Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Μελέτη απαντά: Γιατί ορισμένοι καπνιστές δεν προσβάλλονται από τον καρκίνο του πνεύμονα


Κάποιοι καπνιστές ίσως δεν προσβληθούν ποτέ από καρκίνο του πνεύμονα λόγω του DNA τους, αναφέρουν επιστήμονες σε μία νέα μελέτη.
Αυτά τα άτομα έχουν γονίδια που βοηθούν στον περιορισμό μεταλλάξεων ή αλλαγών στο DNA που θα μετέτρεπε τα κύτταρα σε κακοήθη και θα τα έκανε να εξελιχθούν σε όγκους, αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό υποψιάζονται ότι το κάπνισμα οδηγεί σε καρκίνο του πνεύμονα πυροδοτώντας μεταλλάξεις του DNA σε υγιή κύτταρα. Ήταν, όμως, δύσκολο για εκείνους να εντοπίσουν τις μεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα που ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του μελλοντικού κινδύνου καρκίνου, ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Jan Vijg.
Η ομάδα του χρησιμοποίησε μία διαδικασία που ονομάζεται αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος για να εξετάσουν τα κύτταρα που καλύπτουν τους πνεύμονες 19 καπνιστών και 14 μη καπνιστών, από την προεφηβική τους ηλικία ως τα μέσα της δεκαετίας του 80. Τα κύτταρα προέρχονταν από ασθενείς που είχαν συλλέξει δείγματα ασθενών από τους πνεύμονες κατά τη διάρκεια διαγνωστικών τεστ που δεν είχαν σχέση με τον καρκίνο. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Nature Genetics.
Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα κύτταρα που επενδύουν τους πνεύμονες, επειδή αυτά τα κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν για χρόνια και να δημιουργήσουν μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου που συνδέονται με τη γήρανση και το κάπνισμα.
«Από όλους τους τύπους κυττάρων του πνεύμονα, αυτοί είναι το πιθανότερο να γίνουν καρκινικοί», λέει ο Simon Spivack, MD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πολύ σπάνιος στους μη καπνιστές
Οι καπνιστές είχαν πολύ περισσότερες γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους μη καπνιστές, διαπίστωσε η ανάλυση.
«Αυτό επιβεβαιώνει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του πνεύμονα μέσω της αύξησης της συχνότητας των μεταλλάξεων. Αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος που τόσο λίγοι μη καπνιστές προσβάλλονται από τον συγκεκριμένο καρκίνο. Αντιθέτως, σχεδόν το 10-20% των ανθρώπων που καπνίζουν μία ζωή προσβάλλονται από τον καρκίνο του πνεύμονα».
Γιατί μερικοί καπνιστές δεν προσβάλλονται από καρκίνο του πνεύμονα
Ανάμεσα στους καπνιστές, είχαν καπνίσει ένα μέγιστο 116 πακέτων τη χρονιά. Ένα πακέτο τη χρονιά ισούται με το κάπνισμα ενός πακέτου για κάθε μέρα του χρόνου. Ο αριθμός των μεταλλάξεων που εντοπίστηκε στα κύτταρα καπνιστών αυξήθηκαν αναλογικά με τον αριθμό των πακέτων τη χρονιά που κάπνιζαν.
Μετά από 23 πακέτα τη χρονιά, τα πνευμονικά κύτταρα στους καπνιστές δεν έμοιαζαν να προσθέτουν νέες μεταλλάξεις, υποστηρίζοντας ότι τα γονίδια κάποιων ατόμων ίσως τους κάνουν πιο ανθεκτικούς κατά των μεταλλάεξων.
«Οι πιο βαριοί καπνιστές δεν είχαν το υψηλότερο βάρος μετάλλαξης», λέει ο Spivack. «Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι αυτά τα άτομα μπορεί να επιβίωσαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το έντονο κάπνισμα, επειδή κατάφεραν να καταστείλουν την περαιτέρω συσσώρευση μεταλλάξεων».
Αν και είναι πιθανό αυτά τα ευρήματα μια μέρα να βοηθήσουν τους γιατρούς να βρουν καλύτερους τρόπους για τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα και τη θεραπεία της νόσου, αυτό είναι ακόμα πολύ μακριά. Θα χρειαστούν πολλές περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις και μεγαλύτερες μελέτες για να εντοπιστεί καλύτερα ποιοι καπνιστές μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του πνεύμονα και γιατί.   ΠΗΓΗ: Medscape

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα