Την ώρα που λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται η ξηρασία, οι ειδικοί του ΟΗΕ για το Κλίμα (Giec) εκτιμούν ότι «περίπου ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως» υφίσταται «σοβαρές» ελλείψεις νερού τουλάχιστον κάποιες περιόδους τον χρόνο.
Το γεγονός ότι ο κόσμος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια επικείμενη κρίση νερού, επιβεβαιώνει νέα σχετική έκθεση που εκτιμά ότι η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την παροχή γλυκού νερού κατά 40% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Πόλεμοι για το νερό
Όπως σημειώνει ο Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, στον Guardian, η τρέχουσα παραμέληση των υδάτινων πόρων του κόσμου οδηγεί σε καταστροφή.
«Τα επιστημονικά στοιχεία λένε ότι έχουμε κρίση νερού. Κάνουμε κακή χρήση του νερού, μολύνουμε το νερό και αλλάζουμε ολόκληρο τον παγκόσμιο υδρολογικό κύκλο, μέσω αυτού που κάνουμε στο κλίμα. Είναι μια τριπλή κρίση».
Και επειδή οι πόλεμοι για το νερό θεωρούνται σίγουρο στοίχημα και μάλιστα στο άμεσο μέλλον ο Πίτερ Γκλέικ, υπεύθυνος του Ινστιτούτου του Ειρηνικού Ωκεανού που βρίσκεται στο Όκλαντ, ξεκαθαρίζει ότι 3 είναι τα είδη συγκρούσεων που σχετίζονται με την έλλειψη του και κάποια στιγμή θα οδηγήσουν στο μεγάλο μπαμ 1) οι συγκρούσεις μπορεί να συμβούν ως αποτέλεσμα της ξηρασίας, κατά τις οποίες οι εντάσεις σχετίζονται με πρόσβαση και έλεγχο σε σώματα νερού 2) το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο συγκρούσεων, το οποίο εμπλέκεται στην κατασκευή φραγμάτων για στρατηγικό έλεγχο του νερού και 3) πηγές νερού, δομές επεξεργασίας νερού ή αγωγοί στοχοποιούνται σκόπιμα σε πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη.