Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Έρχεται τον Οκτώβριο το πρόγραμμα για 10.000 Νέους Αγρότες


Τον Οκτώβριο θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στην 85η ΔΕΘ.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι υπολογίζονται περίπου στους 10.000.
Επιπλέον, τόνισε ότι με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας επιταχύνεται ο χρόνος της τελικής ένταξης των ωφελούμενων, και από 9-12 μήνες που ήταν παλιά, πρόθεση του υπουργείου είναι η ένταξή τους να έχει ολοκληρωθεί σε 6-7 μήνες.
Μεγαλύτερα ποσά
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Στύλιος έκανε λόγο για αύξηση του ποσού που θα δοθεί στους νέους αγρότες, σημειώνοντας ότι το 70% αυτού θα δοθεί ως προκαταβολή. «Έτσι, οι νέοι αγρότες, από τα 17.000 έως 25.000 ευρώ που έπαιρνα από τα προηγούμενα προγράμματα, τώρα παίρνουν από 35.000 έως 40.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως τα χρήματα αυτά υπόκεινται σε όρους και περιορισμούς -διορθώνοντας έτσι λάθη του παρελθόντος- και δεν δίνονται για να σπαταληθούν αλόγιστα, ενώ απώτερος στόχος αποτελεί η βελτίωση της παραγωγικότητας σε ποσοστό άνω του 30%.
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα της χώρας από το πρόγραμμα για την καινοτομία και σε κονδύλια επιπλέον 80 εκατ. ευρώ σε γεωπόνους για να συνεπικουρήσουν στο έργο των γεωργικών συμβούλων.
«Μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές 750-800 εκατ. ευρώ σε προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη και προκηρύσσονται προγράμματα μέχρι τέλος του 2021, που φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε.
Προκλήσεις
Παράλληλα, ο κ. Στύλιος στην ομιλία του έκανε ειδική μνεία στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες, όπως η κλιματική κρίση και η αύξηση των διατροφικών αναγκών, ως αποτέλεσμα της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.
«Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αξιοποιούμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Ταμείο Ανάκαμψης και παράλληλα αναπτύσσουμε δραστηριότητες ώστε να πρασινίσουμε τον κύκλο παραγωγής. Μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα, μειώνουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων, ενισχύουμε τη χρήση ζωοτροφών, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, εκμεταλλευόμαστε την ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργήσουμε υποδομές (αρδευτικά δίκτυα, εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγματα) για τη σωστή εκμετάλλευση των πόρων», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα