Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Σαν σήμερα, πώς η πρώτη καταγεγραμμένη έκλειψη Ηλίου στην Ιστορία τρομάζει στρατιώτες και δίνει τέλος σε μια μάχη


Μια μέρα σαν σήμερα, 28 Μαΐου, το μακρινό 585 π.Χ καταγράφεται η πρώτη ηλιακή έκλειψη στην Ιστορία. Αποτέλεσμα; Μια μάχη σταματάει απότομα και δυο λαοί συμφιλιώνονται. Ήταν η εποχές που οι άνθρωποι «εθεώρουν τον Σατανά ως αστραπήν…»! Οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούσε να ερμηνευτεί ήταν «σημάδι εξ ουρανού».
Στις 28 Μαΐου του 585 π.Χ.: Οι Μήδοι και οι Λυδοί κατακρεουργούνται στο πεδίο της μάχης, όταν ο ουρανός ξαφνικά - κι ενώ είναι μέρα - αρχίζει να σκοτεινιάζει. Είναι η έκλειψη που είχε προβλέψει ο Θαλής!
Ο Ηρόδοτος γράφει ότι, «η σκιά της έκλειψης πρέπει να πέρασε πάνω από το πεδίο της μάχης, παρά τον ποταμό Άλυ, μεταξύ των Μήδων και των Λυδών, οι οποίοι βρίσκονταν σε μακροχρόνια πόλεμο, και ερμήνευσαν την έκλειψη ως οιωνό και διέκοψαν τη μάχη. Αυτό από το φως της ημέρας στο σκοτάδι είχε προείπει στους Ίωνες ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο οποίος όρισε την ημερομηνία εντός των ορίων του έτους κατά το οποίο έγινε, πραγματικότητα».
Ο Θαλής ο Μιλήσιος, πράγματι, είχε προβλέψει την έκλειψη ηλίου το 585 π.Χ. Οι στρατηγοί των Λυδών γνώριζαν την πρόβλεψη της έκλειψης, ενώ οι Μήδοι ερμήνευσαν το αναπάντεχο γεγονός ως κακό οιωνό που τους είχε στείλει κάποιος από τους θεούς. Έτσι, ενώ είχαν την στρατιωτική υπεροχή, σταμάτησαν να πολεμούν και έκλεισαν συμφωνία ειρήνης χωρίς να γίνει μάχη. Οι πολεμιστές σταμάτησαν την αιματοχυσία, τρομαγμένοι κοίταξαν τον ουρανό και με σκυμμένα κεφάλια επέστρεψαν στα μέρη τους. Αργότερα επιτεύχθηκε συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δύο βασιλέων. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν σήμερα, ότι η ολική έκλειψη, έγινε αργά το απόγευμα.
Γράφει ο Ηρόδοτος στις Ιστορίες του: «Τον έκτο χρόνο έγινε μάχη κατά την οποία, όταν είχε αρχίσει ο αγώνας, ξαφνικά η μέρα έγινε νύχτα. Οι Λυδοί και οι Μήδοι, όταν είδαν ότι είχε γίνει νύχτα ενώ ήταν μέρα, σταμάτησαν τον αγώνα τους και ήταν πολύ πιο πρόθυμοι και οι δύο να γίνει ειρήνη μεταξύ τους»…
Η σύγχρονη αστρονομία επιβεβαιώνει επίσης ότι η έκλειψη είχε συμβεί πράγματι τότε. Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη μιας έκλειψης ηλίου δεν ήταν εύκολη υπόθεση για την εποχή εκείνη, αλλά και για πολύ μεταγενέστερες εποχές. Έπρεπε να υπολογιστεί όχι μόνο το πότε θα συμβεί, αλλά και το πού θα είναι ορατό το φαινόμενο.

Ολική έκλειψη.

Δεν είναι γνωστό πώς ο Θαλής ήταν σε θέση να προβλέψει την εκείνη έκλειψη, αλλά είναι πασίγνωστο ότι ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν ένα από τους επιφανέστερους των Επτά Σοφών της Ελλάδας. Η έκλειψη ηλίου της 28ης Μαΐου 585 π.Χ. είναι φημισμένο αστρονομικό γεγονός που επηρέασε την Ιστορία. Είναι επίσης η πρώτη έκλειψη Ηλίου, που γνωρίζουμε ότι προβλέφθηκε με ακρίβεια ως προς το χρόνο και τον τόπο που θα γινόταν. Να πούμε ότι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για ηλιακή έκλειψη, έρχεται από την Κίνα το 2136 ή 2159 π.Χ. Οι υπηρέτες Χο και Χι θανατώθηκαν από τον αυτοκράτορα γιατί δεν κατάφεραν να προβλέψουν την έκλειψη. Στην Κίνα πίστευαν ότι ένας δράκος καταπίνει τον ήλιο…
Επίσης τοο 1178 π.Χ. και συγκεκριμένα η 16η Απριλίου αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου: «...και ο ήλιος χάθηκε μέσα στον ουρανό και μία ανίερη ομίχλη κάλυψε τα πάντα».
Να σημειώσουμε ότι Έκλειψη Ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να δέχονται λιγότερο φως από ότι συνήθως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα