Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ανθεί η αρχαιοκαπηλία στην Πελοπόννησο


Άλλες δυο περιπτώσεις με 4 συλλήψεις – Κατασχέθηκαν σημαντικοί θησαυροί
Για άλλη μια φορά η περιοχή της Πελοποννήσου γίνεται το επίκεντρο αρχαιοκαπήλων. Χθες από αστυνομικές υπηρεσίες της Λακωνίας και της Αθήνας αποκαλύφθηκαν δύο υποθέσεις με αρχαιοκαπηλία και παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων σε Ανατολική Μάνη και Αργολίδα.
Συνολικά συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, όλοι Έλληνες, ενώ κατασχέθηκαν αγγεία βυζαντινών χρόνων και νομίσματα Ρωμαϊκής Εποχής.  Στην Ανατολική Μάνη
Την Τετάρτη το μεσημέρι συνελήφθησαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Γυθείου σε χωριό στην Ανατολική Μάνη, ένα ζευγάρι, ένας 44χρονος και μια 41χρονη, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, για τα όπλα και για τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν νομότυπες έρευνες στο σπίτι που διέμενε στο ζευγάρι και σε τροχόσπιτο, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
-Ένα πήλινο τμήμα αγγείου (αμφορέα), Βυζαντινών Χρόνων
-Ένα πήλινο τμήμα αγγείου (οινοχόης), Βυζαντινών Χρόνων
-Ποσότητα εκρηκτικής ύλης, βάρους 392,2 γραμμαρίων
-Βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί (φυτίλι), μήκος 2,31 μέτρων
-Ποσότητα κάνναβης, βάρους 10,8 γραμμαρίων.
Τα αρχαία αντικείμενα, αφού επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο, κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και θα αποσταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου.





Στην Αργολίδα
Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί και σε δύο Έλληνες στην Αργολίδα, οι οποίοι κατείχαν με σκοπό να πουλήσουν πανάκριβα αρχαία και σπάνια ευρήματα.
Το μεσημέρι της Τρίτης, στο Βιβάρι Αργολίδος, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνελήφθησαν ένας 50χρονος και ένας 59χρονος για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του νόμου περί όπλων.
Ύστερα από διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με την παράνομη κατοχή αρχαιολογικών ευρημάτων από δύο άτομα, τα οποία αναζητούσαν υποψήφιους αγοραστές για την πώλησή τους έναντι 150.000 ευρώ, εντοπίστηκαν οι δύο άντρες στο Βιβάρι Αργολίδος να μεταφέρουν με αυτοκίνητο τριάντα χρυσά νομίσματα.
Από τις έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες τους στην Αργολίδα και στον Πειραιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον:
-Έξι ασημένια νομίσματα, κυρίως Ρωμαϊκής Εποχής
-Δεκαοκτώ χάλκινα νομίσματα, κυρίως Ρωμαϊκής Εποχής
-Ένα πήλινο σφαιρικού τύπου αγγείο, Μυκηναϊκής Εποχής
-Ένας πήλινος ενάλιος αμφορίσκος
-Ένα λίθινο γυναικείο ειδώλιο.
-Ένα περίστροφο.
-Τρία βιβλία που αναφέρονται σε τιμές αρχαίων νομισμάτων
-Φωτογραφίες που απεικονίζουν πιθανόν αρχαιότητες
Επίσης κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων με τα παρελκόμενα αυτού (κεραίες, ενισχυτές κ.λπ.), σκαπτικά εργαλεία και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως μέσο διάπραξης.
Διευκρινίζεται ότι τα κατασχεμένα αρχαία αντικείμενα επεδείχθησαν σε αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και ειδικότερα τα χρυσά νομίσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικής και αρχαιολογικής αξίας θησαυρός. Β.Β. tharoos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα