Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποιος αναλαμβάνει τις «Εξυπνες γέφυρες»- Προχωρούν τα ηλεκτρονικά διόδια


Το ΤΕΕ αναλαμβάνει την υλοποίηση της δράσης «Εξυπνες Γέφυρες - Smart Bridges» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. 
Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος το οποίο θα έχει ως σκοπό την αύξηση των επιπέδων οδικής ασφάλειας και την διατήρηση των υφιστάμενων γεφυρών που είναι διασκορπισμένες στο οδικό δίκτυο της χώρας.
Το θέμα με την συντήρηση των γεφυρών έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλές φορές λόγω στατικών ή άλλων προβλημάτων ενώ έχουμε και περιπτώσεις κατάρρευσης. Με το νέο σύστημα θα μπορεί να πραγματοποιείται μέτρηση φορτίου, ενώ αισθητήρες ή οπτικές ίνες θα μετρούν τη μετατόπισή τους σε πραγματικό χρόνο.
Οι πληροφορίες αυτές θα καταγράφονται και θα υποβάλλονται σε επεξεργασία με ειδικούς αλγόριθμους με σκοπό την αξιολόγηση της δομικής ευπάθειας των γεφυρών που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις υποδομές της χώρας.
Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των γεφυρών και η πρόληψη ατυχημάτων που οφείλονται είτε στη διέλευση βαρέων οχημάτων είτε σε κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι μέχρι το τέλος του 2025 οπότε μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να λειτουργεί αυτό το νέο σύστημα.
Επιπλέον δράσεις ψηφιοποίησης
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει επίσης στα σκαριά επιπλέον δράσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την αύξηση των επιπέδων οδικής και σιδηροδρομικής ασφάλειας στα δίκτυα της χώρας αλλά και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε επαγγελματίες και επιβάτες.
Το σημαντικότερο όλων είναι η εφαρμογή ενός νέου αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων. Θα προβλέπει την δυνατότητα πολλαπλών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές, έναν δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης διοδίων, βελτιωμένη ροή οχημάτων και θα θέσει τα θεμέλια για ενισχυμένες υπηρεσίες και διαλειτουργικότητα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημαντικό είναι και το έργο στο οποίο θα διατηρείται ψηφιακά το χαρτοφυλάκιο των τεχνικών εταιρειών. Το σύστημα θα παρέχει ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τα παραδοτέα, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των εκτελούμενων εργασιών.
Ακόμα μία δράση αφορά στην ψηφιοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών στον δημόσιο τομέα. Περιλαμβάνει:την έκδοση, αντικατάσταση και ανανέωση αδειών οδήγησης,
τις διαδικασίες που αφορούν τη μεταβίβαση οχημάτων,
την έκδοση αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας και
τις εξετάσεις άδειας οδήγησης.
Τέλος περιλαμβάνεται και η δράση για την ψηφιοποίηση του ΟΣΕ. Αφορά στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού συστήματος διαχείρισης εισιτηρίων με τουλάχιστον το 60 % των επιβατών να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εισιτήρια, υποδομές έξυπνων σταθμών, δίκτυο τηλεπικοινωνιών για την εφαρμογή υψηλών ταχυτήτων σε τρένα και σταθμούς αλλά και σύστημα τηλεματικής οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα