Σε σκληρή κριτική για τον «Καλλικράτη» προχώρησε, χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, υποστηρίζοντας πως τα τοπικά κέντρα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ έραψαν τη χωροταξία της Μεσσηνίας στα μέτρα τους. «Πρώτος στόχος του σχεδιασμού τους είναι η εξασφάλιση του Δήμου Καλαμάτας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, ο οποίος, σκωπτικά και μακάβρια, δήλωσε πως «περιμέναμε τον “Καλλικράτη” να πάρει σάρκα και οστά και, τελικά, χθες είδαμε μόνο τα οστά».
Σήμερα, στον Άγιο Ανδρέα, θα αποκλείσουν συμβολικά την κυκλοφορία στο δρόμο Ριζόμυλου – Κορώνης, προκειμένου να εκφραστεί η διαμαρτυρία του Δήμου Αίπειας που συνενώνεται με το Δήμο Μεσσήνης, ενώ αναστάτωση επικρατεί στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΝ. ΝΙΚΑΣ
Λιγότερο από ένα 24ωρο άντεξαν οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα ότι δεν πρόκειται να διαλέξει το δρόμο της κατεδαφιστικής αντιπολίτευσης στην κριτική του για τον «Καλλικράτη».
Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, προχθές το βράδυ και πολύ περισσότερο χθες, προχώρησε σε σκληρή κριτική.
Κύριος στόχος του, όπως είπε, είναι τα τοπικά κέντρα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, που έραψαν τη χωροταξία της Μεσσηνίας στα μέτρα τους, με σκοπό να αποκομίσουν κομματικά οφέλη στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Πρώτος στόχος του σχεδιασμού τους είναι η εξασφάλιση του Δήμου Καλαμάτας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Αυτό που προέκυψε ως πρόταση για τη Μεσσηνία είναι πέρα από κάθε λογική και αιτιολογία. Άλλωστε, δε βγήκε και κανείς για να δικαιολογήσει την απόφαση. Εκτός από τον Δ. Αλευρά, που μίλησε περί ισορροπημένης κατανομής. Αλλά κι αυτός πού το βρήκε αυτό, όταν ο Δήμος με το μεγαλύτερο πληθυσμό έχει τη μικρότερη έκταση.
Δεν κατηγορώ για το αποτέλεσμα που προέκυψε τόσο την κυβέρνηση ή τον υπουργό Εσωτερικών, όσο τους ντόπιους εισηγητές. Τα στελέχη, δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ και τους καρεκλοκένταυρους, που θέλουν να καταλάβουν κάποια θέση. Αυτοί πίεσαν την κυβέρνηση. Σε όλους αυτούς στέλνω το μήνυμα ότι εγώ είμαι εδώ.
Αλλά, από την άλλη, ούτε και οι Μανιάτες ευθύνονται για τη διαμόρφωση της πρότασης. Η Μάνη χρησιμοποιήθηκε στην κομματική λογική ελέγχου του Δήμου Καλαμάτας. Κι αυτό που έγινε, είναι, τελικά, εναντίον των συμφερόντων της, από τη στιγμή που υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για το αντίθετο και την ένωση του Δήμου τους με την Καλαμάτα.
Θέλω να δω πώς θα δικαιολογήσουν στους κατοίκους των Κιτριών ή της Σάντοβας, περιοχές που ανήκουν στον πολεοδομικό ιστό της Καλαμάτας, την απόφασή τους να πάνε στην Καρδαμύλη.
Αυτό που έγινε, τίναξε στον αέρα τις διακηρύξεις περί αντικειμενικότητας και ενιαίων κριτηρίων του υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης.
Υπάρχουν, όμως, κι άλλα παράξενα στην πρόταση για τη Μεσσηνία. Ο Δήμος Ιθώμης και η Βαλύρα, που έχει σημείο αναφοράς το Μελιγαλά, πηγαίνουν αλλού και ο Δήμος Αρφαρών, που δεν είχε καμία σχέση ποτέ, ενώνεται με το Μελιγαλά. Αυτό δεν υπακούει στη λογική κομματικού ελέγχου της Καλαμάτας ή όχι; Δεν μπορεί, όταν η Ελλάδα βουλιάζει, κάποιοι να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πώς θα ελέγξουν κομματικά περιοχές. Περί αυτού πρόκειται. Επιπλέον, με το Δήμο Αρφαρών η Καλαμάτα έχει ένα ειδικό συμφέρον, που είναι η πηγή υδροδότησής της.
Άραγε, γιατί στη Δυτική Μεσσηνία, τα Φιλιατρά, η δεύτερη πόλη του νομού, μένουν έξω από αυτή την ιστορία; Το ίδιο και οι Γαργαλιάνοι; Γιατί δε γίνονται αυτές οι πόλεις νέοι Δήμοι και γίνεται η Καρδαμύλη; Βέβαια, εκτιμώ ότι ο χάρτης για τα Φιλιατρά θα αλλάξει, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί. Ο “γιγαντισμός” του Δήμου Μεσσήνης πώς μπορεί να δικαιολογηθεί;
Όταν έλεγα, ο Δήμος Καλαμάτας να μην επεκταθεί και να μείνει ως είναι, αυτό ήταν στη λογική της ύπαρξης 10-12 Δήμων στη Μεσσηνία, ήπιας και αυτοδιοικητικής προσέγγισης».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ
Χριστόψωμο: Η συνταγή για το ψωμί του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην
Τριφυλία
-
Η παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, που σύμφωνα με την παράδοση την
φτιάχνουμε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.
Το Χριστόψωμο στην Τριφυλία αποτελεί πα...
Πριν από 6 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα