Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Τι κάνουμε για να σταματήσουμε τη σοβαρή αιμορραγία μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια


Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορεί κανείς να ακολουθήσει κανείς για να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματισμένο άνθρωπο με σοβαρή αιμορραγία.
Η εξωτερική αιμορραγία είναι εμφανής και χρειάζεται να ελεγχθεί με απλά μέσα πριν μεταφερθεί ο τραυματίας στο νοσοκομείο. Όταν παθαίνουν οι άνθρωποι μεγάλη αιμορραγία, από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχεται αυτή, νιώθουν μεγάλη αδυναμία, ζαλάδες, κρυώνουν, χλομιάζουν, ο σφυγμός γίνεται συχνότερος, μικρός. Κρύος ιδρώτας περιλούζει το μέτωπο. Η πίεση πέφτει. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό του αίματος που αποβάλλεται, τόσο βαρύτερη είναι η κατάσταση που επακολουθεί.
Οι οδηγίες είναι οι εξής σύμφωνα με την mayoclinic.org: Αφαιρούμε τα ρούχα και τα θραύσματα από την πληγή. Δεν βγάζουμε μεγάλα θραύσματα που είναι βαθιά στην πληγή. Δεν «ψαχουλεύουμε» την πληγή ούτε προσπαθούμε να την καθαρίσουμε. Η πρώτη δουλειά είναι να σταματήσουμε την το αίμα να τρέχει από την πληγή. Φοράμε αν είναι δυνατόν προστατευτικά γάντια.
Σταματάμε την αιμορραγία. Βάζουμε μια αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό ρούχο πάνω στην πληγή. Πιέζουμε την γάζα δυνατά με την παλάμη μας για να ελέγξουμε την αιμορραγία. Εφαρμόζουμε συνεχή πίεση μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Μην βάζετε απευθείας πίεση σε μια πληγή που υπάρχει στο μάτι ή σε ένα αντικείμενο που είναι μέσα στο σώμα.
Βάλτε πάνω από τον επίδεσμο κολλητική ταινία ή συνεχίστε να πιέζετε με τα χέρια σας. Αν είναι αυτό δυνατόν σηκώστε το τραυματισμένο άκρο στο ύψος της καρδιάς.
Βοηθήστε το τραυματισμένο άτομο να ξαπλώσει κάτω. Αν υπάρχει δυνατότητα σκεπάστε και τυλίχτε το άτομο με μια κουβέρτα ή με κάτι ζεστό για να μην πέσει η θερμοκρασία του σώματος και φροντίστε να καθησυχάσετε τον τραυματισμένο.
Μην αφαιρείτε την γάζα ή τον επίδεσμο. Αν η αιμορραγία συνεχίζει βάλτε άλλο έναν επίδεσμο από πάνω και συνεχίστε να πιέζετε από πάνω.
Αιμοστατικά. Το αιμοστατικό είναι αποτελεσματικό όταν υπάρχει αιμορραγία απειλητική για τη ζωή. Εφαρμόζουμε το αιμοστατικό μόνο αν είμαστε εκπαιδευμένοι για το κάνουμε. Όταν φτάσει η ιατρική βοήθεια εξηγούμε πριν πόση ώρα το εφαρμόσαμε.
Ακινητοποιούμε το τραυματισμένο μέρος του σώματος όσο είναι αυτό εφικτό και μεταφέρουμε στα Επείγοντα το άτομο όσο πιο σύντομα γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα