Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Άμεσες αποζημιώσεις στους αγρότες για ακραία καιρικά φαινόμενα

Πρόσθετη οικονομική βοήθεια από 15 έως 40 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, «τα χρήματα θα εκταμιευθούν από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 /2020 και θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για την κάλυψη ζημιών στις αγροτικές εγκαταστάσεις που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ». Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχετικό μέτρο θα προκηρυχθεί σύντομα.

Το ιστορικόΣύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το ύψος των φετινών ζημιών στις καλλιέργειες και τις αγροτικές μονάδες ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 110-120 εκατομμύρια ευρώ και ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ταμειακών ροών.
Το 2016 αναμένεται να αποτελέσει μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς κατά τη διάρκειά του έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και οι καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων έκριναν αναγκαία την παρέμβαση του υπουργείου.
Το ΥΠΑΑΤ προχωρά σε αναθεώρηση με αύξηση του προϋπολογισμού μέτρου που εντάσσεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, με την άμεση ενεργοποίησή του, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» κοινοτικούς πόρους ύψους 40 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το πρόγραμμα αφορά στη στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών, με σκοπό οι ενισχύσεις - αποζημιώσεις να διασφαλίσουν τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα. Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας στο δικαιούχο γεωργό ή σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών της οποία είναι μέλος.
Το ποσό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, αντίξοες κλιματικές συνθήκες και καταστροφικά συμβάντα.
Συγκεκριμένα μπορούν να δικαιολογηθούν οι δαπάνες για: Την ανασύσταση φυτικού και ζωικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση την αγορά ετήσιων φυτών. Την αποκατάσταση υποδομών για τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού. Την αποκατάσταση κτηριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές ή την αγορά νέων μηχανημάτων.
Οι βασικές αρχές των κριτηρίων επιλογής αφορούν στα εξής: Στις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής, με προτεραιότητα σε ζημιές σε προϊόντα που αφορούν σε τομείς που επηρεάζουν την ευρύτερη οικονομία της περιοχής (π.χ. μονοκαλλιέργεια - μαστίχα Χίου). Στο ύψος ζημιάς, με προτεραιότητα το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς, βάσει εκτιμήσεων. Στην αξία του γεωργικού δυναμικού, με προτεραιότητα στις ζημιές παγίου κεφαλαίου και εξοπλισμού. Στον επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία.
Επιτρέπεται η καταβολή ενισχύσεων όταν συντρέχουν αθροιστικά τα εξής: Η εκμετάλλευση είναι καθ' όλα νόμιμη, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, και προκειμένου για νομικά πρόσωπα λειτουργεί τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα. Οι ζημιές προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα, βάσει επίσημων μετεωρολογικών δεδομένων, εργαστηριακών αποτελεσμάτων, κτηνιατρικών ή γεωπονικών εκτιμήσεων κ.λπ., κατά περίπτωση και υπόκεινται στην επίσημη αναγνώριση του ΥΠΑΑΤ ότι σημειώθηκε φυσική καταστροφή και ότι η καταστροφή ή τα μέτρα που ελήφθησαν σύμφωνα με την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου για την εξάλειψη ή συγκράτηση μιας φυτικής ασθένειας ή προσβολής από παράσιτα έχει προκαλέσει καταστροφή σε 30% των ειδών της ευρύτερης περιοχής με βάση τα επίσημα στοιχεία της χώρας. Το επίπεδο των ζημιών που οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα ξεπερνά το 30% των ομοειδών ειδών και σε επίπεδο παραγωγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα