Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Κομισιόν: Ζεστό χρήμα έως 15.000 ευρώ σε αγρότες για την ενεργειακή κρίση


Έκτακτη στήριξη αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, που έχουν επηρεαστεί από τις μεγάλες αυξήσεις του κόστους εισροών, προβλέπεται με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το συνολικό ποσό ενίσχυσης να ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρότεινε, εφόσον εγκριθεί η πρότασή της από τα άλλα όργανα της ΕΕ, να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες – μέλη να διαθέσουν για τον σκοπό αυτό το 5% των πόρων που τους αντιστοιχεί από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για τα έτη 2021-2022.
Σκοπός του μέτρου είναι να αντιμετωπισθούν οι χρηματοδοτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι ΜμΕ του τομέα, ώστε να παραμείνουν φερέγγυοι, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων.
Οι αγρότες και ΜμΕ που θα επιλεγούν, θα μπορούν να λάβουν ποσά έως 15.000 και 100.000 ευρώ, αντίστοιχα, με τις πληρωμές να καταβάλλονται έως τις 15 Οκτωβρίου 2023.
Οι επιλέξιμες ΜμΕ
Το μέτρο αφορά στις ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία, το μάρκετινγκ ή την ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων.
Οι χώρες – μέλη πρέπει να παράσχουν τη στήριξη αυτή σε όσους πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και εμπλέκονται στην κυκλική οικονομία, στη διατροφική διαχείριση, την αποτελεσματική χρήση πόρων ή σε παραγωγικές μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι η πρόταση για την έκτακτη αυτή στήριξη έρχεται ως συνέχεια του πακέτου στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ για τους αγρότες της ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου.
Ο Επίτροπος Γεωργίας
Ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε: «Οι αγρότες, με τη στήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, συνεχίζουν να αποδεικνύουν αδιάκοπα την αξία τους, παράγοντας τρόφιμα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μετά την πανδημία της COVID-19, πλήττονται τώρα σοβαρά από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Για ορισμένους, το διακύβευμα είναι η επιβίωσή τους. Με το μέτρο αυτό, το τελευταίο μίας σειρά που ξεδιπλώθηκαν στο πλαίσιο της ΚΑΠ, τους στηρίζουμε ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή των τροφίμων που χρειάζεται ο κόσμος, να ασχοληθούν με τη γη τους και να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους».
Υποχρέωση ενημέρωσης για τα αποθέματα
Σύμφωνα με άλλη απόφαση της Κομισιόν, οι χώρες – μέλη θα πρέπει να την ενημερώνουν για τα μηνιαία αποθέματα σιτηρών, φυτικών ελαίων, ρυζιού και ορισμένων σπόρων των προϊόντων αυτών που διατηρούν οι παραγωγοί, οι χονδρέμποροι και οι διαχειριστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα