Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Σαν σήμερα, Άντολφ Άιχμαν: Η μοναδική θανατική ποινή που επέβαλε δικαστήριο του Ισραήλ – Γιατί οι στάχτες του ναζί εγκληματία σκορπίστηκαν στη Μεσόγειο


Μια μέρα σαν σήμερα, 31 Μαΐου του 1962, ο διαβόητος ναζί εγκληματίας Άντολφ Άιχμαν εκτελείται με απαγχονισμό στην Ράμλα του Ισραήλ.
Το 1960, στο Μπουένος Άιρες, άνδρες της μυστικής αστυνομίας του Ισραήλ Μοσάντ απαγάγουν τον διαβόητο συνταγματάρχη των SS και επικεφαλής του Γραφείου Εβραϊκών Υποθέσεων της Γκεστάπο, Άντολφ Άιχμαν. Ο Άιχμαν θεωρείτο από τους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους.
Ο ναζί εγκληματίας είχε καταφέρει, μετά πολλές περιπέτειες και συλλήψεις, να προμηθευτεί ιταλικό διαβατήριο με όνομα Ρικάρντο Κλέμεντ και να διαφύγει στην Αργεντινή το 1950. Εννιά χρόνια μετά, η Μοσάντ εντοπίζει τα ίχνη του στο Μπουένος Άιρες. Ο Άιχμαν παρακολουθείται επί ένα χρόνο και τελικά, όταν στις 11 Μαΐου πηγαίνει να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του με τη σύζυγό του - την οποία υποτίθεται ότι είχε νυμφευθεί στην Αργεντινή μόλις πριν μερικά χρόνια - οι Ισραηλινοί τον απαγάγουν και τον οδηγούν στην Ιερουσαλήμ.


Στην ανάκριση, ο Άιχμαν ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν αντισημίτης! Δήλωσε ότι διαφωνούσε με τον χυδαίο αντισημιτισμό του Γιούλιους Στράιχερ και άλλων κορυφαίων στελεχών των Ναζί. Είπε ότι ήταν συνδρομητής σε εβραϊκά περιοδικά και είχε αγοράσει την Encyclopedia Judaica. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι είχε διαβάσει το «Εβραϊκό Κράτος» του Theodor Herzl , και δεν είχε διαβάσει ποτέ το « Ο Αγών Μου» του Αδόλφου Χίτλερ.
Ο Άιχμαν παρουσίαζε τον εαυτό του ως υπάκουο γραφειοκράτη που απλώς εκτελούσε τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί. Αρνούμενος την ευθύνη για τις μαζικές δολοφονίες, είπε: «Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Είχα διαταγές, όμως δεν είχα καμία ενεργή σχέση με την όλη υπόθεση…».

Ο Άιχμαν όρθιος ακούει την καταδικαστική απόφαση. 

Η δίκη του διήρκεσε από τις 11 Απριλίου έως τις 15 Δεκεμβρίου του 1961. Ο Άιχμαν καταδικάστηκε σε θάνατο, τη μοναδική θανατική ποινή που επιβλήθηκε ποτέ από ισραηλινό δικαστήριο. Την τελευταία ημέρα του Μαΐου του 1962, αργά το βράδυ, ο δήμιος των Ναζί απαγχονίστηκε στις φυλακές της πόλης Ράμλα. Η σορός του αποτεφρώθηκε και, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα ηρωποίησής του ή τόπος ταφής που θα μπορούσε αργότερα να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς και μνήμης για τους Ναζί, οι στάχτες του σκορπίστηκαν στη Μεσόγειο, έξω από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.
Τα τελευταία λόγια του Άιχμαν πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στην κρεμάλα ήταν: «Ελπίζω ότι όλοι θα με ακολουθήσετε»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα