Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Ερντογάν απαγόρευσε Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπρεχτ, Ντάριο Φο

Ο γενικός διευθυντής των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας, Νεγιάτ Μπιρετσίκ, ανακοίνωσε προ ημερών: «Ανοίγουμε τα θέατρα μόνο με τοπικά έργα, γραμμένα από Τούρκους συγγραφείς και μόνον από συγγραφείς που εκλαμβάνονται ως πατριώτες», αφήνοντας άφωνη την καλλιτεχνική κοινότητα της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν απαγορεύει τις παραστάσεις κλασικών έργων ξένων συγγραφέων στις Κρατικές Σκηνές της Τουρκίας προκειμένου «να ενισχυθεί το εθνικό-πατριωτικό αίσθημα του λαού».
Σύμφωνα με το www.turkishminute.com, το οποίο επικαλείται δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, προγραμματισμένες παραγωγές, όπως οι «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Άμλετ», «Μάκβεθ» και άλλες, ματαιώνονται.


Μετά την απαγόρευση από τον Ταγίπ Ερντογάν των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ, του Τσέχωφ, του Μπρεχτ, του Κάρλο Γκολντόνι, και του Ντάριο Φο, ο μόνος εν ζωή, από τους απαγορευμένους πλέον, συγγραφείς, δήλωσε: «Είναι υπέροχο να είσαι στη συντροφιά αυτών των μεγάλων συγγραφέων και να σκέφτεσαι ότι εμείς οι τέσσερις είμαστε η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία!».
Ο Ντάριο Φο θεωρεί ότι η απαγόρευση των έργων του είναι για εκείνον ένα δεύτερο Νόμπελ, ενώ σχολίασε πως «η καταστολή στο θέατρο είναι ένα τρομερό σημάδι, γιατί η τάση να μπλοκάρεις όποιον δεν βρίσκεται εντός γραμμής είναι φασισμός».
Τα πράγματα στην Τουρκία δυσκολεύουν καθημερινά. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρατηρούν ενεοί τις εξελίξεις, που επιβεβαιώνουν τα πλέον εφιαλτικά σενάρια.
Γνωστοί καλλιτέχνες και συγγραφείς που είχαν ταχθεί ανοιχτά κατά του Ερντογάν, τώρα εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου.
Ενώ όσοι αντιστάθηκαν κι αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, είδαν τις παραγωγές τους να ακυρώνονται και να την καριέρα τους να καταστρέφεται σε μια νύχτα.
Ο Τούρκος ηθοποιός Ορχάν Αϊντίν δήλωσε στο T24.com ότι, η νέα διεύθυνση έχει ήδη λίστα εκατοντάδων ηθοποιών προς απόλυση από τις κρατικές σκηνές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα