Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Προσοχή: Η κατανάλωση junk food με λιπαρά και ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλο - Αποκαλυπτική έρευνα του Yale

Η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως είναι το junk food, μπορεί να αλλάξει τις συνδέσεις του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι διατροφικές προτιμήσεις δεν είναι πάντα κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CellMetabolism δείχνει ότι η κατανάλωση λιπαρών ή ζαχαρούχων σνακ αλλάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας και δημιουργεί μόνιμες προτιμήσεις για αυτά τα λιγότερο υγιεινά προϊόντα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά, ζαχαρούχα σνακ ενεργοποιούν το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το οποίο δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση κινήτρου ή ανταμοιβής.
Πώς έγινε η μελέτη
Για τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Ινστιτούτο MaxPlanck για την έρευνα μεταβολισμού στη Γερμανία έδωσαν σε μια ομάδα συμμετεχόντων ένα γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, ενώ μια άλλη έλαβε μια έκδοση με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εκτός από αυτό, και οι δύο ομάδες συνέχισαν τις κανονικές διατροφικές τους συνήθειες.
Στο τέλος, οι ομάδες βαθμολόγησαν πουτίγκες με διαφορετικές συγκεντρώσεις λίπους και χυμούς μήλου με διαφορετικά επίπεδα ζάχαρης. Η ομάδα που έτρωγε το γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη είπε ότι δεν τους άρεσε η πουτίγκα με χαμηλά λιπαρά και δεν ήθελαν τον χυμό μήλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ενώ έπιναν milkshakes. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι αυξήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα στην ομάδα που είχε καταναλώσει το γιαούρτι με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, αλλά όχι στην άλλη.
Είναι τόσο ισχυρή επίδραση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που τα σήματα ντοπαμίνης μπορούν να ενεργοποιηθούν ακόμη και όπως κάποιος επιθυμεί να φάει λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, όταν περνάει από ένα αρτοποιείο ή όταν μυρίζει ένα ζαχαροπλαστείο.
"Αυτό μας λέει πόσο ευαίσθητοι είμαστε στο περιβάλλον των τροφίμων και πώς το περιβάλλον τροφίμων μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη συμπεριφορά μας", είπεη DanaSmall, συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μοντέρνας Διατροφής και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου YaleSchool of Medicine.
Τα ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα αλλάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα
Η νέα μελέτη ήταν μικρή: περιλάμβανε μόλις 49 άτομα, τα οποία ήταν όλα υγιή, δεν κάπνιζαν ή έπαιρναν φάρμακα και δεν ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Συνολικά, οι συμμετέχοντες δεν κέρδισαν σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων.
Η Small είπε ότι η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει σε ανθρώπους ότι ακόμη και μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο υπερφαγίας ή αύξησης βάρους.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αλλάξει την εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων και ότι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη απέχθεια για τα πικρά τρόφιμα και μια τάση για πράγματα που έχουν γλυκιά γεύση.
Πειράματα σε τρωκτικά, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη μπορούν να επανασυνδέσουν τους νευρώνες ντοπαμίνης και να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής. Αλλά οι επιστήμονες γνώριζαν λιγότερα για το πώς οι ανθρώπινες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τις διατροφικές προτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα