Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Ακίνητα: Πότε ενεργοποιείται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 - Τι θα αλλάξει


Την αυτόματη ενημέρωση του Ε9 για όσες δηλώσεις γονικών παροχών, δωρεών και φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με αυτό τον τρόπο όσοι φορολογούμενοι πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά και υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις μέσω του myProperty θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να δηλώνουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιουσία τους.
Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του έτους, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από τον «βραχνά» της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης Ε9 για κάθε απόκτηση ή διαγραφή ακινήτου, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως αν λειτουργήσει σωστά η διαδικασία θα περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9.
Βέβαια, η υποβολή της δήλωσης Ε9 δεν θα πάψει να υφίσταται, αφού μέσω αυτής θα εξακολουθούν λογικά να γίνονται οι λοιπές τροποποιήσεις που δεν πραγματοποιούνται μέσω του myProperty καθώς και διορθώσεις σε στοιχεία των ακινήτων όπως η προσθήκη του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή η νομιμοποίηση αυθαίρετων επιφανειών κλπ.
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή εντάσσεται στο σχέδιο για μία απόλυτα αυτοματοποιημένη «εφορία», θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στις επαφές των φορολογουμένων με τους εφοριακούς όσον αφορά ζητήματα καθημερινότητας, διασταυρώσεις, αλλά και τις φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες θα είναι σχεδόν στο σύνολό τους προσυμπληρωμένες για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Ποιες εφαρμογές ενεργοποιούνται
Εκτός από την αυτόματη ενημέρωση του Ε9, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει εντός του τρέχοντος έτους να ενεργοποιήσει μεταξύ άλλων:Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρου με υλοποίηση ψηφιακής διαδικασίας κεντρικών επιστροφών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, που είναι ενήμερα χωρίς αίτηση.
Δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων, που υποβάλλονται χειρόγραφα.
Ολοκλήρωση λειτουργίας myDATA και προσυμπλήρωση δηλώσεων από τα στοιχεία του myDATA.
Ανάπτυξη εφαρμογής κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και σήμανση των εγγράφων της ΑΑΔΕ με QR Code για την επαλήθευση της εγκυρότητάς τους.
Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου χρηματικής δωρεάς και γονικής παροχής.
Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου κερδών από τυχερά παίγνια και της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής, με κριτήριο το προφίλ οφειλετών.
Πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους, χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας.
Ψηφιοποίηση του φορολογικού μητρώου. Εναρξη και μεταβολή νομικών οντοτήτων που δεν συστήνονται στο ΓΕΜΗ. Διακοπή υπό ίδρυση νομικών οντοτήτων. Μεταβολές και διαγραφή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που συστήνονται στο ΓΕΜΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα