Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Ανάγκη για στήριξη του ελαιοκομικού τομέα – Παρέμβαση Αραχωβίτη

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λακωνίας, Στ. Αραχωβίτης, δήλωσε για τις προοπτικές στήριξης του ελαιοκομικού τομέα: "Αμέσως μετά τη διαπίστωση των προβλημάτων της περσινής ελαιοκομικής περιόδου, απεστάλη το Σεπτέμβριο του 2018 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρώτη επιστολή μου με τα τότε διαθέσιμα πρώτα δεδομένα.
Στις 8/5/2019 καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών βασιζόμενοι στις δυνατότητες που μας δίνει ο Κανονισμός 1308/2013. Στην τότε επιστολή μου προς τον Επίτροπο είχα την ευκαιρία με επίσημα στατιστικά στοιχεία, τόσο εθνικά όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αναδείξω:
-Τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιολάδου στο σύνολο της ελληνικής

γεωργικής παραγωγής
-Τους λόγους που συνετέλεσαν στην αξιοσημείωτη πτώση της παραγωγής ελαιολάδου και το σημαντικό μέγεθος αυτής της πτώσης σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων ετών
-Την ταυτόχρονη σημαντική πτώση των τιμών του ελαιολάδου σε όλες του τις κατηγορίες.
Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει σε τέτοιου είδους αιτήματα Κρατών-Μελών για έκτακτες ενισχύσεις. Ωστόσο, είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επικαλείται, ούτε την πληρότητα της τεκμηρίωσης του αιτήματος ούτε και το δίκαιο αυτού, όταν διατυπώνει τις πολιτικές επιλογές που προκρίνει η ίδια.
Η συνέχιση των πολιτικών προσπαθειών και της αναβαθμισμένης με τα δεδομένα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου τεκμηρίωσης είναι η μόνη λύση και για τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναμένουμε, λοιπόν, ότι ο κ. υπουργός, αντί να χρησιμοποιεί υπεκφυγές, θα επιδείξει επιτέλους έργα πάνω σε αυτή τη βάση". tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα