με αποτέλεσμα να χάνουν τα εισοδήματα μιας χρονιάς.

Χαρακτηριστικά στην περιοχή Κουτσουβέρι ο Γιώργος Διακουμόπουλος επισήμανε για τις ζημιές που έπαθε: «Η καταστροφή που έχει γίνει στα θερμοκήπια είναι ολοκληρωτική και στην καλλιέργεια αλλά και στις εγκαταστάσεις. Υπήρχε έντονη βροχόπτωση αλλά υπάρχει πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τα όμβρια νερά του κεντρικού δρόμου που φτιάχνεται (Γαργαλιάνοι – Ρωμανού), τα οποία ρέμα – ρέμα έφτασαν μέχρι εδώ και κατέκλυσαν τα θερμοκήπια. Καταστράφηκαν τα πάντα, καλλιέργειες και θερμοκήπια. Υπήρχε παραγωγή που σε 20 μέρες θα κόβαμε ντομάτα και το υπόλοιπο μόλις είχε φυτευτεί, σε μια έκταση 4 στρεμμάτων. Χάνουμε την καλλιεργητική περίοδο. Δεν μπορούνε να φυτέψουμε, γιατί είναι λάσπη. Είμαστε σε απόγνωση. Ολα αυτά πιστεύω οφείλονται 99% από το νέο δρόμο, αλλά και το νερό ήταν πολύ».

Ο Νικήτας Λαμπούσης, νέος παραγωγός που εδώ και ένα χρόνο έφτιαξε το θερμοκήπιό του, τόνισε: «Η πανωλεθρία και η καταστροφή που πάθαμε είναι τεράστια. Μας έπνιξαν τα νερά. Εφτασαν περίπου ένα μέτρο μέσα στο θερμοκήπιο. Από πέντε χρονών που θυμάμαι και καλλιεργούμε την περιοχή, εδώ ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό συνέβη τώρα γιατί ναι μεν τα νερά ήταν πολλά, αλλά με το νέο δρόμο που έφτιαξαν, όλα τα νερά συσσωρευτήκαν σε κάποιες περιοχές και έτυχε να είμαστε εμείς "οι τυχεροί" στην περιοχή Κουτσουβέρι. Εμείς εδώ δεν πρόκειται να πάρουμε παραγωγή. Πάμε για του χρόνου το Μάιο. Η καταστροφή είναι ολοσχερής. Ακόμη παλεύουμε να ξεχρεώσουμε τις κατασκευές. Τι να κάνω; Με τι όρεξη να συνεχίσω;».

Ο Σωτήρης Κάνδηλας με υπαίθρια κηπευτικά σημείωσε: «Η καταστροφή είναι 100%. Δεν έχει μείνει τίποτα. Από εδώ και πέρα σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Οι υπεύθυνοι ας το δούνε. Υπεύθυνοι είναι όλοι. Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο εδώ και φταίνε τα δημόσια έργα, γιατί μας φέρανε όλα τα νερά εδώ. Πενήντα χρόνια δεν είχα ξαναδεί να περάσει τόσο νερό από το χωράφι».

Στην περιοχή των Φιλιατρών ο Γιάννης Λιγκουνός, που κάθε χρόνο αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, τόνισε: «Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια, οι γράνες είναι βουλωμένες, σπάνε οι δρόμοι από τα νερά και εγώ κάθε χρόνο χάνω την καλλιέργεια. Το πρόβλημα υπάρχει γιατί δεν καθαρίζουνε τις γράνες. Εχω πάει και στους προηγούμενους δημάρχους, και τώρα, ζητώντας να καθαριστούν. Αλλά κανείς δεν παίρνει χαμπάρι. Το μόνο που μας λένε είναι "ρίχτε τα" να πληρώνουμε φόρους και τέλη. Πώς θα πληρώσω εγώ το φόρο; Από ποια παραγωγή θα εισπράξω; Κάθε χρόνο παθαίνω ζημιά. Εδώ και πέντε χρόνια το ίδιο βιολί. Μου λέει ο αντιδήμαρχος να κάνω εγώ αίτηση στον καθένα να χαλάσει τα γεφύρια. Να πάω στον εισαγγελέα και μετά να δει αν μπορεί να κάνει κάτι».

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών ο Βασίλης Αθανασόπουλος μας επισήμανε ότι εδώ και 15 μέρες ο Σύλλογος με έγγραφό του προς το δήμαρχο και την Τοπική Κοινότητα Φιλιατρών είχε ζητήσει να καθαριστούν οι γράνες και η περιφερειακή τάφρος, ενώ υπογράμμισε: «Ηταν φυσικό ότι κάποια στιγμή θα έβρεχε και θα παθαίναμε ζημιές αν δεν καθαρίζονταν οι γράνες. Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια, με αποτέλεσμα πολλά θερμοκήπια να πλημμυρίζουν και να χάνουμε τις καλλιέργειές μας».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Γιάννης Σινάνης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν τεράστιες καταστροφές σε θερμοκήπια. Ειδικά στο Κουτσουβέρι είναι ανεπανόρθωτες οι ζημιές. Μόνο αν κηρυχτεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη θα μπορέσουν να πάρουν το δρόμο της λύσης μερικά από τα προβλήματά μας. Από εκεί και πέρα να δούμε το ρόλο του ΕΛΓΑ, τι ρόλο παίζει; Είναι αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου εδώ και καιρό ο ΕΛΓΑ να επιληφθεί των ζημιών που είναι στα ΠΣΕΑ». Τόνισε ακόμη ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν από το νέο δρόμο σημειώνοντας πως τα φρεάτια και τα νερά πάνε στις περιουσίες τους για να συμπληρώσει: «Το ζητούμενο είναι ότι το έργο φτιάχτηκε για μια ιδιωτική επιχείρηση και όχι για την περιφέρεια».

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από το δρόμο επισήμανε και ο Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου υπογραμμίζοντας την έλλειψη υδραυλικής μελέτης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε άξονα 8 χιλ. υπάρχουν μόλις 3 λεκάνες απορροών, πρέπει να γίνει σωστά, ανέφερε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βασίλης Ανδρώνης ο οποίος επισήμανε ότι ο δρόμος αυτός δεν φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει την αγροτική παραγωγή, αναρωτώμενος πού είναι ο δήμος με την Τεχνική του Υπηρεσία να δει τα προβλήματα αυτά. Ενώ με αγανάκτηση έδειχναν φρεάτια και γεφύρια που κατέληγαν μέσα σε χωράφια.

Μιλώντας για το μέγεθος των ζημιών ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε: «Οι ζημιές είναι μεγάλες. Δεν είναι μόνο η καταστροφή της παραγωγής αλλά και οι ζημιές στις πάγιες εγκαταστάσεις και στα θερμοκήπια. Ταυτόχρονα έχει απομακρυνθεί το χώμα από το χώρο του θερμοκηπίου και σε συνδυασμό με την υγρασία έχει χαθεί η καλλιεργητική περίοδος. Αυτό είναι πολύ μεγάλη ζημιά για την περιοχή και τον κλάδο».

Εκτιμώντας δε τη συνολική κατάσταση στην περιοχή, επισήμανε ότι έχουν γίνει ζημιές σε 70 στρέμματα θερμοκηπίων, σε υπαίθριες καλλιέργειες πράσινων κηπευτικών, αλλά και σε σταφίδες που παρασύρθηκαν μέσα από τα αλώνια.

Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα