Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Εφορία

Σαφάρι στη Μεσσηνία για 180 εκατ. ευρώ
Η Εφορία παίρνει το «όπλο» της και ετοιμάζεται να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να κυνηγήσει, μεταξύ άλλων, 11.415 Μεσσήνιους που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως ανέφερε σχετικά ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», «αρχίζει το κυνήγι των χρεών προς το Δημόσιο και της φοροδιαφυγής προκειμένου να αντιμετωπιστεί έστω και τώρα η δραματική δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ακολουθήσει την πολιτική «καρότο και μαστίγιο» για τους 827.396, συνολικά, μικρούς και μεγάλους οφειλέτες που έχουν «φεσώσει» το Δημόσιο με περισσότερα από 23 δισ. ευρώ.
Έτσι, μετά την απόφαση να δοθεί έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις για όλους όσοι σπεύσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους στην Εφορία ως το τέλος Μαΐου ή να συμφωνήσουν στην τμηματική καταβολή του, τώρα το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και εισοδημάτων από ενοίκια.
Βέβαια, ο στόχος του είναι προφανής: να δώσει ώθηση στη ρύθμιση που αφορά χρέη ως το τέλος του 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των οφειλών ισοδυναμεί με το πακέτο μέτρων λιτότητας που επέβαλε στην κυβέρνηση και στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ!
Το έργο της είσπραξης των χρεών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΔΝΤ, θα αναλάβουν οι εφορίες (ΔΟΥ), οι οποίες θα μετατραπούν σε «εισπρακτικά κέντρα» και θα αποκοπούν από τους μηχανισμούς φοροελέγχων.
Το ελεγκτικό έργο και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ασκούνται κεντρικά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο μετατρέπεται σε «φορολογική αστυνομία». Εξάλλου, στις 13 περιφέρειες που δημιουργούνται με τον «Καλλικράτη» θα υπάρχουν φοροελεγκτικά κέντρα.
Έτσι το ΣΔΟΕ και το νέο σώμα ελεγκτών της Εφορίας θα αποκτήσουν νέα υπόσταση και ρόλο και θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν επί τόπου πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και μάλιστα να τα εισπράττουν (π.χ., από καταστήματα ή επιχειρήσεις)».Α.Π.
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα