Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Παρακολουθήσεις: Τι αλλάζει στην ΕΥΠ – Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη – Την συντήρηση της υπόθεσης θέλει η αντιπολίτευση

Με διαδικασίες εξπρές ο πρωθυπουργός νομοθέτησε τις αλλαγές που αφορούν την ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας των νόμιμων επισυνδέσεων και τις οποίες είχε προαναγγείλει στην τηλεοπτική του δήλωση την Δευτέρα. Οι ρυθμίσεις για την θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ ισχύουν ήδη καθώς δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στο Μαξίμου -μετά τους λανθασμένους χειρισμούς που υπήρξαν από τον πρώην Διοικητή Παναγιώτη Κοντολέοντα- επιχειρούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα έτσι ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά.
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα γίνεται εφόσον ανάψουν το "πράσινο φως" ο Εισαγγελέας Εφετών, μία διάταξη την οποία είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. "Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών" αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μέχρι σήμερα αρκούσε η έγκριση ενός και μόνο εισαγγελέα. Παράλληλα, καθιερώνεται για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με συγκεκριμένες κινήσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το βαρύ κλίμα που έχουν προκαλέσει οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Στο Μαξίμου εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες για το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού του, ενώ εξακολουθεί να κατηγορεί την κυβέρνηση για το κακόβουλο λογισμικό της "Predator" αν και o κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως δεν το χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή ασφαλείας. "Καλούμε τον κύριο Ανδρουλάκη να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες πριν ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπου κι εκεί θα συζητηθούν θέματα" είπε χαρακτηριστικά.
Οι επόμενες κινήσεις
Ωστόσο το κουβάρι της συγκεκριμένης υπόθεσης θα αρχίσει να ξετυλίγεται μετά τις 22 Αυγούστου, καθώς η Βουλή θα ανοίξει νωρίτερα και η διάσκεψη των προέδρων θα αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας συζήτησης που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής το οποίο έκανε αποδεκτό η κυβέρνηση. Επίσης είναι πολύ πιθανό το ίδιο διάστημα να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία θα εγκρίνει την τοποθέτηση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Στο Μαξίμου χωρίς να υποβαθμίζουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων επιχειρούν να αλλάξουν ατζέντα καθώς δεν επιθυμούν να συνεχίσει να μονοπωλεί το επίμαχο θέμα την πολιτική επικαιρότητα κάτι που επιχειρούν να κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ολιγοήμερες διακοπές του θα ξεκινήσουν οι συσκέψεις για την προετοιμασία της ΔΕΘ ενώ θα μπει σε εφαρμογή και κυβερνητικός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα. Μάλιστα το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή θα αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα