Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Αυστραλία: Νεογέννητο με σπάνια πάθηση δεν σταματά να «χαμογελά»


Η νεογέννητη Ayla Summer Mucha, έχει γίνει viral στο TikTok κι αυτό γιατί μονίμως στο προσωπάκι της είναι ζωγραφισμένο ένα χαμόγελο. Όχι, δεν πρόκειται για φυσικό χαμόγελο, αλλά για μια σπάνια πάθηση με την οποία έχει διαγνωστεί.
Πρόκειται για την bilateral macrostomia, αμφοτερόπλευρη μακροστομία, που σημαίνει ότι το στόμα δεν διαμορφώνεται σωστά ενώ το έμβρυο είναι ακόμη στη μήτρα.
Οι γονείς του μωρού που ήρθε στη ζωή τον Δεκέμβριο, άρχισαν να χρησιμοποιούν τη δημοφιλή πλατφόρμα για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για το πρόβλημά τους. Η Cristina Vercher, 21 ετών, και ο σύζυγός της Blaize Mucha, 20 ετών, ενημερώθηκαν ότι το στόμα της Ayla δεν ήταν «φυσιολογικό».
«Ο άντρας μου κι εγώ δεν γνωρίζαμε γι’ αυτήν την κατάσταση ούτε είχαμε γνωρίσει ποτέ κάποιον που να έχει γεννηθεί με μακροστομία», είπε η μητέρα που ζει στη Νότια Αυστραλία. «Οπότε πάθαμε σοκ».



Σε μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας το 2007, καταγράφονταν μόλις 14 αντίστοιχες περιπτώσεις στον κόσμο. Κατά πάσα πιθανότητα, τα περιστατικά από τότε έχουν αυξηθεί, όμως σε ό,τι αφορά την Ayla, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο μεγάλο άνοιγμα του στόματος, το οποίο προκάλεσε τεράστια έκπληξη στους γιατρούς.
Η μακροστομία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αισθητική ανωμαλία, αφού μπορεί να επηρεάσει τα βρέφη στον τρόπο θηλασμού. Λόγω της επίδρασης που έχει στη λειτουργικότητα του προσώπου, οι ασθενείς με μακροστομία συχνά πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Το διάστημα αυτό οι γονείς δημιούργησαν λογαριασμό στο TikTok για να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν για την πάθηση της κόρης τους, σε μια προσπάθεια να βρουν και τις ανάλογες απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα