Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Γεννιούνται και επιβιώνουν τα πρώτα Πεντάδυμα στον κόσμο – Η στυγνή εκμετάλλευσή τους, το τσίρκο των διαφημίσεων και η θλιβερή ιστορία τους


Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 28 Μαΐου του 1934, όταν στην κορύφωση της Μεγάλης Ύφεσης, γεννιούνται τα Πεντάδυμα Ντιόν (Dionne). Η σύλληψη τους έγινε φυσιολογικά και γεννήθηκαν «επταμηνίτικα» σε μια μικρή αγροικία στο βόρειο Οντάριο του Καναδά.
Πολύ πριν από τα φάρμακα γονιμότητας, τις ορμόνες και την εξωσωματική γονιμοποίηση, οι πιθανότητες επιβίωσης πενταδύμων στη φύση υπολογίζονταν σε μία στα 57 εκατομμύρια! Τα βρέφη που επέζησαν συνολικά ζύγιζαν 10 κιλά, ενώ υπήρχε και ένα 6o έμβρυο το οποίο όμως δεν επιβίωσε.
Τα πεντάδυμα Ντιόν θα κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή τους, θα μεγαλώσουν, θα υποστούν ανηλεή εκμετάλλευση, θα νοιώσουν την ανθρώπινη βουλιμία για κέρδος και προβολή και σήμερα δυο από τις πέντε διάσημες αδελφές, χάνουν το χαμόγελό τους και θαμπώνουν τα μάτια τους σαν τους ζητήσει κάποιος να διηγηθούν την ιστορία τους…


Τα διάσημα πεντάδυμα ήταν: Yvonne Edouilda Marie Dionne (πέθανε το 2001), Annette Lillianne Marie Allard (ζει ακόμη), Cecile Marie Emilda Langlois (ζει ακόμη)
Emilie Marie Jeanne Dionne (πέθανε το 1954), Marie Reine Alma Houle (πέθανε το 1970).
Με το κράτος προστάτη...
Οι μικρές αμέσως με το που είδαν το φως, τέθηκαν υπό την προστασία της κυβέρνησης του Καναδά, που κατάλαβε ότι είχε στα χέρια της θησαυρό και υποστήριξε ότι οι γονείς τους δεν ήταν ικανοί να τις μεγαλώσουν. Γρήγορα η καναδική κυβέρνηση προχώρησε στην εκμετάλλευση των κοριτσιών, τα έβαλε να ζήσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους σε ίδρυμα και σε λιγότερο από μια δεκαετία, από το 1934 ως το 1943 πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να τις δουν και να πάρουν σουβενίρ με τις φωτογραφίες τους.
Τα κορίτσια μετατράπηκαν σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο! Εκτιμάται ότι η δημοτικότητα των παιδιών έσωσε από την χρεοκοπία την οικονομία του Οντάριο φέρνοντας στα δημόσια Ταμεία μισό δισεκατομμύριο δολάρια!
Όταν οι μικρές έγιναν 9 ετών, οι γονείς κατάφεραν να κερδίσουν την επιμέλεια τους, όμως στη ζωή τους άλλαξαν απλά αφέντη και δεσμά: Συνέχισαν να τις εκμεταλλεύονται!

Τα Πεντάδυμα στη Νέα Υόρκη...

Στην υπηρεσία της κατανάλωσης!
Με τον καιρό ο κόσμος έφτασε να συσχετίζει τα πεντάδυμα με μια σειρά προϊόντων που - υποτίθεται ότι - έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν και στη συνέχεια να μεγαλώσουν. Πριν ακόμα κλείσουν τα δυο τους χρόνια η Ανέτ, η Σεσίλ, η Μαρί, η Ιβόν και η Εμιλί ήταν τα γνώριμα πρόσωπα που διαφήμιζαν τα προϊόντα της εταιρίας Quaker Oats, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα. Το 1937, την ίδια χρονιά που η φωτογραφία τους θα κοσμούσε το εξώφυλλο του περιοδικού TIME (31 Μαΐου), τα πρόσωπά τους θα διαφήμιζαν τα σαπούνια Palmolive και την οδοντόκρεμα Colgate. Και η συνέχεια ήταν σαρωτική: Σιρόπι καλαμποκιού Karo, γλυκά Five Flavour, καραμέλες Life Savers, και σοκολατένιες μπάρες Baby Ruth κυκλοφόρησαν στο όνομα των πεντάδυμων. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι ίδιες οι πέντε αδερφές - των οποίων η υγεία ελεγχόταν σχολαστικά για χάρη της «επιστήμης» - απαγορευόταν να τρώνε ζάχαρη! Θα περνούσαν εννέα χρόνια πριν τα κορίτσια, που μεγάλωσαν σε ένα «νηπιαγωγείο», όπου οι τουρίστες συνέρρεαν για να τα παρακολουθήσουν να παίζουν, θα επέστρεφαν τελικά στους γονείς τους για να ζήσουν με την οικογένειά τους.
Ο γιατρός έγινε εκατομμυριούχος!
Ο παιδίατρος Άλαν Ρόι Νταφό ήταν ο προσωπικός γιατρός των πέντε αδελφών, ο οποίος εμφανιζόταν τακτικά σε διαφημίσεις περιοδικών και καμπάνιες, ενώ έγραφε άρθρα, όπως «Οδηγός για Μητέρες», ενώ είχε εβδομαδιαία στήλη με συμβουλές του τύπου «Η Φροντίδα των παιδιών σας». Όταν πέθανε ο γιατρός, η προσωπική περιουσία του - που πιστεύεται ότι είχε συγκεντρωθεί κυρίως από τις χορηγίες προϊόντων - υπολογίστηκε πάνω από 180.000 δολάρια Καναδά, περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια με σημερινές τιμές!
Οι γονείς των Ντιόν, εν τω μεταξύ, συμφώνησαν με ένα κατάστημα με σουβενίρ και εισέπρατταν μηνιαίο μισθό από τα έσοδα που έφερναν - άθελά τους - οι διάσημες κόρες τους.
Η εκπληκτική ομοιότητά των αδελφών Ντιόν γοήτευε τον κόσμο και προκαλούσε τις μεγάλες εταιρίες να τις χρησιμοποιούν για να διαφημίζουν τα προϊόντα τους.
Το 1937, όταν τα πέντε κορίτσια ήταν μόλις τριών ετών, η Καναδική Κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την προστασία των πεντάδυμων περιορίζοντας (φαινομενικά) τη γκάμα προϊόντων που μπορούσαν να διαφημίσουν τα κοριτσάκια (μια λίστα που, σύμφωνα με τη βιογράφο τους Ellie Tesher, περιελάμβανε καλλυντικά, μολύβια φρυδιών κ.α.). Όμως, ο ίδιος νόμος περιείχε ρήτρες σχετικά με τη χρήση των λέξεων που είχαν την ρίζα τους στο «πέντε» και που εξασφάλιζε ότι η κυβέρνηση θα εισέπραττε υψηλό ποσοστό από εταιρία που θα χρησιμοποιούσε τέτοιες λέξεις!

Το ΤΙΜΕ τις έκανε εξώφυλλο!

Την 1η Δεκεμβρίου του 1997, στο τεύχος του TIME, τα τρία επιζώντα πεντάδυμα - η Ανέτ, η Σεσίλ και η Ιβόν, στα 60 τους πια - δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς των επτάδυμων McCaughey, που είχαν γεννηθεί εκείνη τη χρονιά. Η επιστολή ήταν ένας κεραυνός κα μια καταγγελία ότι «η ζωή μας καταστράφηκε από την εκμετάλλευση που υποστήκαμε»! Οι τρεις αδελφές προέτρεπαν, μάλιστα, τους γονείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα υγειές οικογενειακό περιβάλλον: «Ελπίζουμε τα παιδιά σας να έχουν περισσότερο σεβασμό από ό,τι εμείς», έγραψαν. «Η μοίρα τους δεν πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή των άλλων παιδιών. Οι πολλαπλές γεννήσεις δεν πρέπει να συγχέονται με την ψυχαγωγία, ούτε να αποτελούν ευκαιρία για πώληση προϊόντων», είπαν.

Ο πρωθυπουργός του Οντάριο Μισέλ Χέπμπορν κατάλαβε αμέσως την αξία τους...

Όλοι όσοι «ακούμπησαν» τα πέντε παιδιά χρυσώθηκαν! Οι εφημερίδες πλήρωναν τεράστια ποσά για τις φωτογραφίες τους και η κάθε λογής εταιρία παιδικών προϊόντων ή τροφίμων έδινε «γη και ύδωρ» για να τις διαφημίζουν. Ακόμη βρέφη, τα πέντε κοριτσάκια, εκτέθηκαν στην Παγκόσμια Διεθνή Έκθεση στο Σικάγο, φέρνοντας ανυπολόγιστα κέρδη στους Καναδούς! Πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια μέσα σε κρυστάλλινα κλουβιά, ως περίεργα εκθέματα. Η ζωή τους έγινε …ριάλιτι, ενώ οι ίδιες υπέστησαν σοβαρά ψυχικά τραύματα.
Η προσωπική ιστορία των Πεντάδυμων ήταν θλιβερή:
Η Εμιλί έγινε μοναχή και πέθανε το 1954 σε ηλικία 20 ετών από επιληπτική κρίση, η Μαρί το 1979 στα 45 της από εγκεφαλικό. Η Ιβόν πέθανε το 2001 στα 67 της από καρκίνο. Οι τρεις από τις πέντε αδελφές παντρέυτηκαν και απέκτησαν παιδιά: Η Μαρί δύο κόρες, η Ανέτ τρεις γιους και η Σεσίλ είχε πέντε παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα που πέθανε σε βρεφική ηλικία και τα δίδυμα Μπρούνο και Μπερτράν.
Οι Ανέτ και η Σεσίλ ζουν ακόμη μαζί, με μηνιαία σύνταξη 600 δολάρια και εκατομμύρια βαραία και ανθυγιεινά ένσημα ανθρώπινης αναλγησίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα