Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Σαφώς και υπήρχε άλλη συνταγή από αυτή της κυβέρνησης – Στυλιανίδης στην «Ισοτιμία»

Σαφώς και υπήρχε άλλη συνταγή από αυτή της κυβέρνησης
– Στυλιανίδης στην «Ισοτιμία»
Η συστράτευση όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων, των ΜΜΕ, της αγοράς και της πνευματικής ηγεσίας, για να βοηθηθεί ο τόπος τη δύσκολη αυτή περίοδο, ζητά μιλώντας στην «Ισοτιμία» και στον Κώστα Πασίση ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αφορμή τα δραματικά γεγονότα που κόστισαν τη ζωή τριών ανθρώπων στην τράπεζα Marfin. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ, με αφορμή τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα έχουν αντίκρισμα οι θυσίες των εργαζομένων. «Πώς μπορείς να εμπιστευθείς μια κυβέρνηση που στους πρώτους επτά μήνες της θητείας της αυτοδιαψεύστηκε 7 φορές», τονίζει χαρακτηριστικά...
....

Αποσπάσματα συνέντευξης του Ευριπίδη Στυλιανίδη στον Κώστα Πασίση για την «Ισοτιμία»

Ερ.: Τι σηματοδοτεί για τη χώρα η τυφλή βία, όπως εκδηλώθηκε με την εμπρηστική επίθεση στη Marfin. Και τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν ανάλογα δραματικά γεγονότα;

Απ.: Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και εξοργισμένοι από τη δολοφονία τριών αθώων ανθρώπων στο χώρο της δουλειάς τους. Αυτές τις στιγμές χρειάζεται ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Η πολιτική ηγεσία, παρά τις όποιες διαφωνίες, έχει χρέος να συνεννοηθεί σε ζητήματα προστασίας του εθνικού συμφέροντος, των δημοκρατικών κανόνων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το ίδιο χρέος έχουν όμως και όλοι οι άλλοι, και κυρίως οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Τα ΜΜΕ οφείλουν να λειτουργούν κατευναστικά και υπεύθυνα αυτές τις κρίσιμες ώρες. Οι απλουστευτικές και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις που πυροδοτούν εντάσεις και στοχοποιούν, δεν βοηθούν τον τόπο. Επιτέλους τα υγιή στοιχεία από όλους τους χώρους, πολιτική, δημοσιογραφία, αγορά, πνευματική ηγεσία πρέπει να ξεχωρίσουν από τους τυχοδιώκτες και να δράσουν.

Ερ.: Με τα τελευταία οικονομικά μέτρα οι εργαζόμενοι καλούνται να υποβληθούν σε νέες θυσίες. Θα έχουν αυτές αντίκρισμα;

Απ.: Πώς μπορείς να εμπιστευθείς μια κυβέρνηση που στους πρώτους επτά μήνες της θητείας της αυτοδιαψεύστηκε 7 φορές;
• Πρώτον, πριν από τις εκλογές και ενώ γνώριζε, κατά δήλωση Προβόπουλου, την εικόνα, έταζε τα πάντα στους πάντες και διαψεύστηκε.
• Δεύτερον, μετά τις εκλογές και ενόψει προϋπολογισμού έλεγε «Λεφτά υπάρχουν» και αυτοδιαψεύστηκε.
• Τρίτον, βγήκε στη διεθνή αγορά για δανεισμό και δανείστηκε λιγότερα απ' όσα της προσφέρονταν, υποστηρίζοντας ότι δεν τα χρειάζεται και διαψεύστηκε.
• Τέταρτον, υποστήριζε ότι θα φορολογηθούν οι καταθέσεις, έχασε καταθέσεις δισ. ευρώ στο εξωτερικό και, όταν το διέψευσε, η οικονομία είχε ήδη υποστεί ζημία.
• Πέμπτον, κατηγορούσε «ως δώρο στις τράπεζες» τα 28,5 δισ. ευρώ εγγυήσεις που αποφάσισε η ΝΔ για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Τώρα, αυτοδιαψευδόμενη, εφαρμόζει επιθετικά το μέτρο.
• Έκτον, έλεγε ότι δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ ή στον κοινό μηχανισμό στήριξης με την Ε.Ε. αλλά προσέφυγε πανηγυρικά, εμφανίζοντας το και ως επιτυχία.
• Έβδομον, έλεγε ότι δεν θα πάρει έκτακτα μέτρα και ου-σιαστικά πήρε τα πιο εξουθενωτικά μέτρα που ισοπεδώνουν τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα και στραγγίζουν απο ρευστότητα την αγορά.

Ερ.: Ήταν μονόδρομος αυτά τα μέτρα ή υπάρχει και άλλη συνταγή, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, χωρίς όμως να γίνεται συγκεκριμένος;

Απ.: Σαφώς υπήρχε και άλλη συνταγή. Όταν το ΠΑΣΟΚ κληρονόμησε από τη ΝΔ τα spreads στις 170 μονάδες και το επιτόκιο δανεισμού στο 3-4%, γιατί δεν δανείστηκε με βάση τις συνολικές ανάγκες για την επόμενη διετία κερδίζοντας χρόνο για τις διαθρωτικές αλλαγές; Καθυστέρησε 130 μέρες να ενεργοποιήσει την κρατική μηχανή. Ακόμα δεν ενεργοποίησε τα 25 δισ. που διασφαλίσαμε με το 4ο ΚΠΣ. Απείλησε με φορολόγηση καταθέσεων, χάνοντας πάνω από 11 δισ. ευρώ. Δεν παρουσίασε καμία πρόταση για την ανάπτυξη και δεν αξιοποίησε καθόλου τη στήριξη και τις 23 προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Ερ.: Επτά μήνες μετά τις εκλογές η ΝΔ δείχνει να μην έχει βρει ακόμη το βηματισμό της. Τι φταίει; Η εσωστρέφεια που τη χαρακτηρίζει, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τη διαγραφή Παυλίδη, ή η έλλειψη συγκεκριμένου αντιπολιτευτικού στίγματος;

Απ.: Το κομβικό σημείο για την ανασυγκρότηση της παράταξης μας είναι το επικείμενο συνέδριο. Εκεί πρέπει να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό και να νικήσουμε στη μάχη με το χρόνο. Ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με την πειστικότητα της πρότασης εναλλακτικής διακυβέρνησης, που οφείλουμε άμεσα να προετοιμάσουμε, είναι δύο κριτήρια που θα προσδιορίσουν την προοπτική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα