Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται αφού «περάσουμε» τα 40

Η έγκαιρη διάγνωση είναι η μισή θεραπεία ειδικά των πιο σοβαρών νοσημάτων. Σκεφθείτε κάποιον 50άρη που έκανε έναν καρδιολογικό έλεγχο ρουτίνας και διαπιστώθηκε ότι έχει φραγμένη μία ή δύο αρτηρίες. Με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση ο άνδρας αυτός απομακρύνει τον κίνδυνο ενός εμφράγματος σε αυτή την ηλικία.
Ο ιατρικός έλεγχος της υγείας μας, ανάλογα με την ηλικία, είναι η αρχή της πρόληψης. Πρόκειται για απλές εξετάσεις αίματος που μπορούν να δείξουν αν έχετε κάποιον λόγο ανησυχίας για αυτές τις περιπτώσεις.
Παρακάτω αναφέρονται οι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνει κάθε άντρας και κάθε γυναίκα ηλικίας 40 έως 64 ετών.
Χοληστερόλη και Πρόληψη Καρδιακής Νόσου
Η χοληστερόλη σας θα πρέπει να ελέγχεται κάθε 5 χρόνια. Εάν έχετε υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, νεφρικά προβλήματα ή κάποιες άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να την ελέγχετε πιο συχνά.
Διαβήτης
Αν είστε 45 ετών και πάνω, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη κάθε 3 χρόνια.
Εάν είστε υπέρβαρος, ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να εξεταστείτε και πριν τα 45 έτη

οι άντρες και πριν τα 44 έτη οι γυναίκες.
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Εάν είστε ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου, όμως εάν είστε κάτω των 50 ετών, θα πρέπει να κάνετε σχετικές εξετάσεις μόνο εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ή πολυπόδων.
Πίεση αίματος
Ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση μία φορά το χρόνο. Εάν έχετε διαβήτη, καρδιακή νόσο, νεφρικά προβλήματα ή ορισμένες άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να την ελέγχετε πιο συχνά.
Προστάτης
Οι περισσότεροι άνδρες ηλικίας 50 ετών και πάνω πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους το ενδεχόμενο να κάνουν εξέταση για καρκίνο του προστάτη. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη σε συγγενικό τους πρόσωπο πρώτου βαθμού που είναι κάτω των 65 ετών, θα πρέπει να κάνουν αυτή την εξέταση σε ηλικία 45 ετών.
Υγεία των ματιών
Πραγματοποιήστε μια εξέταση ματιών κάθε 2 έως 4 χρόνια αν είστε ηλικίας 40-54 ετών και κάθε 1 έως 3 χρόνια αν είστε 55-64 ετών. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές εξετάσεις ματιών εάν έχετε προβλήματα όρασης, ή κίνδυνο γλαυκώματος.
Κάντε εξέταση ματιών τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο, εάν έχετε διαβήτη.
Όραση
Με την πάροδο της ηλικίας έρχεται μια ποικιλία από νέες ανησυχίες για την υγειά των ματιών Καταρράκτης, γλαύκωμα και η AMD δεν είναι συνήθως επώδυνες καταστάσεις, αλλά επηρεάζουν την ποιότητα της όρασης . Αν και δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τις κληρονομικές παθήσεις, μπορούμε όμως, να κάνουμε το καλύτερο μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, να διατηρήσουμε την υγιή όραση . Αυτό ξεκινά με ένα υγιεινό, ισορροπημένο τρόπο ζωής και τακτικές εξετάσεις στον οφθαλμίατρο μας.
Τεστ παπ
Το τεστ προλαμβάνει όλες τις μορφές καρκίνου του τραχήλου και του κόλπου της μήτρας. Αν μια γυναίκα κάνει περιοδικά και τακτικά τον έλεγχό της είναι αδύνατο να υπάρξει ένας καρκίνος σε επίπεδο τραχήλου και να μην διαγνωσθεί. Αρκεί να τηρείται η επαναληψιμότητα του έτους. Δεν μπορεί μια γυναίκα που έχει εντελώς φυσιολογικά κύτταρα, μέσα σε 12 μήνες να παρουσιάσει καρκινικά κύτταρα.
Μαστογραφία
Όλες οι γυναίκες, βάσει ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού, πρέπει να υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο των μαστών τους. Εάν η γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνει μαστογραφία δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο συγγενικό της πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα