Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΔΕΗ: Ζητά πιλοτική δίκη στον Αρειο Πάγο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής


Την πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης στον Αρειο Πάγο ζητά η ΔΕΗ από το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημά της, ώστε να εκδικαστούν τελεσίδικα οι συλλογικές αγωγές τουλάχιστον 1.700 καταναλωτών που συντονίζει το ΙΝΚΑ.
Η ακρόαση των ενδιαφερομένων στον Αρειο Πάγο για να αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ έχει οριστεί στις 14 Ιουνίου και εκτιμάται ότι η πρώτη συλλογική δίκη, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου, θα αναβληθεί.
Η ΔΕΗ ζητά την εκδίκαση του σοβαρού αυτού θέματος για την εταιρεία για να αποφύγει μακροχρόνιες νομικές αμφισβητήσεις και αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο και θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα, αμφισβήτηση πληρωμών και νέα βάρη στη ΔΕΗ.
Η πρώτη δίκη συλλογικών αγωγών του ΙΝΚΑ (τουλάχιστον 1.700 πολιτών) και της ΕΚΠΟΙΖΩ ζητεί να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποιεί η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, και μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή.
Τι είναι η πιλοτική δίκη
Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο. Ήδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη.
Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμεί πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Τότε, με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα -μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα