Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Σαν σήμερα, Ιωάννα της Λωραίνης: Ποια ήταν η 19χρονη που μιλούσε με τους αγίους και κυνηγούσε τους Βρετανούς – Την έκαψαν γιατί φορούσε ρούχα αντρικά

Mια μέρα σαν σήμερα, 30 Μαΐου του 1431 η 19χρονη Ιωάννα της Λωραίνης καίγεται στην πυρά από τους Άγγλους, στη Ρουέν της Γαλλίας.
Η Ιωάννα της Λωραίνης ή Ζαν ντ'Αρκ, γνωστή και ως Παρθένος της Ορλεάνης, (1412 - 1431) ήταν Γαλλίδα η οποία τέθηκε επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων. Κατηγορήθηκε ως αιρετική αλλά εκτελέσθηκε με την κατηγορία ότι φορούσε αντρικά ρούχα. 24 χρόνια μετά τον θάνατό της αθωώθηκε και αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία.
Η μνήμη της τιμάται στις 30 Μαΐου και θεωρείται προστάτιδα της Γαλλίας όπως επίσης και των αιχμαλώτων, των στρατιωτικών και όσων χλευάζονται για την πίστη τους.

Το άγαλμα της Ζαν ντ Αρκ στο Παρίσι.

Εθνικό σύμβολο, αγία και μάρτυρας, η Ιωάννα της Λωραίνης, ήταν μόλις 19 χρονών όταν οι Άγγλοι την έριξαν στη φωτιά, στη Ρουέν. Κόρη αγράμματου αγρότη από το Ντορεμί της ανατολικής Γαλλίας, η Ιωάννα ισχυρίστηκε πως είχε πάρει εντολή από τον Θεό, μέσω των… αγγελιοφόρων του Αγία Αικατερίνη και Αγία Μαργαρίτα, να απαλλάξει τη Γαλλία από τις επιθέσεις των Άγγλων και να επαναφέρει τον Κάρολο τον Ζ’ στο θρόνο. Ο Κάρολος πείστηκε για τα οράματά της και την εμπιστεύτηκε να πολεμήσει για εκείνον, όταν τον διαβεβαίωσε ότι πλάι της θα πολεμάει και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ…
Άλλαξε την πορεία του πολέμου!
Η προσωπικότητα και το πάθος της Ιωάννας σχεδόν άλλαξαν την έκβαση του 100ετούς πολέμου νικώντας τους Άγγλους στην Ορλεάνη. Η έφηβη Ιωάννα ηγήθηκε του γαλλικού στρατεύματος φορώντας πλήρη πολεμική εξάρτυση! Ακολούθησαν κι άλλες μάχες νικηφόρες για τους Γάλλους. Το ηθικό των Γάλλων ανέβηκε και άνοιξε ο δρόμος για την τελική νίκη στο Καστιγιόν το 1453. Η Ιωάννα όμως δεν είχε ζήσει για να την δει. Ίσως την είδε από ψηλά πλάι στους συμβούλους της…
Η Ιωάννα, σε μια αναμέτρηση με τους Βουργουνδούς - Γάλλους ευγενείς που ήταν σύμμαχοι των Άγγλων - αιχμαλωτίστηκε και πουλήθηκε στους εχθρούς της πατρίδας της. Δικάστηκε με την κατηγορία της αιρετικής από έναν φιλοάγγλο γάλλο επίσκοπο! Λέγεται ότι αν και αγράμματη και δίχως νομική εκπροσώπηση, αντέκρουσε με άνεση τις κατηγορίες περί αιρετικής και ξέφυγε άνετα από θεολογικές παγίδες… Όμως φορούσε αντρικά ρούχα. Έγκλημα! Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά συναίνεσε να υπογράψει δήλωση μετανοίας, να φορέσει γυναικεία ρούχα για να μετατραπεί η ποινή της σε ισόβια φυλάκιση, αλλά... Ένα βράδυ ήρθε πάλι στον ύπνο της η Αγία Αικατερίνη και η Αγία Μαργαρίτα και τη συμβούλευσαν να ξαναφορέσει τα ρούχα τα αντρικά και να πάρει πίσω τη δήλωσή της… Έτσι τουλάχιστον ισχυρίστηκε εκείνη.
Αποτέλεσμα, οι δήμιοι την έδεσαν στον στύλο πάνω από σωρό ξερόκλαδα και έβαλαν φωτιά. Η Ιωάννα φορούσε ένα λευκό νυχτικό. Μέχρι να αφήσει την τελευταία της πνοή προσευχόταν. Λέγεται ότι την έκαψαν τρεις φορές! Αφού πέθανε από εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα και το σώμα της είχε καεί ελαφρά, την έριξαν στη φωτιά ακόμα δυο φορές μέχρι να γίνει στάχτη και ό,τι απέμεινε να το πετάξουν στον Σηκουάνα.
Ο 100ετής πόλεμος συνεχίστηκε για είκοσι δύο χρόνια μετά το θάνατό της. Στις 16 Μαΐου του 1920 η Ιωάννα αγιοποιήθηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Επίσης η μνήμη της τιμάται και από την Εκκλησία της Αγγλίας στις 30 Μαΐου.


Η ζωή και η δράση της Ιωάννας της Λωραίνης ενέπνευσαν συγγραφείς και μουσουργούς. Πληθώρα από λογοτεχνικά, ιστορικά, μουσικά, θεατρικά και κινηματογραφικά έργα έχουν ως πηγή έμπνευσης την προσωπικότητά της: Σαίξπηρ, Βολταίρος, Σίλερ, Βέρντι, Τσαϊκόφσκι, Μαρκ Τουαίην, Τζορτζ Μπέρναρ Σω, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Ζαν Ανούιγ επηρεάστηκαν από τη σύντομη αλλά έντονη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο της Ζαν ντ' Αρκ.
Ξεχωριστές ταινίες που αφηγήθηκαν τα πάθη της Ιωάννας της Λωραίνης είναι η: «La Passion de Jeanne d'Arc» του Δανού Καρλ Ντράγιερ και «Joan of Arc» του Βίκτορ Φλέμινγκ με πρωταγωνίστρια την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ταινία που κέρδισε τρία Όσκαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα